Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

We mochten weer

Verslag van de 1e ronde intern door Jan van Os en Douwe Többen

DSC_4963Eindelijk weer een gewone partij. Dat hoorde en zag je de spelers denken. Zes maanden niet schaken aan een bord is natuurlijk erg lang. Sommigen hadden dan wel via internet geschaakt, maar dat is anders. Meestal gaat het dan om de wat snellere varianten van het spel. Nu zag je tenminste een gezicht aan de andere kant van het bord.
DSC_4965
Twee nieuwe oude gezichten mochten we vanavond welkom heten. Jan van Wieren was in het verleden al lid van onze club en kreeg door ons internet toernooi er weer zin in. Hij was al ingedeeld. Later op de avond kwam ook oud-lid Erik binnen lopen om zich aan te melden. Vanaf volgende week kunnen we zijn schaakkunsten weer bewonderen.

Marcel was verkouden en dan blijf je thuis. Jan van Os kreeg daardoor een gratis puntje in de schoot geworpen. Volgens Marcel had hij nu mooi de tijd om alert te zijn als coronawaakhond. In ieder geval kon Jan daardoor niet naar huis en kan hij wel mooi verslag doen van de partijen.
In zijn algemeen valt natuurlijk op dat er veel remises zijn gespeeld. Zoveel hebben we normaal niet. Het waren wel allemaal vechtremises die na lange strijd onbeslist bleven.

Maar laten we beginnen met de winstpartijen.
Hans en Flip speelden een partij waarbij de vraag was is steker. Het loperpaar van Hans of het koppel paarden van Flip. Het leek dat het loperpaar sterker was. Door de open stelling konden beide lopers in samenspraak met elkaar het een vijandige toren zo moeilijk maken dat die geen vluchtveld meer had. Kwaliteitswinst voor Hans was het gevolg, maar daardoor werd het span paarden wel sterker. Hans gaf uiteindelijk de kwal terug om een gewonnen stelling te bereiken.
Sergei probeerde Geert te verrassen door een vroege dame-uitval naar het veld h4. Helaas liet dat een petit combinatie toe. Met Pf3 werd de dame aangevallen en stond ook de loper op c5 aangevallen. Dat kostte materiaal en die klap kwam Sergei niet meer te boven.

Dan de remises. Als eerste de remise die Edwin boekte tegen Lars. Een stelling met nog veel inhoud. Edwin moet zoals bekend altijd op tijd thuis zijn en daarom werd de partij remise gegeven. Lars stond een pion voor en dacht dat hij goed stond. Jan liet hem echter zien dat Pe4 voor zwart wel heel sterk was geweest voor Edwin. Precies weten we het niet, want beide spelers hadden hun zetten niet genoteerd. Lars was dus vroeg klaar, maar had dan weer het voordeel dat hij een privéles kreeg van Jan.

De andere remises deden er veel langer over.
Bastiaan en Sebo speelden een positionele partij waarbij Bastiaan een witte pion ver liet oprukken. Een verre pion heeft dan weer als nadeel dat hij moeilijker te verdedigen is. Sebo hield de pion op d6 tegen en Bastiaan moest de pion blijven verdedigen. Op één moment kon Bastiaan zijn dame offeren tegen een toren en dan een nieuwe dame halen. Sebo zag het net te laat en Bastiaan zag het (nog) niet. Een tactisch remiseaanbod van Sebo werd door Bastiaan aangenomen.

Arjen wist tegen Anneke heel slim een pion te winnen maar wist vervolgens daar onvoldoende dreiging mee te ontwikkelen. Anneke greep vervolgens het initiatief en dat bleek voldoende compensatie voor het pionnetje. Na zeer lange strijd en herpositioneren van de zware stukken bleek er voor beide niets meer in te zitten dan remise.
Raymond en Jan van Wieren maakten er een onderhoudende pot van. Op de damevleugel stond Raymond een pionnetje voor en Jan op de koningsvleugel. De lichte stukken en de torens werden geruild en er ontstond een dameeindspel met elk zeven pionnen. Ook hadden beide spelers een gedekte vrijpion. Raymond bood dameruil aan om twee verbonden vrijpionnen te krijgen. Jan weigerde dat in eerste instantie. Later werden de dames wel geruild maar toen ontstond er een remise pionneneindspel. De andere Jan liet na afloop zien dat als Jan vW de dames direkt had geruild hij grote winstkansen had. Met een koning kun je twee verbonden vrijpionnen tegenhouden, maar twee losse vrijpionnen kun je met de koning alleen niet tegenhouden.

De langste partij werd gespeeld tussen Jan Willem en Douwe. Jan Willem speelde een voor Douwe onbekende opening. Dan gaat Douwe in de denktank om de juiste tegenzetten te vinden. De stelling was kwa materiaal en qua stelling ingewikkeld. Uiteindelijk had Douwe twee paarden en een toren tegen twee torens en een pion. Ingewikkeld dus. Jan Willem was op dat moment ook al de denktank ingegaan, maar een winnende voortzetting wist hij niet te vinden. Met elk twee minuten op de klok ontstond het eindspel van toren en pion tegen toren op het bord die na wat heen en weer spelen remise werd gegeven. In de partijstelling heeft zwart 40. .. Txf3 gespeeld. Na 56 zetten werd deze partij remise.
1e ronde intern JW-Douwe 40 .. Txf3
Verwacht niet elke ronde zo’n uitgebreid verslag, want ik hoop dat ik niet elke ronde een vrije punt krijg. Wat wel leuk was was dat ik nu partijen kon nabespreken, maar zelf spelen is toch leuker.

Onder de uitslagen in de eerste ronde.
ronde 1 uitslagen

De eerste tussenstand
ronde1 stand
Het volgende is erg belangrijk om te weten:

1: de startwaarde wordt in 5 rondes afgebouwd. Dit geeft nu een
vertekend beeld, maar na 6 rondes heeft niemand meer gratis punten. Bij
de 5de ronde is alles dus afgebouwd en heb je ongeveer een indicatie hoe
de ranglijst ervoor staat.
2. Het aantal keer dat je 1/3 punt krijgt voor afwezig is per periode
vastgelegd op maximaal 1 keer.
3. Het streven is om de kleurverdeling binnen 1 periode in balans te
hebben.
Even een herinnering: Wilt u maandag spelen dan moet u zich aanmelden bij Almar (voor zijn gegevens; zie bestuur)
Alle aanwezigheidsafspraken zijn vervallen. U kunt wel aangeven dat u voor komend seizoen een aanwezigheidsafspraak wilt maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op september 16, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: