Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Wedstrijdverslag ESG 3 – Westerwolde 1, 2e klasse B, 21 februari 2022

Na enige keren heen en weer e-mailen met de tegenstander om tot een, door de Corona-pandemie veroorzaakte, uitgestelde speeldatum te komen werd uiteindelijk besloten deze wedstrijd, die oorspronkelijk gepland stond voor 22 november j.l., bijna 3 maanden later op 21 februari te spelen.

Terwijl de thuisspelers de zaal tussen half 8 en kwart voor 8 betraden, was de tegenstander al ongeveer een kwartier aanwezig en waren twee van hen zelfs al fanatiek aan het warmspelen. Dat de tegenstander zo vroeg aanwezig was, was wel enigszins de schuld van ondergetekende, omdat die Herbert van Weerdenburg via de mailwisselingen had verteld, dat ze dan zeker op tijd zouden zijn en alle tijd zouden hebben om nog wat koffie te nuttigen.

Op voorhand leek er sprake van evenwicht te zijn tussen beide teams: op bord 1 en 2 waren de Emmenaren verzekerd van een ratingvoordeel, op bord 3 en 4 leken de spelers van Westerwolde in het voordeel. Dat de uiteindelijke score heel ruim in het voordeel van de ESG-ers uitviel was dan ook een mooie meevaller voor de thuisploeg.

Omdat ik zelf een bijzonder zware kluif had aan de inmiddels 93(of 94!)-jarige Luit Huls (in 2019 op 91-jarige leeftijd nog clubkampioen van Westerwolde) heb ik helaas maar erg weinig van de andere partijen meegekregen.

Flip speelde op bord 4 tegen Koos Draijer en een paar vluchtige blikken van mij op zijn bord leken een vrij gelijkopgaande strijd waar te nemen. Op een gegeven moment werd een remiseaanbod van de ESG-er weggewoven door Koos, wat hem uiteindelijk duur kwam te staan, omdat de met wit spelende Flip uiteindelijk toch dusdanige dreigingen in zijn stelling wist te weven, dat de zwartspeler zijn koning moest omleggen. Daarmee boekte Flip een uitstekende zege tegen een hoger gerate opponent.

Op bord 2 kwam Hans in de problemen tegen Ferdi de Boer. Op een gegeven moment zag ik diverse stukken van Ferdi gevaarlijk dicht bij de koning van Hans staan en zag ik zo ook niet direct tegenkansen. Het enige voordeel voor de Emmenaar was te zien op de klok: de zwartspeler kwam in tijdnood en mede daardoor werd er op een gegeven moment remise overeengekomen. Na afloop was Hans daar tevreden mee en dat was terecht: naar eigen zeggen had hij veel geluk gehad en had zijn tegenstander volgens hem ergens mat in 4 niet gezien.

Sebo had het op bord 1 uiteindelijk eenvoudiger tegen Bob Bianchi. Hoe het verloop van de partij precies was kan ik u niet vertellen, maar op het moment dat ik ging kijken (toen mijn eigen partij was afgelopen) stond Sebo een licht stuk tegen 2 pionnen voor. In sommige situaties kan het dan nog een hele toer zijn om de overwinning dan over de streep te trekken, maar de extra pionnen van Bob konden geen gevaar uitrichten en Sebo sleepte keurig de overwinning binnen.

En dan mijn eigen partij tegen Luit Huls. Thuis had ik het Nimzo-Indisch bekeken en dat kwam ook daadwerkelijk op het bord, waarna een partij ontstond die lange tijd gelijk opging. Mijn tegenstander speelde wel wat passief en parkeerde zijn stukken in de eigen gelederen, maar deed dit wel dusdanig dat er lange tijd geen doorkomen aan was. Ik probeerde wat verzwakkingen in zijn stelling uit te lokken en daar met mijn paarden in te springen, maar ook dit kwam niet echt uit de verf. Op een gegeven moment bood ik, in wat mij een gelijke stelling leek, remise aan, maar deed dit wellicht niet hard genoeg omdat mijn ietwat hardhorende tegenstander achteraf verklaarde dit niet meegekregen te hebben en ik de klok ook niet had gepauzeerd, wat ik volgens de regels wel had moeten doen. Uiteindelijk bleek dit alles later mijn geluk, omdat in onderstaande stelling mijn tegenstander, met nog voldoende tijd op de klok, blunderde en ik zo alsnog een gelukkige overwinning kon behalen:

Hier speelde wit 48. Txd6??, terwijl Dxc4 veel beter was en remise houden dan nog een hele klus was geworden. Na 48. … Dxd3 is het direct gewonnen voor zwart.

Zo boekten wij een zeer ruime 3,5 – 0,5 overwinning en gaven zo de 3-1 uitzege op Hoogeveen 2 een uitstekend vervolg. Over 3 weken wacht ons de thuiswedstrijd tegen Sissa 3.

Voor de volledigheid hieronder nog de gedetailleerde uitslagen:

Bord 1: Sebo Detmers (1456) – Bob Bianchi (1082) 1-0

Bord 2: Hans Hut (1369) – Ferdi de Boer (1357) 0,5-0,5

Bord 3: Arjen Meijeringh (1404) – Luit Huls (1486) 1-0

Bord 4: Flip Werter (1385) – Koos Draijer (1435) 1-0

Arjen

3 reacties op “Wedstrijdverslag ESG 3 – Westerwolde 1, 2e klasse B, 21 februari 2022

 1. tonselten1
  februari 23, 2022

  Leuk verslag, Arjan. Inderdaad een verrassend dikke overwinning. Ons tweede en derde zijn prima bezig dit seizoen. Toch een opmerking: Nooit de klok stil zetten bij een remiseaanbod, dat is verboden.

 2. tonselten1
  februari 23, 2022

  Leuk verslag, Arjen. Inderdaad een verrassend dikke overwinning. Ons tweede en derde zijn prima bezig dit seizoen. Toch een opmerking: Nooit de klok stil zetten bij een remiseaanbod, dat is verboden.

 3. pennywise666
  februari 23, 2022

  O, oke. Bedankt, Ton. Dan had ik dat verkeerd begrepen na afloop van de wedstrijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 22, 2022 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: