Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Schaakstellingen 7

Op deze warme zaterdag heb ik weer een aantal fraaie schaakstellingen voor u en zijn afkomstig van de schaaksite van Niclas Huschenbeth welke u o.a. op Facebook kunt vinden.
In al de drie stellingen is wit aan zet. Volgende week ziet u hier de zetten die behoren tot het verdere verloop van deze schaakopgaven.
stelling 14-8-22
De opgaven van een week geleden kwamen van de schaaksite Fischerov Chess Page en gaven mooie oplossingen die wij hieronder aan u laten zien:
Diagram 1:  1. Pa6+ Ka8  2. Pxc7+ Kb8  3. Pa6+ Ka8  4. Tb7 en nu is mat niet meer te voorkomen: Na welke zet zwart ook gaat doen volgt of, 4. Tb8+ Txb8 5. Pc7# of indien zwart 4. .. Txc6 speelt 5 Tb8#.
Maar ook na 2. Pxc7+ Txc7 gaat zwart mat:  3. Td8+ Tc8  4. Txc8#
Diagram 2:  Het lijkt er op dat zwart nog net remise kan behalen en dat komt omdat de loper de “verkeerde” kleur heeft. Als wit een loper zou hebben op de zwarte velden dan zou wit hier altijd gewonnen staan daar wit dan met de loper veld h8 onder controle kan krijgen en daardoor zwart niet met de K op h8 kan komen.  Echter wit heeft een witveldige loper en dus kan zwart zich terugtrekken op h8. Maar is zwart op tijd voor die maneuvre of kan wit dat voorkomen?
Daarom eerst: 1. Le6!! Ke7  2. h6! zwart mag de loper niet slaan en dus volgt nu; 2. .. Kf6  3. Lf5!! Slaan van de L mag opnieuw niet en dus:  3. .. Kf7  4. Lh7!  Kf6  5. Kf4!  Kf7  6. Kg5 Kf8   7. Kg6 Ke7  8. Kg7 en nu wint wit ondanks die “slechte” loper toch daar promotie van de h-pion niet meer tegen te houden is.

stelling 7-8-22
Diagram 3:  Zwart speelt in deze stelling eerst 1…h3!  2. Kf3 en nu f4!! Plotseling kan wit op de koningsvleugel niets meer uitrichten en moet derhalve een zet met één der pionnen doen. In Duitsland hebben zij daar een mooie naam voor:  “zugzwang” of gewoon in Nederlands zetdwang. 3. b3  Kd6  4. c5+ Kd5 en nu heeft wit geen goede zetten meer en zal vroeg of laat met het spelen van de koning de weg vrijmaken voor promotie van de h-pion.  Na elke willekeurige zet van de K speelt zwart h2 en de zet daarop h1D.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op augustus 13, 2022 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: