Vanavond onze vier clubgenoten gevolgd op de winterkampioenschappen. Vier deelnemers, maar slechts drie partijen. Arjen en Marcelis waren tegen elkaar ingedeeld. Dat leek me vooraf een heerlijke pot. Arjen die degelijk en voorzichtig speelt tegen een avontuurlijk ingestelde Marcelis. We komen er in na de foute 13e zet b5 van zwart. Welke zet speelde wit? Juist Pxb5 en dat was een pion. Marcelis is dan niet de schaker die in de verdediging gaat zitten. Een paar zetten later wou hij dameruil vermijden, maar dat kostte hem een toren en dat liet Arjen niet meer glippen.
Bij Sergei komen we er in op zet 30. Over de eerste 30 zetten is genoeg te vertellen en de computer heeft veel gezien wat de spelers niet hebben gezien. Sommige zetten zijn blunders volgens de computer en dat zijn het misschien ook als Carlsen achter het bord zit. Maar voor de gewone schaker is dat te hoge wiskunde. Sergei koos er voor om via de koningsvleugel aan te vallen en bereikte daar onderstaande stelling mee. De computer ziet hier een mooie combinatie te beginnen met Pxg3. Kijkt u maar of u de oplossing hiervan kunt vinden. Tijdens de partij heb ik hier geen moment naar gekeken. Sergei nam op h4. Maar helaas dat was net niet genoeg voor winst en er ontstond een remise pionneneindspel op het bord. Zie tweede diagram.
Na Kc3 is de stelling remise, omdat beide spelers de stelling van de tegenstander niet kunnen breken. Wit zag dat niet of wou winnen. Hij speelde b3, waarna de zwarte koning binnen kon dringen en zijn pionnen sneller de overkant haalden.
Bij de partij van Erik draaide het om de volgende stelling (Na Pe4 van zwart). Een gelijke stelling die in de overgangsfase van opening en middenspel zit. Erik kwam hier op het onzalige idee om Pe4xd2 te spelen. Hij overzag de batterij van dame en loper op h7. Een bekend thema in dit soort openingen. De tegenstander speelde uiteraard Lxf6 en dat kostte Erik uiteindelijk een stuk en de partij.
Recente reacties