Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Spektakel in 7e ronde winterkampioenschap

Zoals gebruikelijk kom ik op dinsdag tegen negen uur (net voor de avondklok) kijken hoe het gaat bij het winterkampioenschap. Daarbij gaat mijn aandacht voornamelijk uit naar de B-groep, naar onze vier ESG-ers. In een ooghoek hou ik ook de A-groep in de gaten. Daar stond ons oud lid Johan Scharft met 6 uit 6 bovenaan. Lichess vond echter dat hij te veel als een computer speelde en heeft zijn account geblokkeerd. Uiteraard krijg je geen bewijs te zien want dat zou mensen de gelegenheid geven om uit te zoeken hoe je kunt cheaten zonder gepakt te worden.

Het gevolg is wel dat je nooit kunt bewijzen dat je niet vals gespeeld hebt. Daarom vind ik zelf computerschaken geen alternatief voor schaken achter het bord. Vandaar ook dat ik voorzichtig ben om iemand te beschuldigen van valsspelen. Ook niet als ze sterker spelen dan van ze verwacht mag worden. Maar als dat laatste gebeurt begin je soms wel te twijfelen en dat gebeurt achter het fysieke bord niet.

De NOSBO heeft als regel bij de winterkampioenschap dat ze lichess één op één volgen. Zelf alles uitzoeken is ook onmogelijk voor de NOSBO. Johan blijft dus op 6 punten staan.

Na deze wat lange inleiding naar onze vier spelers.

Ik zag dat Marcelis een stuk tegen twee pionnen achterstond. Aan beide kanten van het bord stond Marcelis één pion voor en dat is niet genoeg compensatie voor een stuk. Twee pionnen kunnen genoeg compensatie zijn als ze met elkaar verbonden zijn en druk kunnen uitoefenen, bv door te dreigen met promotie. In dit geval dus niet. Maar toen kreeg Marcelis plotseling een grote kans op remise. Kijk naar onderstaande stelling

Stand na 21. Lf5 van zwart.

Wit kan zich redden met Pd5 schaak. De koning kan maar naar twee velden. Na Kg6 geef je weer schaak op f4 en na Kf7 pak je gewoon de loper en sta je twee pionnen voor. Kijk voor jezelf maar eens welke mogelijkheden zwart heeft. Marcelis miste deze mogelijkheid en wou gebruik maken van de slechte toren op g8 met Dc4. Dit faalde echter op Le6. Een paar zetten later gaf Marcelis zijn dame weg en was de partij over. Een sneu verlies, ook omdat de opening voor Marcelis was, met een correct stukoffer (wat ik pas later zag)

Bij Arjen was ik getuige van een sterke witte koningsaanval op Arjens zwarte stelling. Op het moment dat ik begon te kijken had men nog maar 11 zetten gedaan. Op zet 12 offerde Arjen een pion.

Stand na Tf5 van wit

Arjen (zwart) dacht de pion op e4 te kunnen nemen met de loper. Ik zat toen direkt te kijken naar Te1 om gebruik te maken van de penning op de zwarte dame. Pas bij het naspelen zag ik dat zwart nog sterker heeft met Te5. Te1 heeft als nadeel dat De7 mogelijk. Je valt dan de toren op f5 aan en de loper op d3 dubbel. Dit volgens de regel als ik een stuk niet kan redden kan ik dan een stuk van de tegenstander aanvallen. Tijdens de partij zat ik vooral te kijken naar Lxd3 om na Txe7 de toren of f5 te pakken. Met loper + toren tegen dame heb je grote remisekansen. Arjen zag beide varianten niet en speelde Lxg2 en mocht vervolgens kijken of de tegenstander het wou afstraffen.

Stand na de zwarte zet Dd7. Wit speelde Txd5 om na Dxd5 met Pf6 schaak de dame op te halen. Dit faalt echter. Hoe?
Stand na g5 van zwart. Waarom is Pxg5 niet goed?

Een volgende stelling in de partij van Arjen. Wit offert zijn paard op g5. Goed gerekend. Na h6xg5 loopt zwart mat. Mat hoeft echter niet te nemen. Met De7 houdt hij de penning instant. Na Kh5 had zwart het paard met de dame moeten nemen. Hij had zijn koning echter vast en zag toen pas dat hij het paard kon nemen (tijdnood) en wist niet meer waar de koning vandaan kwam. Liet hem toen los op het slechtste veld g7. Mat in twee volgde. Een grote deceptie voor mij in ieder geval. Ook toeschouwers zijn niet neutraal.

Sergei met wit stond twee pionnen voor en had een sterke vrij-pion op d6. Zou dat niet voldoende zijn dan had hij nog steeds een pluspion op de damevleugel. Elke pionneneindspel met alleen de koning is dan ook makkelijk te winnen. Maar eerst die gevaarlijke pion op de d-lijn.

Stand na 26 Dd5 van wit

U ziet een geweldige dame op d5. Er dreigt Txf7. Zwart had de keus uit Txe7, Ta7 of Kg8. Hij koos voor de verdediging met Kg8. De koning komt daardoor wel in de penning te staan. Sergei kon toen een toren winnen met Txf7. Na Dxf7 kan hij de toren op a8 pakken. Sergei koos voor d7 wat natuurlijk ook dodelijk is. Na Ta-d8 volgde namelijk Txf7-Dxf7 en Te8 schaak. Na Lf8 volgde Dxf7-Kxf7 en Txd8 en dat was ook een toren. En met een pion op d7. Drie zetten later gaf zwart op. Een bijna perfecte partij van Sergei, ook volgens de computer

Erik speelde een partij waarin hij steeds wat beter stond. Hij gebruikte echter veel tijd voor de goede zetten en dat brak hem aan het eind een beetje op.

Stand na Kg8 van zwart.

U ziet al welke zet de computer voorstelt. Dame xe5 en dan wordt ook de pion op d4 erg zwak en krijgt wit twee mooie vrij-pionnen. In tijdnood dacht Erik dat een schaakje geen kwaad kon en speelde Ld5. Na het zwarte antwoord Le6 kon Erik met Dd6 nog een winnende stelling krijgen. Hij was echter tevreden met remise gezien zijn tijd. De dreigingen van wit betekende dat zwart alleen maar kon verdedigen en er kwam drie keer dezelfde stelling op het bord. Aan de ene kant is een remise tegen de ervaren Boudewijn Hoogeboom een goed prestatie, maar Erik zal het jammer vinden dat hij nog maar weinig tijd had.

3 reacties op “Spektakel in 7e ronde winterkampioenschap

 1. pennywise666
  februari 2, 2021

  Ja, voor de tweede keer in even zoveel partijen doe ik domme dingen in (soort van) tijdnood. Ook de tweede achtereenvolgende keer, dat mijn tegenstander me vlak daar voor terug in de wedstrijd brengt na een fout. Dus en/of zorgen dat ik niet in tijdnood kom en/of dat ik de concentratie vasthoud tot het eind. Gebeurt me toch nog te vaak, dat het aan het eind fout gaat. Sorry voor de deceptie, Jan, niet alleen bij jou, maar ook bij mezelf 🙄

 2. Sergei
  februari 3, 2021

  Over mensen die vals spelen. Niet iedereen zal de moed vinden om te bekennen wat hij heeft gedaan.

 3. Erik Sluter
  februari 3, 2021

  Ik zag die pionwinst wel maar vond het veiliger om zo te spelen. Eindspel met Dame en twee torens is lastig zat met de weinige tijd die ik had. Dan maar voor de remise. Verder was het wel een aardige partij en ben tevreden met die remise. Toch maar eens proberen de tijd wat economischer in te delen. Leuk dat je steeds even verslag doet overigens. Groet van Erik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 2, 2021 door in Toernooien.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: