Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Verslag vierde ronde

U leest weinig over onze jeugd. Ze zijn er echter wel. Vandaart dat ik dit verslag begin met de uitslag van een aantal jeugdpartijen:

Marieke en Deniz speelden lang een gelijke partij. Tot dat Marieke in de fout ging door een toren naar voren te zetten. Ze had een mooie aanval in gedachten. Deze werden echter ruw verstoort doordat de toren door een vijandelijke paard veroverd werd. En dan loop je achter de feiten aan. Deniz rook bloed en liet Marieke niet meer ontsnappen.

Dylan was ook al aanvallend ingesteld. Vergat de drie gouden regels en trok met zijn pionnen naar voren. Aanvallen terwijl je niet ontwikkeld bent is gevaarlijk. Het kostte in eerste instantie slechts een pion, maar de stelling hing als los zand aan elkaar. En daar maakte Bryan goed gebruik van en na een lange partij wist Bryan de winst binnen te halen.

In de strijd tussen Kay en Anna leek Anna het betere van het spel te hebben en ze stond een stuk voor. Kay had echter een monster colonne op de e-lijn van twee torens en de dame. Die zorgden ervoor dat na een foutje van Anna hij mat achter de paaltjes kon geven.

Dan de partijen van de senioren. Acht partijen op papier. Maar doordat een afzegging die al om 15.59 op zondag was verstuurd pas om 21.56 binnenkwam bij Almar betekende het een vrije ronde voor Marcelis. De tegenstander van Edwin kwam niet opdagen en toen waren er nog zes partijen. Maar wat voor een partijen. Dramatiek en vele zweetdruppeltjes.

De ergste drama aan het bord van Bastiaan. Hij stond goed tegen Raymond, maar lette te weinig op de tegenkansen. Raymond viel h2 aan met dame en paard en gelijktijdig de dame van Bastiaan. Dat had minimaal een stuk met voortdurende aanval opgeleverd. Dat vond Bastiaan te gortig en hij gaf op.

Ik vond Flip goed staan tegen Geert, maar Flip dacht er anders over. In het eindspel stond de toren van Flip buitenspel en daar wist Geert goed van te profiteren. Met dame en toren wist deze een matwending in de stelling te vlechten. En mat beslist de partij.

Marcel moest het van eindspeltechniek hebben. Hij had een stuk veroverd ten koste van drie pionnen. Bij materiaalverschil gaat het er om wie zijn stukken het beste kan laten samenwerken. Dat lukte Marcel moeizaam, maar het lukte hem wel. Sergei had er meer moeite mee en dat verklaart de overwinning van Marcel.

stelling bij Sergei tegen Marcel

Erik speelde tegen JanvO heel lang goed. De stelling bleef in evenwicht. In het dubbele toreneindspel ging het toch nog mis voor Erik. In plaats van met zijn koning naar het toekomstig strijdperk te lopen ruilde hij de torens af. Het is vaak verstandiger om de tegenstander te laten ruilen. Dat levert tempi op. In dit geval kwam de koning van Jan eerder op het strijdperk aan en kon daar met het mooi Ka4 de strijd beslissen. Erik kwam 1 tempi te kort.

Sebo en Arjen speelden een interessante partij. Sebo ging voor het stukwinst. Dat was gevaarlijk maar Arjen wist daar niet van te profiteren. Aan het eind werd nog gekeken of er eeuwig schaak in zat, maar dat ging net niet. Toch een mooie partij om te zien.

Koploper Jan Willem mocht tegen Willem zijn koppositie verdedigen. Dat lukte moeizaam. Willem had met zwart de hele partij een klein plusje. Jan Willem bleef goed verdedigen. Het eindspel met elk een dame en ongelijke lopers (met nog een aantal pionnen) was niet meer te winnen voor een van beide. Het werd de enige remise deze avond.

Uitslagen:

Jan Willem – Willem: remise
Sergei – Marcel: 0-1
Erik – Jan van Os: 0-1
Raymond – Bastiaan: 1-0
Sebo – Arjen: 1-0
Flip – Geert: 0-1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 5, 2020 door in Interne Competitie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: