Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG begint met een gelijkspel

In de landelijke competitie die vandaag is gestart mocht Emmen naar Groningen om de plaatselijke SISSA 2 te bestrijden. Twee jaar geleden eindigde het treffen in een gelijkspel. Dit jaar werd het wederom een gelijkspel.

Beide teams waren t.o.v. twee jaar geleden wat sterker. Bij ESG waren nieuw Herman Voss en Jan Willem Brinks die direct op de eerste twee borden mochten plaatsnemen. Bij Sissa 2 waren de onderste borden sterker bezet.

Kan een afbeelding zijn van 3 mensen, zittende mensen, schaken, buitenshuis en binnen

Wie nu denkt dat ESG dus bovenin ging scoren en Sissa 2 onderin die heeft het mis. Juist bovenin scoorde Sissa en onderin scoorde ESG. De hele wedstrijd ging de strijd gelijk op. Winst van Marcel werd gevolgd door verlies van Jan Willem. Verlies van Herman werd opgevangen door winst van Ton en het verlies van Sergei werd goedgemaakt door een overwinning van Bastiaan. Jan speelde tussendoor remise en Douwe mocht nog lang laten zien dat zijn pionneneindspel met ongelijke lopers echt remise is.

Laten we de borden maar eens bij langs gaan.

Herman sprak van een slechte partij, in ieder geval van zijn kant. Hij gaf zomaar een pion in de opening weg. Zonder enige vorm van compensatie. De tegenstander beheerste het centrum, dus Herman zag de bui al hangen. Echter Sjoerd was zo aardig de pion terug te geven en toen stond Herman plotseling gewonnen. De partij werd echter alsnog verknald.

Jan Willem was in de opening te traag en kwam in de problemen. Hij kreeg geen kans die problemen op te lossen. En die problemen groeiden hem boven het hoofd.. Een kwaliteitsoffer bleek ook geen soulaas te geven.

Marcel had weer eens een scherpe opening op het bord. Hij nam van het begin de tegenstander in de tang en kneep deze vervolgens langzaam kapot.

Jan speelde remise na de hele tijd optisch beter te staan. De tegenstander wist middels aktief spel genoeg tegenspel te bieden. Een evenwichtige remise dus.

Douwe leek lang goed te staan, maar werd achteruitgedrongen en toen was het knokken voor remise. Toen er een stelling stond met ongelijke lopers en een pion minder voor Douwe was het duidelijk dat het remise zou worden. Dat werd het ook na lang proberen van de tegenstander. Douwe was daardoor degene die het meeste waar voor zijn geld kreeg.

Kan een afbeelding zijn van schaken en buitenshuis

Bastiaan speelde een knappe partij waarin hij eerst één pion won en vervolgens twee. Dat lijkt dan makkelijker dan je denkt. De tegenstander dreigde lange tijd met een loperoffer op g6 dus Bastiaan moest alle wel goed uitrekenen. Eén foutje, één gemiste schaakje en het kon voorbij zijn. Bastiaan bleef geconcentreerd schaken en toen de tegenstander zijn dame verloor kon Bastiaan het punt bij schrijven.

Kan een afbeelding zijn van schaken, buitenshuis en binnen

Ton kwam niet geweldig uit de opening en koos terecht voor het goed ontwikkelen van zijn stukken. Het werd een geweldige taktische partij waarbij er hard werd gejaagd op de koning van Ton. Die hield het hoofd koel. Aanvallen en verdedigen tegelijkertijd zijn geweldige zetten. Het mooie loperoffer op h3 beëindigde de partij. Nemen zou mat zijn met Dh5 schaak en weglopen kostte de dame. Opvallend was verder dat de tegenstander eerder niet zag dat hij schaak stond, dat is de eerste keer nog geen verlies. Pas de tweede onreglementaire zet leidt tot verlies.

Kan een afbeelding zijn van schaken, buitenshuis en binnen

Sergei kreeg een aanval over zich heen waardoor zijn koning in het midden bleef staan en dus van verschillende kanten aangevallen kon worden. Ook hij hield in eerste instantie het hoofd koel en wist een mooie aanval op te bouwen. Helaas miste hij zo rond zet 24 een mat in drie. Hij werd schaak gezet en als hij gewoon een stapje op zij zou zetten dan was het goed geweest. Hij nam echter de loper en toen kwamen de dam en toren van de tegenstander met schaak de stelling van Sergei binnen vallen. En dat kostte hem de partij.

Een gelijkspel is geen slecht resultaat, maar we hadden op iets meer gehoopt en dat heeft er ook in gezeten.

SISSA 2RatingESG Emmen 1RatingRonde 1
Rookus, S.P. (Sjoerd)1874Voss, J.H. (Herman)19341 – 0
Torenbosch, J. (Jorn)1895Brinks, J.W. (Jan Willem)19401 – 0
Santema, T. (Tjeerd)1860Struik, M. (Marcel)19670 – 1
Roorda, M. (Maarten)1834Os van, J.C. (Jan)1891½ – ½
Manenschijn, W. (Wouter)1722Többen, D.Y. (Douwe)1806½ – ½
Cleveringa, W.P. (Writser)1714Os van, B. (Bastiaan)16840 – 1
Bloemhof, R.B.P. (Ruben)0Selten, A.W.M. (Ton)16910 – 1
Brand, N.W. (Niels)0Sarkisyan, S. (Sergei)15631 – 0

2 reacties op “ESG begint met een gelijkspel

 1. douwe
  september 19, 2021

  De uitslagen en stand is nu bijgewerkt en te vinden in de pagina’s aan de linkerzijde onder KNSB-competitie ESG 1

 2. writser
  september 20, 2021

  Het verslag van Sissa: https://jsvsissa.nl/forums/topic/knsb-sissa-2/#post-694 .

  Bastiaan inderdaad goed gespeeld! De volgende keer moet ik wat beter met de klok omspringen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op september 18, 2021 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: