Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Weer gelijk tegen Staunton 2

De laatste wedstrijd voor de eerste lock down speelden we ook tegen elkaar. Het werd toen 4-4 en nu werd het weer 4-4. Ook toen zorgden de laatste twee borden voor het gelijkspel. Het verschil was dat toen Douwe en Jan moesten winnen om de 4-4 te halen en dat nu Douwe en Almar gelijk moesten spelen om de 4-4 te halen (en dat ook deden).

Maar goed, voordat het 4-4 werd moesten we flink aan de bak. De wedstrijd begon eigenlijk al vroeg. Door het lekken van de nieuwe maatregelen leek het er op dat we niet konden spelen. Als je om 5 uur klaar moet zijn dan moet je om 11 uur ipv 13 uur beginnen. Dat betekent veel voor of de zaal beschikbaar is e.d. Ook dit keer bleek weer waarom er gelekt werd. Kunnen de mensen reageren en kun je de regels nog even aanpassen. In dit geval werd op verzoek van de burgemeesters de nieuwe regels pas zondag ingevoerd. Maar dat werd pas vrijdagavond duidelijk. De KNSB had vrijdagmiddag al aangegeven dat men geen straf uit zou delen als teams niet wilden spelen. Dus was het wachten of Staunton zou bellen of niet. Dat deden ze niet want ook hun spelers wouden graag nog even vlammen voor de (lange?) winterstop.

In de zaal werden we ontvangen met gebak. Staunton was namelijk op deze dag 150 jaar geleden opgericht. De zaal zelf was mooi ingericht rekening houdende met de 1,5 meter regel. Een geweldige zaal om in te spelen. Het enige nadeel dat ik kon ontdekken was dat het in het centrum van Groningen ligt. Normaal heeft dat ook goede kanten, maar in de druilige regen waren die er niet. Het nadeel is de prijs van de parkeergarage. Ik moest € 21,- afrekenen. Daar koop ik liever een portie bitterballen met een wijntje voor.

Terug naar de wedstrijd. Na twee uur vond ik onze witspelers goed staan en onze zwart spelers wat minder. Of dat ook zo was kan ik niet met zekerheid zeggen. Mijn eigen schaakoordeel was deze dag namelijk niet geweldig. Mijn oordeel dat ik met zwart beroerd stond bleek uiteindelijk wel te kloppen.

Bastiaan speelde met wit en naar eigen zeggen speelden ze een theoretische opening. Toen de tegenstander op eigen kracht verder moest ging het al snel goed voor onze speler. Vooral het feit dat de witte lopers werden geruild verbaasde Bastiaan omdat deze normaal gebruikt wordt om de aanval van zwart te ondersteunen.

Marcel speelde weer een scherpe opening en had al vroeg wat pionnen veroverd. Ergens gaf hij zijn tegenstander toch nog een kans. Toen deze niet werd gegrepen was de partij snel uit.

Onze derde witspeler Herman stond gewonnen. Hij wou het echter te mooi afmaken en overzag een tussenschaakje waardoor hij zijn dame verloor. Vreselijk om zo te verliezen, maar elke schaker maakt het wel eens mee.

Invaller Ton zorgde als zwartspeler dat we weer op twee punten voorsprong kwamen. Hij viel weer aan en het leek er allemaal goed uit te zien, maar dat stokte toen hij pion op f5 verloor. Hoe het daarna ging heb ik niet gezien, maar het lijkt er op dat de tegenstander een stuk offerde om via de h-lijn de koning en dame van Ton te belagen. Die wist een veilige haven midden op het bord te vinden en toen besliste het stuk voorsprong. Maar zoals gezegd dat is mijn indruk, maar Ton publiceert zijn partijen en we kunnen het straks dus zien. Wel opvallend dat Ton nu in drie wedstrijden als invaller meer heeft gescoord dan in 12 wedstrijden als vaste speler. Hij blijft dus invaller.

Jan stond al beroerd vanuit de opening. Beide spelers speelden 18 maanden geleden ook tegen elkaar en toen won Jan vanuit zijn inferieure opening. Het proberen van deze opening af te straffen geeft Jan kansen en de tegenstander maakt daarbij vaak fouten. Als de tegenstander het thuis voorbereid dan kun je beter wat anders spelen. Maar ja na weken niet spelen heb je graag een spannende partij en speel je het toch. Nou spannend werd het wel, maar ook zeer eenzijdig. En de fout kwam van Jan. Een schijnoffer op c7 werd overzien en dat kon Jans gammele stelling niet verdragen.

Jan Willem stond wat gedrukt hoewel het naar eigen zeggen best kon en hij zelfs kansen kreeg. Hoe hij vervolgens toch verloor heb ik niet gezien omdat ik mijn eigen partij zat te analyseren. Hierdoor werd het 3-3 en hing het van Douwe en Almar af.

Almar heeft zowel gewonnen gestaan als verloren. Uiteindelijk kwam er een eindspel op het bord met Almar wat minder pionnetjes en een paard. De tegenstander wat meer pionnetjes met een loper. Een loper beheerst slechts één kleur en het is dan lastig om een doorbraak te vinden. Zoals het ging had Almar aan het einde een randpion + paard tegen een loper. Dat was niet meer te winnen. Maar het feit dat hij dat wist te bereiken geeft de vechtlust van Almar weer. 3,5-3,5

En toen zat Douwe nog te spelen. Met 53 jaar lidmaatschap van ESG speelde hij tegen de nestor van Staunton. Die is al van ca 1955 lid van Staunton. Baas boven baas dus. Ik had goede hoop op een mooi resultaat na de opening, maar volgens Douwe had hij een zet overgeslagen en moest hij alle zeilen bijzetten om de kansen van de tegenstander te voorkomen. Daarbij kwam Douwe in tijdnood en toen moest hij afwikkelen naar een stelling met lopers van ongelijke kleur en een pionnetje minder. Dat werd lang doorgespeeld, maar Douwe gaf geen krimp. En net als in de strijd om het wereldkampioenschap werd de partij beëindigd door drie keer dezelfde stelling.

Opvallend met vorige seizoenen is dat we de punten hebben behaald aan de onderste borden. Van de bovenste vier borden is alleen Marcel op dreef met twee overwinningen uit twee wedstrijden. Herman, Jan Willem en Jan scoren nog niet geweldig. Na jaren topscoorder aan bord 2 doe ik het aan bord 4 slechter. Aan de andere kant als we weer gaan scoren dan rijgen we de overwinningen aan elkaar.

Op dit moment is Bastiaan topscoorder met 2,5 uit 3.

Staunton Groningen 2RatingESG Emmen 1RatingRonde 4
Wage, S. (Sander)1980Voss, J.H. (Herman)19191 – 0
Blom, Y.H. (Yeb)1820Brinks, J.W. (Jan Willem)19261 – 0
Vries de, A. (Arjan)1683Struik, M. (Marcel)19760 – 1
Bay, A. (Anders)1761Os van, J.C. (Jan)18891 – 0
Seijen, H.G. (Henk)1743Többen, D.Y. (Douwe)1803½ – ½
Kruisinga, B. (Bram)1794Selten, A.W.M. (Ton)16910 – 1
Hettinga, J. (Jaap)1621Os van, B. (Bastiaan)16980 – 1
Vos, W.P. (Wiert)1640Gerbens, A.J. (Almar)1645½ – ½
Gemiddelde Rating:1755Gemiddelde Rating:18184-4

Eén reactie op “Weer gelijk tegen Staunton 2

  1. tonselten1
    november 29, 2021

    Nu denkt Jan dat ik van al mijn partijen een verslag geef op dit forum. Dat was ik eigenlijk alleen van plan voor de interne competitie.
    Maar dan toch maar in het kort, met zwart voelde ik me de hele partij in control, kwam ik ook steeds beter te staan, plaatste uit mijn hoofd 5 pionnen schouder aan schouder op de vijfde rij, wat heet ruimtevoordeel, had ook nog het loperpaar tegen twee kreupele paarden, had ik het toch even lastig toen mijn tegenstander een paard offerde voor een gevaarlijke aanval, die ik beheerst kon afslaan met winst tot gevolg.
    Mijn nieuwe nare gewoonte om de partijen door het rekenbeest te laten beoordelen leerde me echter dat ik op een enkel moment de controle totaal kwijt was. De computer zou dat hebben afgestraft, mijn tegenstander niet, was ook moeilijk te vinden. Maar daarmee was het toch geen vlekkeloze winst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 28, 2021 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: