Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG wint in de NOSBO

In de NOSBO Hoofdklasse B heeft ESG gewonnen van SISSA 2 uit Groningen.

Het was een duidelijke overwinning. Drie gewonnen partijen, vier remises en slechts één partij ging verloren.

Het begon goed. In Groningen konden we snel doorrijden. In de spits is het Julianaplein misschien een ramp, maar in de avond niet. Tenminste als je vanuit Emmen richting Denksportcentrum gaat (de andere kant op is niet mogelijk!). Je kunt doorrijden, geen verkeerslichten en zeer weinig verkeer. Daarnaast kun je op vrijdagavond voor de deur van het DSC parkeren. Dus geen lange aanloopwandeling. Het gevolg was dat we op tijd bij het Denksportcentrum (19.20) waren. Voldaan aan het verzoek om op tijd te beginnen. Alleen wisten de spelers van SISSA niets van het verzoek. Die hadden gekeken op hun eigen website (en die van de NOSBO) waar hun aanvangstijd 8 uur is. Genoeg tijd dus om ons op te warmen met koffie/thee. Om 8 uur begon de strijd.

Aan bord 4 werd de strijd het snelst beslist. Dat wil zeggen de heren besloten tot remise. De Sissaan wist niet hoe de opening van Wim moest bestrijden en koos al snel eieren voor zijn geld. Wim speelde voor het eerst weer een serieuze partij na een lange tijd. En dan remise tegen iemand met veel meer rating is dan een goede start. Nu is de rating van de tegenstander slecht gebaseerd op zes partijen, dus niet erg betrouwbaar, maar hij telt wel.

Ook Ton kwam tot een remise op bord 5. Ik zelf dacht nog dat eventueel een te creëren vrijpion nog kansen bood, maar de spelers dachten daar anders over. En zij kregen gelijk van de computer.

Ik zelf bracht ons op een voorsprong tegen een tegenstander die ik ook in het verleden heb weten te verschalken. Maar echt tevreden was ik niet. De opening liep niet zo als het moest. Dat doe ik vaker. Dan weet ik dat het paard naar d2 moet en speel ik hem toch naar c3. Er werd wat geruild en er werd steeds gerekend of iemand de andere stelling kon breken met f4 (door mij) of f5 (door SISSA). Dat bleek steeds voor beiden niet te werken. Het gevolg was dat de strijd zich verplaatste naar de damevleugel, met witte pionnen op a3,b3,c3,d3 en zwart op a5,b5.c5,d6. Ik moest toen wel forceren met a4. Die werd tot mijn vreugde genomen en ik kon daardoor de b-lijn beheersen. De tegenstander wachtte niet af tot hij langzaam werd doodgeknepen (zijn woorden) maar offerde zijn kwaliteit voor tegenkansen. Die tegenkansen leidde echter tot een ingesloten loper die opgepeuzeld kon worden.

Aan bord 2 speelde Jan Willem een partij waarbij hij zwaar in het defensief werd gedrongen en er steeds dreigde dat er op de d-lijn een pion werd verloren. Jan Willem loste dat op door met zijn paarden te gaan springen en daarmee te gaan dreigen. Waar het precies goed ging zag ik nou net niet. Maar het springende paard had een kwaliteit opgeleverd. Daarna was het een kwestie van op blijven letten en het punt binnen halen

Ook Douwe won. Aan bord 3 was het lang een gelijke strijd. En volgens Douwe was het zelfs na pionwinst van hem nog steeds remise. In die periode speelde de Sissaan niet op zijn best waardoor Douwe het punt binnen kon halen.

Intussen hadden de beide invallers Sergei en Raymond het punt gedeeld. Raymond won weliswaar een pion met goed spel, maar gaf die een paar zetten later ook weer terug. Daarop besloten de spelers maar tot remise. Sergei was wat ontevreden over zijn remise, maar er zat naar eigen zeggen helaas niet meer in en met een voorsprong van 4-1 is een remise voldoende voor de overwinning.

Bleef Jan vW over. Ik heb weinig meegekregen van zijn partij. Als de geruchten kloppen had hij aan het eind de partij nog remise kunnen houden als hij de koning afgesneden had gehouden van de strijd. Hij liet echter toe dat de koning naar voren kon lopen. En die koning bracht vervolgens de beslissing.

De analyses na afloop was heel gezellig zodat we op zaterdagochtend pas in de auto stapten. Deed me aan de oude tijd denken, toen het standaard na 12 uur werd. Sinds we niet meer afbreken, en het wat snellere tempo zijn de wedstrijden meestal ruim voor 12 uur klaar.

SISSA IIRatingESG IRatingRonde 4
Rookus, S.P. (Sjoerd)1890Os van, J.C. (Jan)18460 – 1
Muller, S.K. (Kenneth)1913Brinks, J.W. (Jan Willem)19160 – 1
Cleveringa, W.P. (Writser)1725Többen, D.Y. (Douwe)17760 – 1
Brand, N.W. (Niels)2010Fokkens, W.G. (Wim)1776½ – ½
Jelsma, R. (Remco)0Selten, A.W.M. (Ton)1695½ – ½
Bloemhof, R.B.P. (Ruben)1669Wieren van, J. (Jan)16141 – 0
Veen van der, A. (Anne)1589Sarkisyan, S. (Sergei)1651½ – ½
Leest van der, K.F.J. (Karel)1272Hof, R. (Raymond)1443½ – ½
Gemiddelde Rating:1724Gemiddelde Rating:17153-5

Eén reactie op “ESG wint in de NOSBO

  1. Rob Graaff
    maart 7, 2022

    Mooi gedaan mannen en ook zo’n bericht waarbij ik tijdens het lezen denk – jammer dat ik er niet bij was:-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 6, 2022 door in Externe Competitie 1e Team en getagd als .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: