Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Toch verlies ESG

We hebben volgens verwachting verloren van Assen 2, maar wat waren we dicht bij een verrassing.

Kan een afbeelding zijn van 9 mensen en binnen

Het begon niet goed. Wim en Marcel konden er helaas niet bij zijn en of Jan Willem mee kon doen was tot op het laatst onduidelijk. Daarbij was ik zelf ook niet optimaal door alle perikelen rond de QR-code. Meerdere petten op mijn schaakhoofd zorgden toch voor veel mailtjes, whattsappjes etc.

Ton en Almar waren beiden direkt bereid om in te vallen zodat we in ieder geval compleet konden zijn.

De wedstrijd zelf ging niet voortvarend van start. Ik zelf gaf het slechte voorbeeld door de opening dusdanig te behandelen dat al snel het vuur uit de stelling was. Eigenlijk heeft er nooit vuur ingezeten. Een slappe remise derhalve.

Jan Willem was de volgende die remise speelde. Hij vermeed een voortzetting die achteraf misschien wat perspectief had geboden, maar zoals gezegd die werd vermeden. De voortzetting die wel gespeeld werd leverde niks op. Een evenwichtige remise.

Toen zorgde Sergei weer eens voor een verrassing. Met een stukoffer speelde hij zijn tegenstander stuk. De aanval sloeg door. Een geweldige partij van Sergei die hij later zal publiceren op onze site.

Kan een afbeelding zijn van schaken en buitenshuis
Sergei heeft een stuk geofferd maar krijgt daar een mooie aanval voor weer. (Pe4-Dd7; Pg4-Dg4; Lc4 en zwart geeft op.).

Iedereen stond op dat moment gelijk of iets beter was de inschatting van zowel de Asser supporters als die van ESG. Maar de partijen waren niet zover gevorderd dat het publiek kon zien hoe het verder zou verlopen.

Bastiaan speelde een evenwichtige remise. De tegenstander probeerde in de analyse nog aan te tonen dat als hij het iets anders had gespeeld hij veel beter had gestaan, maar zeker niet gewonnen.

Toen leek het te gaan om een gelijkspel, want Douwe kwam slecht te staan. De tegenstander kreeg twee torens op de zevende rij en de verdediging kostte Douwe zeeën van tijd. In de 30 seconden fase moest hij noodgedwongen een kwal geven en uiteindelijk ook nog een pion. Hij hield het heel lang vol, maar uiteindelijk verloor hij. De tegenstander gaf op het juiste moment de kwal terug om een gewonnen pionneneindspel te krijgen.

Ton had een dijk van een aanval over de e-lijn, maar dat bleek net niet genoeg om een winnende aanval te krijgen. Toen de tegenstander remise voorstelde nam Ton deze niet aan omdat het aanbod kwam terwijl Ton aan zet was. We kennen Ton die wil altijd winnen en vergeet wel eens om de remise te nemen.

Almar speelde een dijk van de partij. De hele tijd stond het remise. Hij raakte verzeild in een eindspel met voor hem een wat mindere loper en voor de tegenstander een beweeglijker paard. Almar bleef geconcentreerd spelen en hield de partij steeds binnen de remisemarge. Ik hield al rekening met de 50-zetten regel. Almar speelde op increment, maar maakte geen fout. De spanning nam toe. Plotseling dacht Almar dat hij zijn loper ging verliezen en gaf op. Het bleek echter dat de loper op a1 een vluchtveld had en wit niet verder zou komen. Dat is sneu. Geweldig gespeeld en dan zo verliezen. Blijft dat hij tegen een veel sterkere tegenstander fantastisch heeft gespeeld.

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen, schaken, binnen en de tekst 'Topondernemers 1'
De stelling waarin ik positief was over zwart

Herman was als laatste bezig. Ik dacht dat hij goed stond, maar des te meer de middag vorderde des te meer bleek dat ik het niet goed zag. Althans op het bord kwam Herman slecht te staan. Lang probeerde hij er nog een gelijkspel uit te peuren, maar dat lukte niet. Om aan zijn lijden een eind te maken gaf hij zijn tegenstander de kans om mat in één te geven. Een charmante manier van opgeven.

ESG Emmen 1RatingAssen 2RatingRonde 3
Voss, J.H. (Herman)1919Dijkstra, M. (Maarten)20060 – 1
Brinks, J.W. (Jan Willem)1926Velzen van, M. (Martin)1932½ – ½
Gerbens, A.J. (Almar)1645Smit, H. (Hans)18930 – 1
Os van, J.C. (Jan)1889Wierenga, J. (Jaël)1740½ – ½
Többen, D.Y. (Douwe)1803Hoolsema, M. (Maarten)18780 – 1
Selten, A.W.M. (Ton)1691Niemeijer, L. (Léon)17320 – 1
Os van, B. (Bastiaan)1698Heij, A. (Abedin)1757½ – ½
Sarkisyan, S. (Sergei)1563Faber, A. (Ab)19511 – 0
Gemiddelde Rating:1767Gemiddelde Rating:18612½-5½

Eén reactie op “Toch verlies ESG

  1. Sergei
    november 10, 2021

    Het was een van de weinige combinaties waarin ik zelf zo’n spel niet had verwacht, ik kan zelf ook niet begrijpen waar zulke flitsen van ideeën vandaan komen.
    “Alleen een echt sterke schaker weet hoe zwak hij speelt.” ( Tartakover )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 6, 2021 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: