Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Incompleet ESG 2 gaat in Deventer fors ten onder tegen D.S.G. Pallas 2

Na de nederlaag in de eerste ronde kreeg het 2e team van ESG voor aanvang van het treffen met het 2e van D.S.G Pallas opnieuw een bittere pil te verwerken. Dat we Cihan nog even moeten missen was bekend, maar ook Almar en Wesley bleken verhinderd te zijn.

En hoewel ik een drietal spelers (Raymond, Hans en Lars)  al snel bereid vond om in te vallen, was de situatie natuurlijk niet rooskleurig. En die situatie werd er nog eens een stuk slechter op, toen het eerste van ESG te maken kreeg met een tweetal zieken, waarna ondergetekende met tegenzin een speler van zijn team, te weten Ton, afstond aan het vlaggenschip van de vereniging.

En zo moesten we het zonder onze hoogst gerate spelers Ton en Almar en met een speler minder zien te rooien tegen D.S.G Pallas 2, die in de eerste ronde het ook niet kinderachtige Assen 3 met 5-3 geklopt had.

Omdat ik het zelf erg moeilijk had tijdens mijn partij en eigenlijk geen tijd had om rond te wandelen om te kijken bij mijn teamgenoten, vroeg ik hun na afloop wat te vertellen over hun partijen en de meesten stuurden mij ook daadwerkelijk een verslag toe (of wezen mij op de site van onze tegenstander, waar al heel snel een verslag van onze ontmoeting op verscheen). De volgorde van de verslagen komt niet overeen met de volgorde waarin de partijen eindigden, maar zijn ditmaal gerangschikt op eindresultaat van de partijen van de ESG-spelers, om zo het verslag toch op een enigszins positieve manier te beëindigen.

Lars streed een moeilijke strijd op bord 8 tegen een heel wat hoger ingeschaalde speler en verloor op een gegeven moment een kwaliteit, waarna hij ten onder ging.

Hans kreeg op het naastgelegen bord een sterke koningsaanval te verduren en verloor, zo vertelde hij me na afloop in de auto, zijn dame. Dat dat genoeg was voor een overwinning van de Pallas-speler zal u niet verbazen.

Raymond speelde op bord 5 en ook hij trof een fors hoger gerate speler. Toch verliep zijn partij lange tijd zeer goed en een remise leek zeker haalbaar, totdat hij naar eigen zeggen zijn stelling ‘verkwanselde’ en daar na afloop uiteraard flink van baalde. Het verslag van zijn partij komt rechtstreeks van de site van D.S.G. Pallas:

Het memorabele slotstuk van de dag werd gespeeld door Gerard met zwart op bord 5.
Door een afwikkeling na de opening kwam een paard op C5 gepend te staan, en was de koning op b6 hard nodig om het paard te blijven verdedigen.
De witte stukken probeerden vele zetten lang om van de open lijnen gebruik te maken, maar bleek het onmogelijk om van de penning te profiteren of om mat te zetten. Met engelengeduld deed Gerard rustige verdedigingszetten, en op het juiste moment wandelde de koning de penning uit.
Teleurgesteld deed de tegenstander daarna wat mindere zetten, waarna Gerard kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel met de verste vrijpion.

Arvid speelde een partij, waarvan hij dacht, dat hij steeds minder stond, maar die erg lang in evenwicht bleek. Hij stuurde mij het volgende toe:

Met zwart mocht ik aantreden tegen Henk van der Tol op bord 4. Met 1.e4 weet je bij mij ondertussen dat het een Caro Kann wordt, waarin we behoorlijk lang de standaard lijn volgden. Voor mijn gevoel echter stond ik steeds iets slechter en kwam ik onder de aanval omdat ik op de damesvleugel wat passieve pionzetten deed. Achteraf met de computer overigens helemaal niet terecht, dit was juist de beste aanpak en het stond eigenlijk constant gelijk, met maar een 0.4 (!) verschil tot en met zet 32. Nog nooit gehad dat het zo gelijk opging in een klassieke partij.

Echter zet 33 twijfelde ik tussen 2 zetten. Mijn paard op een veld zetten om 2 pionnen af te dekken, maar een piondoorbraak toe te staan, of mijn koning een pion laten dekken waarbij dezelfde piondoorbraak mogelijk was, maar ik een stuk kon aanvallen met mijn pionnen bij de koning. Uiteindelijk koos ik voor de zet met mijn paard, omdat de koningzet heel tegennatuurlijk was, ik zou de koning zo immers precies op de lijn zetten met een toren en een dame. Ik kon me gewoon niet voorstellen dat dat over langere termijn de beste optie was, dus zoals gezegd de zet met het paard. Computer zegt, koningzet is de enige zet die de stelling op 0.00 kon houden… helaas 🙂

De piondoorbraak komt, en ik zie dat ik de pion gewoon kan pakken met mijn paard, terwijl deze gedekt is door zijn toren, ik zou 2 torens daarna namelijk met 1 pionzet in een forkje hebben. Ik pak (zonder nog een paar keer goed te kijken) zijn pion en hij pakt niet met de toren op de lijn, maar op de rij. Dom. Daarna was het snel voorbij. Wel apart hoe je gevoel zo kan afwijken van wat echt de beste zetten zijn. Voor mijn gevoel stond ik achter, haalde ik het terug en gaf ik het weg. Alleen het weggeven was ook echt wat ik deed .. Les voor de volgende keer 🙂

Was het dan allemaal kommer en kwel wat de Emmenaren betrof?
Gelukkig niet, op een drietal borden werd toch nog een remise of een winst behaald.

De schrijver van dit verslag kwam daarbij wel zeer goed weg met een puntendeling tegen zijn tegenstander Pim Slottje (van de rijke tak van de Slotjes, wist hij me te vertellen). Met zwart werd zoals wel vaker de laatste tijd de Nimzo-Indische verdediging gespeeld, maar dat ging in een vrij vroeg stadium toch al enigszins verkeerd, vooral toen de DSG Pallas-speler zijn h-pion naar voren dirigeerde (mogelijk veel naar Simon Williams-filmpjes op YouTube gekeken of de kunst afgekeken van AlphaZero) en de zwartspeler onder druk kwam te staan. Na afruil van veel stukken ontstond er een eindspel waarin de witspeler een pionnetje meer had, en mede vanwege iets dreigends op h6 de winst voor het grijpen leek te hebben:

arjen pallas-esg 5-11-22

Hier speelde mijn tegenstander echter e4 en verklaarde achteraf dit gedaan te hebben om mijn d-pion af te ruilen. Dat leek me geen goed idee, speelde d4, beschikte daarmee over 2 fraaie vrijpionnen en volgens StockFish is de zo ontstane stelling remise. Nog eens 5 zetten later na wat schaakjes op h1 en h2 informeert mijn tegenstander bij de teamleider van de Deventer formatie naar de tussenstand, komt gewaar dat de teamoverwinning behaald is en bied remise aan, die ik aanneem (en dat bleek verstandig, aangezien wit inmiddels toch weer de beste kansen had gekregen).

Op bord 2 trad Sergei aan tegen een speler met een slordige 100 ratingpunten meer en wist een verdienstelijke remise te behalen na een moeizaam begin, zoals hij zelf ook beschrijft:

Mijn schaakpartij met zwart tegen Max Merza(1709) begon met het damegambiet. Nadat ik opnieuw moeizaam was begonnen, werd mijn loper op de witte diagonaal afgesloten door mijn eigen pionnen. Met min of meer correcte zetten kon ik een pion winnen, maar tegelijkertijd liet ik mijn e-pion zonder bescherming. Later kon de tegenstander de pion natuurlijk terugwinnen. Als gevolg daarvan bood de tegenstander na verschillende zetten remise aan, waar ik vriendelijk mee instemde.

En daarmee komen we bij de enige zege van de middag aan:

Rob had zich het weekend ervoor lekker warm gespeeld in Leer en speelde een puike partij tegen een hoger gerate tegenstander, die er niet aan te pas kwam. Rob verwoordde zijn overwinning op de volgende fraaie wijze:

Voorafgaand aan de wedstrijd bezocht ik De Saxofoonwinkel in D. alwaar ik hoorde dat mijn geliefde Amati Toneking in de revisie moest en voor een aardig bedrag ook. Neem het als een vent, dacht ik en in die stemming ging ik naar De Schalm, nadat ik in de auto besloten had om dit instrument een nieuw leven te gunnen. Het weekend tevoren had ik deelgenomen aan Schach-Leer-Open en na allerlei gezwoeg in voorgaande partijen met de opening besloot ik de laatste partij te openen met Pc3.

Het verloop van die partij was bijzonder prettig voor mij. En omdat ik hier in Deventer ook wit had besloot ik op dezelfde manier te beginnen. Op zet 3 was het al raak en nog een paar zetten later begon mijn tegenstander, net als die in Leer op te gloeien als spaarlamp en inzichzelf te praten. Aangenaam frappant. Iets later hoorde ik nog iets over mijn paard op d5 wat ik hier niet zal citeren, maar het beviel me enorm. Stockfish had nog wel wat nuance later thuis, maar van “haddik hebbik” hou ik niet, het gebeurt achter het bord, of zoals ik hoorde aan de bar in Leer, ‘Mann muss es Heimbringen!!!’.

Mannentaal!;-)

Graaff, Rob (1584) — Sittert, Marco van (1681)
KNSB BSG 2 Pallas
2022.11.05 1-0 C25b

1.Nc3 e5 2.e4 Bb4 3.Qg4 Bf8 4.Qh5 Nc6 5.Bc4 g6 6.Qf3 Qf6 7.Nd5 Qxf3 8.Nxf3 Kd8 9.O-O f6 10.c3 Nce7 11.Ne3 d6 12.d4 c6 13.dxe5 dxe5 14.h3 Kc7 15.a4 Bg7 16.b4 f5 17.Ng5 Nh6 18.b5 f4 19.Nc2 Bf6 20.Nf3 g5 21.Ba3 Nhg8 22.Rad1 b6 23.Bd6+ Kb7 24.Nxe5 h5 25.bxc6+ Nxc6 26.Nxc6 Bd7 27.N6b4 Rd8 28.e5

rob graaf pallas-esg 5-11-22

(28.Ba6+ Ka8 29.Bc7 Ne7 30.Bxd8 Rxd8 31.Bb5 Bxc3 32.Bxd7 Kb7 33.Bb5 Bd2)
28…Be7 29.Bxe7 Nxe7 30.e6 Bxa4 31.Rxd8 Rxd8 32.Nd4 Rc8 33.Ba6+ 1-0

Al met al ontstond er zo een ruime 6-2 nederlaag en dat was niet zo heel verbazend gezien de onvolledige opkomst van de Emmer ploeg en het ratingvoordeel bij de tegenstander, alhoewel er op een tweetal borden wellicht wat meer in had gezeten. Maar zicht op een goed resultaat zat er geen moment in. In de volgende ronde wacht ons opnieuw een tegenstander van formaat, wanneer we thuis SG Max Euwe 4 uit Enschede gaan ontvangen.

Voor de volledigheid staan hieronder nog de uitslagen:
uitslag pallas-esg 5-11-22

2 reacties op “Incompleet ESG 2 gaat in Deventer fors ten onder tegen D.S.G. Pallas 2

 1. ihasakarots
  november 11, 2022

  Alleen het horen van de tegenstander van Rob op het bord naast mij maakte deze dag al mooi 🙂

  “Pffffffffft”
  “Oh ja natuurlijk dat”
  “Ja nee he”
  “#?! paard”

 2. Rob
  november 11, 2022

  Dat Marco z’n dag niet had zoals staat op de website van DSG klopt natuurlijk, maar hij werd volkomen verrast door 1. Pc3 vertelde hij na afloop bij een colaatje, en ja dan heb je je dag niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 11, 2022 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: