Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Tweede ronde

In de tweede ronde ging uiteraard de meeste aandacht uit naar de partij tussen Douwe en de koploper Jan vO. Niet verwonderlijk was deze partij ook de partij die het langste bezig was. Vandaar ook dat deze partij het laatste besproken wordt.

Edwin speelde tegen Arjen een rare opening. Al snel ging de witte koning naar e2 om later op d1 te gaan staan. De witte dame ging van d1 naar e1. Voor iemand die dan pas kwam kijken leek het of de partij begonnen was met de koning en dame op de verkeerde startvelden. Het zal duidelijk zijn dat Arjen van deze bijzondere opstelling wist te profiteren.

Erik speelde voor het eerst in jaren een lange partij. Hij mocht direkt tegen onze oud-clubkanpioen Marcel. Dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden. En die kreeg Erik dan ook snel. Een paard van Marcel huppelde naar het mooie veld c7. Schaak en de toren op a8 staat in. Marcel nam de kwaliteit en liet Erik niet meer ontsnappen.

Jan van W speelde zijn tweede partij sinds lang en wel tegen Hans. Hij kwam een pion voor met een mooie stelling. Hans loert echter altijd op geintjes en met een dubbele aanval kon Jan alleen kiezen tussen mat of stuk verlies (zie stelling hierboven). Verder spelen zag Jan niet zitten en hij gaf op.

Verloor Flip vorige week de kwaliteit, dit keer won hij er een tegen Anneke. Die had dan wel het loperpaar, maar ze kon hiermee niet genoeg compensatie opbouwen. Flip had er geen moeite mee om de vis op het droge te trekken.

Sebo kreeg tegen Geert een isoliani (een eenzame pion) op d4. Dat kan sterk zijn, maar kan ook zwak worden. In dit geval wist Geert om die pion een sterke aanval op te bouwen. Sebo moest dus en een aanval afslaan en die pion verdedigen. Hij wist dit niet allemaal te pareren waardoor Geert met de winst ging strijken.

Willem tegen Bastiaan was een aanvallende Willem tegen een verdedigende Bastiaan. Lang wist Bastiaan het droog te houden, maar zijn stukken stonden teveel achter de pionnen. En dan is het wachten op de beslissende doorbraak. Het duurde nog even maar de winst van Willem was al een tijdje duidelijk.

Marcelis stond lang goed tegen Jan Willem. De laatste stond wat opgesloten met zijn stukken. Maar dan moet je een beslissende klap vinden en dat lukte Marcelis niet. En toen Jan Willem het initiatief wist over te nemen wist hij ook de winst binnen te halen.

Dan de partij tussen Douwe en Jan. Jan won een pion in een opening waar je die normaal al snel weer terug geeft. Jan besloot er een principieel gevecht van te maken door de pion niet terug te geven. Het werd daardoor wel een spannende partij waarbij alle uitkomsten mogelijk waren. Douwe probeerde via Pa7 de pion op b7 te winnen. Jan liep verrassend met zijn koning via d8 naar c7. Er ontstond een pionneneindspel met Jan op de koningsvleugel vier pionnen tegen de vijf pionnen van Douwe. Op de damevleugel had Jan echter vier pionnen tegen twee van Douwe. En daar vond de strijd plaats en dan is Jan op zijn best. Hij wist met de pionnen op te rukken en toen de koning binnen dreigde te dringen gaf Douwe op. Zie de eindstelling hieronder.

ronde 2 uitslagen

ronde 2 stand

Eén reactie op “Tweede ronde

  1. Erik
    september 24, 2020

    Mijn aandacht ging meer uit naar mijn kansloze partij tegen Marcel alwaar wij toch nog 14 zetten theorie speelden. Herkansing voor aanstaande maandag. Ik ben heel benieuwd hoe het me dan vergaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op september 21, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: