Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG maakt valse start

Voor het eerst in jaren geen teamleider meer en prompt maak ik geen foto’s. Gelukkig dacht ik er wel aan om het schaakmateriaal naar de nieuwe lokatie te brengen. Omdat de nieuwe teamleider vooruit heeft gespeeld maak ik van deze ronde nog het verslag. En met een foto van Raymond

Wat is het toch met ESG, we kunnen goed schaken en laten dat ook vaak zien, maar als de competitie begint dan is het resultaat vaak slecht. Ook dit seizoen was de start niet goed.

Tegen vaste puntenleverancier Groninger Combinatie 4 ging het helemaal mis. Nu was GC-4 ten opzichte van vorig seizoen versterkt. Er kwamen drie spelers van het derde en dat scheelt natuurlijk een slok op de borrel. Ook wij waren sterker dan vorig jaar door de komst van Arie, maar ja dat is er maar één.

Toch lag het verlies niet daaraan. Aan de meeste borden was de sterkte op papier gelijk te noemen met weinig ratingverschil. En dan kan het vaak gebeuren dat alles één kant opvalt.

De beide teamleiders hadden gisteravond tegen elkaar vooruit gespeeld. Ze gingen aan bord 8 zitten, maar gezien de sterkte had het ook bord 2 kunnen zijn. Hoe de partij ging horen we maandag wel, maar het resultaat was dat we met 0-1 achter stonden.

We speelden voor het eerst aan de Zuidlaarderbrink waar gastheer Raymond het weer prima voor elkaar had. Zo’n man is zijn gewicht in goud waard.

Op de wedstrijddag werd er veel strijd geleverd. De meeste witspelers hadden er zin in en gingen vol in de aanval. Dat is riskant als je er nog in moet komen na de lange zomervakantie, maar het geeft in ieder geval mooie partijen. Dat men er nog in moest komen bleek snel.

Douwe had een mooie partij waarbij hij een vijandelijke witte koning kon opsluiten op b7. De partij kwam abrupt aan het einde toen Douwe zijn toren weggaf. (0-2)

Wim won de kwaliteit maar vond geen winstweg en gaf de partij remise. (0,5-2,5).

Onze topscoorder van vorig seizoen Marcel zorgde voor een tegenpunt. De tegenstander overzag dat na een slagenruil de dame op h5 kwam met een dubbele aanval. (1,5-2,5)

Op dat moment zag het er allemaal slecht uit met alleen Jan die niet slecht stond.

Bastiaan werd in tijdnood verrast doordat de tegenstander niet de sterkste voortzetting koos. Bastiaan ging vervolgens nadenken hoe hij hiervan het best kon profiteren en vergat naar de klok te kijken. Die viel waardoor hij alsnog verloor (1,5-3,5).

Herman had zich goed voorbereid op zijn tegenstander. Die speelde echter anders dan vorig seizoen. Liet hij vorig seizoen een bekend loperoffer op b5 achterwege, dit jaar besloot hij het wel te doen. Herman kwam daar niet uit, ondanks dat hij het stuk teruggaf. Hermans plannetjes kon hij niet uitvoeren vanwege de onveilige positie van de koning. (1,5-4,5)

Jan had een wilde partij waarbij de computer zal moeten uitwijzen wie beter stond en wie niet. Uiteindelijk kwam Jan in een iets betere toreneindspel terecht van elk vier pionnen en een toren. De toren van Jan stond iets beter en hij had ook een iets betere pionnenstructuur. Had er wat op het spel gestaan dan was hij nog even doorgegaan. Even kijken of de tegenstander het goed blijft spelen. Omdat de wedstrijd al verloren was en Arie hopeloos stond gaf Jan zijn partij remise. Om in je eentje nog drie kwartier door te spelen in de hoop op een foutje van de tegenstander daar had hij geen zin in.(2-5)

Arie gaf vlot daarna op. Hij had in het middenspel een belangrijke pion weggeven en kreeg daar onvoldoende compensatie voor. De tegenstander gaf hem daarna geen kans meer. (2-6

Een dikke 2-6 nederlaag. Uithuilen en de volgende wedstrijd gewoon winnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op september 17, 2022 door in Externe Competitie 1e Team en getagd als .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: