Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Net niet

Donderdag mochten we de bekerfinale spelen tegen de Groninger Combinatie. Dat is op papier de sterkste team in de NOSBO. Ze spelen landelijk in de meesterklasse. We hoopten dat ze een aantal grootmeesters zouden opstellen, maar die waren te duur voor een NOSBO-beker finale.

Ook de familie Schippers waren er niet bij omdat ze in Polen waren. De opstelling van hun was dus niet zo sterk als waar we op gerekend hadden. OK, ze hadden aan alle borden wel een rating voorsprong, maar dat was slechts op twee borden een honderd ratingpunten meer.

Omdat Jan vanwege een afspraak in de Achterhoek niet wist of hij wel op tijd in Groningen kon komen was Herman gevraagd om in te vallen. Dat is natuurlijk geen verzwakking. Achteraf ging de afspraak van Jan niet door waardoor hij vanaf de start als teamcaptain (en NOSBO-voorzitter) kon functioneren. En hij kon regelmatig de stellingen op de borden met foto’s via onze WhatsApp groep laten zien.

Omdat u dat nog steeds na kunt zien, kunt u ook kijken of mijn veronderstellingen ook klopte.

Het zag er niet slecht uit vond ik. Marcel had een kwal ten koste van een pion gewonnen. Zijn koning stond echter wat open en de witte loper van zijn tegenstander was hinderlijk. Jan Willem stond de hele tijd gelijk, waarbij ik liever zijn stelling had. Herman stond weer ingewikkeld. Is de zwarte loper op g3 sterk of is hij afgescheiden van de strijd?. Willem was de enige waar ik wat zorgen had. Had in het aangenomen damegambiet de pion op c4 niet terug genomen maar hij koos voor aktiviteit. Ook leuk en het zag er mooi uit, maar dan moet je wel wat met die aktiviteit bereiken en daar zag het niet naar uit.

En de tijd van onze spelers liep terug. Op een gegeven moment waren zij allemaal binnen de vijf minuten terwijl de tegenstanders nog 15 tot 20 minuten hadden.

En toen kwam de euforie. Willem stond intussen al drie pionnen achter en had alleen wat druk tegen f7. De tegenstander liet nemen toe in de veronderstelling dat hij met zijn zetten uit eeuwig schaak kon lopen. Hij had niet gezien dat Willem daardoor mat kon geven. En die kans liet Willem niet lopen.

Op dat moment stond Marcel nog steeds een kwal tegen een pion voor en we hoopten dat hij dit zou ombouwen tot een gewonnen stelling. Jan Willem stond nog remise. Herman had wel een erg zwakke pion op d6 dus daar hadden we wel zorgen om.

De zorgen bij Herman bleken terecht. Met 30 seconden per zet kon hij niet de goede verdediging vinden en moest opgeven. Bij Marcel ging het ook slechter. De tegenstander kon allerlei ballonnetjes oplaten en Marcel moest dan maar de goede zet vinden. Ook Jan Willem was een pion achter geraakt in een gelijke loper eindspel. Daar was remise het hoogst haalbare.

Jan Willem wist met de 30 seconden per zet de remise binnen te slepen. Dat wel dankzij de tegenstander die volgens mij ergens had kunnen winnen.

Vervolgens ging het bij Marcel helemaal mis. Hij verloor zijn a en b-pion en moest toen een eindspel met toren tegen Loper en drie pionnen remise houden. Het geplande Tf3 waarmee het ergste voorkomen had kunnen worden kon niet omdat de koning op dezelfde diagonaal als f3 stond. Ook hier moest Marcel alles uitvinden met 30 seconden per zet. Uiteraard liet de vice-NK jeugdkampioen tot 16 jaar dit niet meer lopen. Einduitslag derhalve 1,5-2,5. Maar we zaten er dicht bij.

In de NOSBO-beker hebben we dit keer goed gepresteerd. Na twee zwakke teams te hebben verslagen met niet al te goed spel hebben we daarna twee sterkere teams verslagen. En in de finale hadden we bijna voor een stunt gezorgd. Volgend seizoen nieuwe kansen.

Voor foto’s zie onze whatsapp groep.

ESG IRatingGroninger Combinatie IRatingFinale
Struik, M. (Marcel)1981Hagen van der, L.G.J. (Loek)20960 – 1
Brinks, J.W. (Jan Willem)1943Mostertman, X.V. (Xander)1952½ – ½
Voss, J.H. (Herman)1928Bakker, J.M. (Jouke)20620 – 1
Boontje, W. (Willem)1804Sweet, S.A. (Sandro)18631 – 0
Gemiddelde Rating:1914Gemiddelde Rating:19931½-2½

Eén reactie op “Net niet

  1. Erik
    juni 26, 2022

    Mooi verslag. Retespannende finale dus. Goed gedaan heren. Sjappoo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op juni 24, 2022 door in Externe Competitie 1e Team, NOSBO Beker en getagd als .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: