Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Winterkampioenschappen

Vanavond onze vier clubgenoten gevolgd op de winterkampioenschappen. Vier deelnemers, maar slechts drie partijen. Arjen en Marcelis waren tegen elkaar ingedeeld. Dat leek me vooraf een heerlijke pot. Arjen die degelijk en voorzichtig speelt tegen een avontuurlijk ingestelde Marcelis. We komen er in na de foute 13e zet b5 van zwart. Welke zet speelde wit? Juist Pxb5 en dat was een pion. Marcelis is dan niet de schaker die in de verdediging gaat zitten. Een paar zetten later wou hij dameruil vermijden, maar dat kostte hem een toren en dat liet Arjen niet meer glippen.

Bij Sergei komen we er in op zet 30. Over de eerste 30 zetten is genoeg te vertellen en de computer heeft veel gezien wat de spelers niet hebben gezien. Sommige zetten zijn blunders volgens de computer en dat zijn het misschien ook als Carlsen achter het bord zit. Maar voor de gewone schaker is dat te hoge wiskunde. Sergei koos er voor om via de koningsvleugel aan te vallen en bereikte daar onderstaande stelling mee. De computer ziet hier een mooie combinatie te beginnen met Pxg3. Kijkt u maar of u de oplossing hiervan kunt vinden. Tijdens de partij heb ik hier geen moment naar gekeken. Sergei nam op h4. Maar helaas dat was net niet genoeg voor winst en er ontstond een remise pionneneindspel op het bord. Zie tweede diagram.

Na Kc3 is de stelling remise, omdat beide spelers de stelling van de tegenstander niet kunnen breken. Wit zag dat niet of wou winnen. Hij speelde b3, waarna de zwarte koning binnen kon dringen en zijn pionnen sneller de overkant haalden.

Stelling na Tc3 van wit
Stelling na 45 Kd5. Kc3 is nodig en dan is de stelling remise.

Bij de partij van Erik draaide het om de volgende stelling (Na Pe4 van zwart). Een gelijke stelling die in de overgangsfase van opening en middenspel zit. Erik kwam hier op het onzalige idee om Pe4xd2 te spelen. Hij overzag de batterij van dame en loper op h7. Een bekend thema in dit soort openingen. De tegenstander speelde uiteraard Lxf6 en dat kostte Erik uiteindelijk een stuk en de partij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 10, 2021 door in Toernooien.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: