Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Jan Willem en Marcel winnen 21e rapidwedstrijd

Marcel en Jan Willem waren de “grote” jongens in deze 21e rapidwedstrijd, beide spelers scoorden 3½ punt uit hun 5 partijen. De grote winnaar was Jan Willem, hij kwam in het tussenklassement weer gelijk op kop maar moet Ton die een minder goed gemiddelde heeft nog wel naast zich dulden.

Het was weer erg spannend met toch ook weer veel verrassende uitslagen. Douwe speelde voor de vierde keer in de eerste ronde met zwart tegen Sergei; en voor de vierde keer ging Sergei met de “poet” er vandoor. Opmerkelijk, in de vorige editie speelde Douwe in de laatste ronde tegen diezelfde speler en won toen wel gewoon, nu doordat zwart door zijn tijd heen was… Ton won van Marcel en dat mag je ook wel als een verrassing beschouwen. De partij verliep zoals Marcel dat wel eens graag wil, maar dit keer gaf zijn tegenstander geen krimp en sloeg toe waar het moest. Maar in deze stelling had zwart de macht kunnen grijpen door eerst even 17 .. Ta4 te spelen in plaats van Pxa1. Ook Willem tegen Erik geeft vaak mooie partijen, maar eigenlijk is Willem toch net te sterk voor zwart die zich in de diagramstelling verslikte door op de 14e zet .. De6? Te spelen in plaats van de veel sterkere .. Da5! De laatste diagramstelling in de eerste ronde kwam na 42 zetten waar Jan van Os met zwart Kd5 speelde. De stelling is nagenoeg in evenwicht, al heeft zwart wel het voordeel van meer ruimte. Jan Willem, die de witte stukken beroerde mag daarom zijn paard niet zomaar ruilen, iets waar zwart wel iets meer vrijheid in heeft omdat de witte K snel naar b2 kan lopen om vervolgens met zijn a-pion kan winnen. Daarom was een zet als 43 Pc3 of Pf6 goed en het gespeelde 43 Pd6 fout. Na Pxd6 won zwart tamelijk eenvoudig….

Sergei – Douwe; Ton – Marcel; Willem – Erik; Jan – Jan Willem

De eerste diagram uit de 5e ronde is er eentje uit de partij Jan van Os tegen Marcel. Wit heeft keuze in zijn zetten zolang de toren maar op de d-lijn blijft. Na het gespeelde 34 Te3 kreeg zwart meer en meer initiatief wat uit eindelijk resulteerde in de gedeelde eindzege. De volgende stelling is er één uit de partij van Douwe tegen Ton. Bij winst zou Ton zomaar de 21e editie winnend kunnen afsluiten (met alleen Jan v. Os als concurrent) maar in deze partij liep zwart toch veelal achter de feiten aan. Maar het verloop van de partij was nogal grillig met toch wel de benodigde kansjes. Zo kon wit in deze stelling de druk vergroten met 28 Te3, maar speelde Pe2. Na Lxe1 en 29 Txe1 kreeg zwart wel kansjes, maar in de partij lukte dat net niet waardoor wit na 47 zetten won. Jan Willem is weer terug en dat merkten wij gelijk; niet dat hij onoverwinnelijk is, maar uiteindelijk gaan de broodnodige punten wel vaak op beslissende momenten naar hem toe. Tegen Erik kwam Jan Willem niet in de problemen en won deze partij op eenvoudige wijze. De laatste diagramstelling is puur theorie: Hoe win je als zwart deze partij. Willem stond gedurende de partij beter, maar speelde nu 39 b5 waar 39 Kd3 de aangewezen zet was. Indien Sergei met zijn c-pion op b5 had genomen, dan had hij een goede kans gehad op de overwinning. Echter, zwart nam met zijn a-pion op b5 en had na 40 a5 het nakijken…

Jan – Marcel; Douwe – Ton; Erik – Jan Willem; Willem – Sergei

De eindstand van de 21e rapidwedstrijd. Voor de partijen zie: Lychess

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op augustus 21, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: