Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG wint weer in de KNSB

ESG blijft in de winning mood. Zaterdag werd er in de landelijke competitie gewonnen van het vierde van de Groninger Combinatie. In het verleden ging het vaak goed tegen dit team en ook dit jaar lukte het wonderwel. De uitslag 5,5-2,5 had nog hoger kunnen uitvallen.

Marcel was het eerste klaar. Zoals zo vaak dit jaar werd de tegenstander al vlot naar de opening te grazen genomen. Zijn paard die tussen de twee dames stond kon rustig een pion op d4 slaan. Dit vanwege het feit dat de dame van de tegenstander onverdedigd stond. Ook dame ruil was uit den boze omdat Marcel dan eerst een loper kon slaan met schaak. Zoals het ging kostte het echter een tweede pion. En dan is het een technisch verhaal welke wel aan Marcel is toevertrouwd. (1-0)

Jan was bijna gelijk met Marcel klaar. Een kwaliteitsoffer op f6 bracht de vijandige koning in de problemen. De kwaliteit werd direkt weer teruggegeven maar dat koste een pion, terwijl de aanval bleef doorgaan. Zwart dacht dat het nog te verdedigen was, maar de dame en toren van Jan waren sterker dan de toren en dame van de tegenstander. Twee zwakke pionnen op f6 en h6 (zonder g-pion) hingen als molenstenen rond de nek van de tegenstander. Jan ging echter niet op voor de pionwinst maar op koningsjacht die op h-lijn te uitnodigend stond. Dit leverde geen mat maar wel de dame op. Ook voldoende. (2-0)

Groninger Combinatie kwam weer langszij doordat Bastiaan geen goede oplossing vond voor beheersing van de e-lijn en dat terwijl hij nog niet gerokeerd had. Hij kwam een kwaliteit achter en ook de e-pion ging verloren. (2-1)

Het werd gelijk doordat Jan Willem zich liet verrassen door een mataanval. Hij stond, zoals we dat zeggen, huizenhoog gewonnen. Maar de tegenstander wist er tot zijn eigen verbazing een doorslaande koningsaanval uit te persen. Mat zien was nog een probleem, maar na lang nadenken werd het mat in één gevonden. (2-2)

Toen waren wij weer aan de beurt voor twee winstpartijen. Wim won gelijde;lijk. Kreeg de betere stelling en toen de tegenstander niet op zijn sterkst voortzette werrd de betere stelling een gewonnen stelling. Dat wortdt nog dit jaar met Wim. De eerste partij in twee jaar remise, de tweede gewonnen en de derde? Tja meer dan winst zit er bij het schaken niet in, Winst levert altijd maar één punt op ook als het zo mooi is dat het twee punten zou moeten zijn. (2-3)

Herman was vlot daarna klaar. De eerste zetten rammelden de twee heren razend snel uit hun mouwen. Allemaal theorie. En dan komt de leek kijken en ziet een ingewikkelde stelling waarin Herman wel vijf of zes mogelijke zetten heeft, met elk zijn eigen voordelen en nadelen. Herman had op dat moment nog 1.31 uur op zijn klok staan. Een minuut meer dan waarmee hij begon. Maar deze stelling vroeg er toch wel om om flink na te denken. Herman kon een pion met schaak winnen. Maar als de tegenstander ook snel speelt weet je dat die nog in zijn kennis zit. Pion pakken is dan niet handig en Herman speelde daarom een zet met zijn paard. Toen was de tegenstander uit zijn theorie. Het bleef zeer spannend. Tegengestelde rokades betekent vaak wie zet het eerste mat. In dit geval was dat Herman. Het einde werd een paar zetten versneld doordat er een toren werd weggeblunderd. (4-2)

Toen waren alleen Sergei en invaller Almar nog bezig. Beide stonden beter dan de tegenstander. Almar haalde de teamwinst binnen door remise te spelen. Hij kwam twee pionnen voor, waarvan één niet zo belangrijk was, maar de tweede een mooie vrijpion was. Helaas verblunderde hij een pion waardoor de winst een lange moeizame excercitie zou worden. Gezien de stand werd er tot remise besloten (4,5-2,5). De winst was binnen.

Sergei kon nu vrijuit spelen en won een mooie pion. Moest nog even zijn creativiteit aanwenden om af te wikkelen naar een gewonnen stelling. Toen die bereikt was gaf de tegenstander op. Een mooie 5,5-2,5 overwinning die hoger had kunnen uitvallen.

We staan hierdoor op een mooie vierde plek in de stand in klasse 4A. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat de nummer 5 een wedstrijd minder heeft gespeeld. Door de verliezen van beide koplopers Assen 2 en Tjonger Aa Linde is het bovenin wel weer spannend geworden. Gezien het feit dat niet alle teams evenveel wedstrijden heeft gespeeld is het wel wat onduidelijk geworden.

ESG Emmen 1RatingGroninger Combinatie 4RatingRonde 7
Voss, J.H. (Herman)1916Poel van de, T. (Taco)18281 – 0
Brinks, J.W. (Jan Willem)1916Spears, R. (Russell)17510 – 1
Struik, M. (Marcel)1981Yakinsyah, K. (Kawar)18821 – 0
Os van, J.C. (Jan)1846Huizinga, E.M. (Egbert)17621 – 0
Gerbens, A.J. (Almar)1640Karsdorp, G.N. (Nico)1654½ – ½
Fokkens, W.G. (Wim)1776Janssen, E.J. (Eddie)16831 – 0
Os van, B. (Bastiaan)1707Klooster, J. (Jim)15150 – 1
Sarkisyan, S. (Sergei)1651Zwanepol, J. (Johan)16231 – 0
Gemiddelde Rating:1804Gemiddelde Rating:17125½-2½

Eén reactie op “ESG wint weer in de KNSB

  1. Eddie Janssen
    maart 13, 2022

    Toch moet Wim nog even naar 30…Lxh3 kijken.

    groet,
    Eddie Janssen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 12, 2022 door in Externe Competitie 1e Team en getagd als .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: