Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Schaakstellingen

Daar wij, ESG nu twee maanden lang geen clubavonden hebben heb ik weer besloten om in deze rubriek weer leuke schaakstellingen aan u te tonen. De zetten in die stellingen kunnen soms heel gemakkelijk te vinden zijn, maar er kunnen soms ook hele lastige opgaven tussen zitten. Mat in een x-aantal zetten maar ook gewone partijstellingen komen in beeld. Bovendien; ook u mag uw bijdrage aan deze rubriek leveren. Mocht u een mooie beslissende zet hebben gedaan waardoor die partij ineens werd beslist of daardoor net remise gehouden, dan mag u die stelling aan mij doorgeven. Maar ook als u ergens een mooie of leuke stelling ziet dan mag u die ook aan mij doorgeven, ook als dit geen partijfragment is.
Herman Voss liet ons op de laatste clubavond een tweetal mooie probleemstellingen zien en waar ik deze serie mee ga starten. In de eerste diagram ziet u dat wit totaal gewonnen staat; kwestie van wellicht één toren ruilen om daarna zwart snel mat te kunnen zetten. De vraag is echter: Ziet u hoe wit – die aan zet is – zwart in twee zetten mat zet?
De tweede stelling is een stuk lastiger; dat komt mede doordat wit – die met de eerste zet de basis legt voor de winst die geboekt gaat worden in 10 zetten. Maar ook de 4e zet is cruciaal voor de winst. Ziet u die zettenreeks waarin zwart ook nog een verrassende zet doet om nog te kunnen ontsnappen? Geen gemakkelijke opgave maar als u de eerste zet heeft dan lukt het met de resterende zetten ook wel om zwart op de 10e zet mat te zetten.

stelling 3-7-22Volgende week vindt u hier de zettenreeks en ook weer twee hele mooie opgaven waarbij er één we heel bijzonder is…..

De wedstrijden in de KNSB-competitie zijn – weliswaar onder voorbehoud – bekend en heb ik ook onder voorbehoud op de wedstrijdkalender geplaatst. Wel is het jammer dat ESG 2 tegen zoveel verenigingen moet spelen waarbij men ver moet reizen. Daarbij komt ook nog eens dat ESG 2 4 uitwedstrijden heeft en slechts 3 thuiswedstrijden mag spelen……
Voor het eerste staat er weer een uitwedstrijd naar TAL op het programma, al spelen wij dan in die wedstrijd tegen het 2e team van TAL. Intussen hebben wij alleen maar uit gespeeld tegen die gelegenheidsvereniging die haar thuiswedstrijden in Onna speelt. Daartegenover staat dat wij alle wedstrijden tegen Schaakwoude thuis hebben gespeeld en dat is ook in het komende seizoen (althans voorlopig) weer het geval. Ook nu spelen er in deze voorlopig indeling 9 teams in de 4e klasse en behoeft ESG 1 volgens deze indeling op 5 november niet te spelen. Wordt tzt vervolgd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juli 3, 2022 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: