Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 thuis onderuit tegen sterk SG Max Euwe 4

Door Arjen

In de 3e ronde van de KNSB competitie, seizoen 2022-2023, troffen wij in SG Max Euwe 4 een sterke tegenstander en moesten we bovendien helaas weer met 7 spelers in het strijdperk treden. Rob had zich ziek gemeld en het was de teamleider niet gelukt een vrijwilliger te vinden om zijn plek in te nemen. Maar dat bleek niet het enige struikelblok voor aanvang van de wedstrijd te zijn.

Het vinden van de (nieuwe) speellocatie van de KNSB-thuiswedstrijden van ESG bleek namelijk niet voor iedereen een vanzelfsprekend iets. Wesley en Lars waren eerst naar de verkeerde locatie gereden en hetzelfde gold voor onze tegenstanders van Max Euwe 4.

Uiteindelijk bracht het bellen (of was het het sturen van een WhatsApp-je) naar Jan uitkomst en mochten wij even later toch (nadat Wesley en Lars in de speelzaal waren aangekomen) onze gasten uit Enschede verwelkomen. De teamleider van ESG 2 kreeg te horen, dat het wellicht voor de volgende keer een goed idee is om de adresgegevens van de speellocatie naar de teamleider van de tegenstander te mailen, waarvan akte.

Het late arriveren (en rondzwerven in de Bargeres) van onze tegenstander had hun duidelijk niet al te zeer van hun stuk gebracht en we werden op een dikke nederlaag getrakteerd, waarbij het natuurlijk niet meehielp dat we bij aanvang direct al tegen een 1-0 achterstand aan moesten kijken en we tevens op 6 van de 7 borden iemand met een hogere rating troffen.

Ton kreeg op bord 1 een tegenstander met zo’n 180 ratingpunten meer tegenover zich, maar daar bleek tijdens de partij niet veel van. Afgaand op hetgeen ik gezien heb, kwam Ton niet in serieuze problemen en hengelde hij een knappe remise binnen.

Almar speelde een zeer spannende en zeer lange partij, waarin hij naar eigen zeggen van begin tot eind beter stond en aan het eind met een pion meer de overwinning gedecideerd naar zich toe trok.

Sergei trof een erg lastige tegenstander en kon een eindspel met een pion minder niet meer remise houden.

Arvid (die zijn vrouw en kind, die naar verluid nu al les krijgt van Arvid 😊, als toeschouwers meegebracht had) kreeg een Caro-Kann tegenover zich en daar weet hij normaal gesproken prima raad mee. Maar nu speelde zijn opponent een verrassende variant, kwam daarmee beter uit de opening en moest de ESG-er uiteindelijk in een nederlaag berusten.

Wesley had naar eigen zeggen lang zicht op remise, maar speelde met genoeg tijd op de klok iets te snel, waarna hij alsnog ten onder ging.

Lars leek lange tijd prima weerwerk te bieden aan zijn tegenstander, maar moest in hem uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen. Hoe dat precies ging is me helaas niet duidelijk geworden.

Ikzelf had na het helpen opruimen van de tafels en stoelen een gezellige, onder het genot van wat alcoholische versnaperingen, nababbel met Raymond, maar kon uiteindelijk toch niet terugzien op een geslaagde middag. En dat niet alleen vanwege de dikke 6-2 nederlaag van het team, maar ook vanwege mijn eigen partij.

Vooraf had ik wellicht getekend voor een remise tegen een speler met zo’n 200 ratingpunten meer, maar achteraf heerste het gevoel dat ik gewoon had moeten winnen. Na een degelijk gespeelde opening blundert mijn tegenstander, waardoor ik een kwaliteit en een pion voor kom. Als kort daarna mijn tegenstander alles of niets gaat spelen en zijn loper offert lijkt niks een overwinning meer in de weg te staan. Maar het afmaken van de partij kost me nog steeds te vaak moeite.

In onderstaande stelling speelde ik niet het nog steeds winnende Te1 (maar Qe1?), omdat ik daarna, volgend op Dh8+, mijn toren zou verliezen, maar achteraf gezien had mijn stelling dat kunnen hebben. Na Qe1 ontsnapte mijn tegenstander helaas met eeuwig schaak (moet gedacht hebben dat ie geen eeuwig schaak had) en moest ik berusten in remise. Een erg jammerlijk gemiste kans.
arjen-max euwe 26-11

FEN:   2r1rk2/2p2p2/1pR5/pP5Q/3P3P/5P2/5P1K/1q6 b – – 0 1
Ga naar bv. Stockfish/analysisboard (klik op de link en openen in een nieuw tabblad)
Klik op Resources en dan op Board Editor. Voer de FEN-code in. U kunt het bord draaien door op flip te drukken.

De uitslagen:

  ESG Emmen 2 Rating   SG Max Euwe 4 Rating Ronde 3
  Selten, A.W.M. (Ton) 1661   Piest, J.A. (Sjaak) 1832 ½ – ½
  Gerbens, A.J. (Almar) 1658   Bogouslavskii, V. (Veronique) 1630 1 – 0
  Sarkisyan, S. (Sergei) 1598   Hampsink, R.J.M. (Rudie) 1848 0 – 1
  NO 0   Vasse, A. (Albert) 1749 0R – 1R
  Slump-Hadderingh, A.A. (Arvid) 0   Nies, L.W. (Levi) 1703 0 – 1
  Tabak, W. (Wesley) 1447   Bart van, P. (Peter) 1795 0 – 1
  Meijeringh, A. (Arjen) 1402   Even, B.A. (Bob) 1593 ½ – ½
  Dokter, L. (Lars) 976   Kingma, L.K. (Lukas) 1480 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 1457   Gemiddelde Rating: 1704 2 – 6

In de volgende ronde spelen we uit tegen Borne 1 en dat lijkt op basis van de resultaten van dit team ook weer een lastig karwei te worden.

 

Eén reactie op “ESG 2 thuis onderuit tegen sterk SG Max Euwe 4

  1. tonselten1
    december 4, 2022

    Mooi en correct verslag, Arjen. Dat je trouw de wedstrijdverslagen van het tweede schrijft, wordt erg gewaardeerd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 4, 2022 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: