Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Uitslagen 14 juni

Er stonden acht partijen op papier maar wegens ziekte werden dat er 7.

Twee zieken betekende dat Douwe en Jan Willem tegen elkaar mochten spelen. In de eerste ronde in september speelden zij remise tegen elkaar. Ook dit keer maakten beide heren er een spektakel van. Ze waren als laatste klaar en had Jan Willem in slechte stelling geen blunder begaan dan waren ze nog langer doorgegaan. Douwe met de witte stukken wist de zwarte stukken op te sluiten in een kleine ruimte. Zijn pion op d6 was een horzel in de stelling van zwart. Nu moet je daar dan wel gebruik van kunnen maken omdat anders die pion makkelijk verloren kan gaan. Douwe wist de druk goed op de stelling te houden. Komt hij normaal wel eens in tijdnood en weet het dan niet af te maken, dit keer bleef echte tijdnood uit en bleef hij geconcentreerd tot het einde. Een verdiende overwinning was het resultaat.

afbeelding

Opmerking van Douwe: Stelling na mijn 23e zet Pd5+ 23. .. Kg6 of 23. .. Kg5 waren betere zetten voor zwart, maar ook daarna behield ik wel hele goede kansen op de overwinning. Of het in de partij daadwerkelijk winst was geworden moet altijd maar weer worden afgevraagd, spelen in een partij is heel iets anders dan een analyse daarvan. (Gespeeld werd Ke6 wat na Pf4 de loper op d3 kost)

Willem offerde tegen Sebo een stuk voor wat pionnen en wist daardoor een mooie aanvalsstelling te krijgen. Toen zij dame op g6 met schaak kwam binnenvallen hield Sebo het voor gezien. Hij had nog wel door kunnen spelen, maar Sebo vertrouwde de kunde van Willem om het af te maken.

Erik en Bastiaan waren de enigen die uiteindelijk de vrede tekende. Erik houdt van wild spel, terwijl Bastiaan het liever degelijk speelt. De vraag is dan wie krijgt zijn zin. In dit geval werd dat Bastiaan. Er ontstond een pionneneindspel met elk twee torens en en stuk. Bastiaan stond misschien een tikkie beter, maar lang niet genoeg om te winnen.

Raymond dacht al aan winst toen hij een pion in de opening kreeg van Sergei. En dan kreeg Sergei ook nog een dubbele c-pion. Dan is het natuurlijk altijd nog oppassen geblazen, zeker tegen Sergei. In bovenstaande stelling heeft Sergei verrassend Ph3 gespeeld. Raymond ziet dat nemen na Dg5 schaakmat dreigt op g2. Daarom ging de koning naar f1. En toen maakte Sergei het snel uit. In de analyse gaf Sergei aan dat na xh3-Dg5 schaak wit nog de mogelijkheid had om het paard er tussen te zetten op g4.

De partij tussen Marcelis en Arjen kunt u naspelen. Arjen blunderde aan het eind waardoor Marcelis er met de buit vandoor ging.

Ton en Geert speelden een leuke aanvalspartij. Geert die sinds oktober geen partij meer had gespeeld kwam een paar pionnen achter en dat bleek uiteindelijk. Op de foto kunt u de witte pionnenopmars goed zien.

200896653_2593079367662339_7612506307013977129_n

Jan vO speelde tegen Edwin. Edwin deed het in het begin goed. Hij ging echter in de fout toen hij een vergiftigde pion op c4 nam met zijn loper. Die werd gepend en dreigde verloren te gaan. Door zelf ook een stuk van jan aan te vallen kon Edwin het verlies eerst nog verhinderen. Toen Jan dat stuk weghaalde en er een toren mee aanviel was het niet meer te redden voor Edwin.

Ton-Geert 1-0

Douwe-Jan Willem 1-0

Willem – Sebo 1-0

Raymond – Sergei 0-1

Marcelis – Arjen 1-0

Erik – Bastiaan remise

Edwin – Jan 0-1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juni 15, 2021 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: