Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Marcel wint de 20e rapidwedstrijd; Ton nieuwe leider in de tussenstand.

De 20e rapidwedstrijd was een mooie prooi voor Marcel, die al zijn partijen tot een goed einde wist te brengen. Gemakkelijk ging het soms niet, getuige de stellingen waarin hij soms in terecht kwam. Maar dan is een engeltje altijd welkom zoals in zijn partij tegen Ton. In die partij verloor hij met wit (diagram 2) zijn dame tegen slechts twee stukken. Maar hij behield wel een gevaarlijke aanval maar die had zwart in de betreffende diagramstelling middels 17 .. Dxc3 kunnen overnemen. Maar na 17.. Te8 (geen slechte zet volgens Stockfish) kwam zwart toch – ook door te fel aanvallen – na Kc2 en verdubbeling van de torens op de f-lijn in zeer grote problemen en verloor deze partij…. In de derde stelling verkeert zwart in zwaar weer, maar er viel nog best te vechten in die stelling, ondanks dat zwart ook nog eens een pion achter staat. Maar dan moet je het wel goed spelen. Na de 31e zet van wit Pc3 heeft zwart een aantal zetten tot zijn beschikking en kan bv. Le6; Ld7; Kd7; f6 spelen. Echter, wit heeft dan wel zetten als e4 om de zaak open te kunnen breken. Maar Willem dacht hier Tc7 te kunnen spelen om na 32 Pxd5+ gelijk maar op te geven… In de vierde diagram zien wij dat Jan van Wieren niet eens zo slecht staat met wit. Weliswaar heeft zwart licht initiatief maar na 18 h4 of 18 Pe4! Is er niets aan de hand. Ook Tde1 was een correcte zet. Maar na 18 b3 was het helaas over en sluiten voor Jan. In de eerste diagram staat Marcel met zwart ook heel goed. Wit dacht ongehinderd met zijn c-pion op te kunnen rukken, maar dat was toch niet zo’n goed idee. Zwart speelde 19.. Db4 en had de buit een paar zetten later binnen. Maar hij had hier ook heel fraai één van zijn torens in het spel kunnen krijgen. Ziet u welke zet er in die stelling ook gespeeld kon worden?

Wij maken nu even een overstapje naar Willem die weliswaar met grote achterstand op de tweede plaats eindigde. Ook in de eerste diagram ligt winst of een minder goede uitslag dicht bij elkaar. Douwe dacht dat hij met 32.. Dd8 de zaak ook wel goed bijeen kon houden en dat bleek achteraf toch niet te kloppen. Juist was hier om 32.. Da4 of 32.. Dg4 te spelen, een zet die zwart wel had overwogen maar uiteindelijk tegen zijn gebruikelijke opvatting in – bij zo’n keuze altijd voor de meest actieve zet kiezen – toch voor Dd8 koos. In de tweede diagram staat wit “straal” gewonnen tegen Sergei. Na 21 Ld6+ is het over en uit voor zwart. 21.. Ke8  22 Lg6+ Kd8  23 Le5+ om zo de zwarte dame geheel voor de nop te krijgen. De derde diagram is tegen Erik, die met wit speelt. Ook hier is niet zoveel aan de hand, maar dan moet je wel weten dat je heel snel met Tb2+ moet komen. Je kunt in deze stelling nog even 29 e4, of h4(h3) spelen, maar na a4 of Kb4 moet je 30 Tb2+ spelen. Opgemerkt moet worden dat 29 Tc4 niet gaat wegens Txa5+. Na 29.. a4  30 Tb2+ Ka5  31 Tb7 sta je een stuk actiever en heb je goed tegenspel. De laatste diagram is de partij tussen Jan (v Os) en Rob. Wit probeert een beetje uit zijn schulp te kruipen door 50 Kf4 te spelen, maar dit was net de zet die wit niet had moeten spelen. Indien zwart hier 50.. e3 had gespeeld was de winst bijna binnen geweest. Immers na 51 g5+ Kf7  52 Kxe5  e2  53 Te1 d2  54 Txe2 d1D heeft zwart groot voordeel. Ook mogelijk is om zelf 50.. g5+ te spelen, hetgeen ook in de partij gebeurde. Na 51 fxg6  Te7, maar ook hier was 51.. e3 de aangewezen zet. 52 Ke3 Kxg6  53 Tf1 Te5  54 Tf2 Kg5  met initiatief voor zwart. In de partij ging men verder met 55 Kd4? Ta5? Waarna wit op de 61e zet wel gewonnen stond, maar alsnog op tijd verloor….

In de volgende vier diagrammen twee partijen van Ton. Op de 14e zet speelde Ton Hh5 tegen Erik, maar dat bekwam hem slecht. Nemen op a1 is, hoe verleidelijk ook, zeer slecht Maar Lc3+ kon ook en dat werd gespeeld door zwart. Na 15 Kf1 Pf6  16 De2 kon zwart alsnog die toren nemen en won vervolgens de ze partij.  In de tweede stelling speelde Ton tegen Jan van Os 38.. Df3 Wit gaf middels 39 De8+ Kh7  40 De4+ waarna hij door Dxe4  41 Txe4 in een slecht eindspel terecht kwam en die uiteindelijk ook verloor. Maar dat had hier beter gekund voor wit: Na 39 Dc8+ Kh7  40 Dc2+ Dd3 staat het er heel anders voor. De partij blijft dan in evenwicht en remise zal dan de vermoedelijke uitslag geweest zijn. Dan nog even twee partijen van Douwe; Tegen Erik rekende hij op 18 Lxe4, waarop Douwe 19 f3 in gedachten had. Het werd echter 18.. Txe4, waarop wit ineens 19 b3?? speelde in plaats van 19 f3! wat hem een stuk of een kwaliteit zou gaan opleveren…. De laatste diagramstelling speelde Douwe tegen Jan van Os en had ook deze partij in de knip, maar besloot ook om deze te gaan “verprutsen”. Na 44.. Kd5 had wit twee hele sterke zetten; 45 Ta6 en nog veel  beter 45 f5! Beide zetten waren voldoende voor de winst, maar wit speelde 45 Kd3 en moest later – na nog een foutje – in remise berusten.

Toch was de schaakavond ook gunstig gezind voor Ton. Hij veroverde met met zijn drie gewonnen partijen de koppositie op de tussenstand met een half punt voorsprong op Jan Willem die wegens vakantie afwezig was.

img-20200702-wa0002-2

Maandag 17 augustus gaat het weer verder en naderen wij de ontknoping van deze rapidcompetitie welke deze maand nog doorgang vindt. Voor de partijen: https://lichess.org/swiss/1uC8817O

20 eindstand

20 tussenstand 20

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op augustus 12, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: