Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Jubileumavond

Door Arvid

Afgelopen maandagavond vond de jubileumavond van ESG plaats waarin we ons 75 jarig bestaan vierden. Met een mooie opkomst van een boel van onze leden kon het alleen maar een hele gezellige avond worden. Na een kort voorwoord van onze bestuursvoorzitter Willem, nam ik de honneurs waar als wedstrijdleider voor de avond.

De avond was opgedeeld in 3 onderdelen. Dit waren Hand & Brain, Duckchess en puzzels. Vooral het laatste onderdeel was (voor mij onverwachts) erg populair. 

Drie verschillende puzzels stonden de gehele avond klaar met de simpele instructie: Zoek de beste zet voor wit op alle borden. Voor de mensen die nog willen puzzelen, de antwoorden staan aan het einde van dit stukje.

Deze was redelijk te doen voor ongeveer de helft van de puzzelaars. Een aantal zagen wel het idee maar net niet de juiste volgorde van zetten om het juiste antwoord te vinden.

Deze was behoorlijk wat lastiger en voor de meesten net iets te hoog gegrepen, al zag bijna iedereen wel dat het voor zwart er behoorlijk penibel uit ziet, ondanks de dame tegen 2 mindere stukken. Maar ja, hoe gebruik je dat in je voordeel? En vooral, in welke volgorde moet je je plan uitvoeren? Totaal is deze door 4 personen correct gemaakt en dus best wel pittig.

De grootste uitdaging, al was deze ook 4x goed berekend door de aanwezige ESG’ers. Een puzzel waarin veel mogelijk is, maar wat is het plan? Schaakjes en de koning opjagen? De dame vangen? Een stuk proberen te winnen of bijvoorbeeld de witte toren verdedigen? En dat zijn nog maar een paar opties, er zijn er uiteraard veel meer.

Succes!

Alleen Marcel had alle 3 de puzzels goed en kon zo een presentje mee naar huis nemen voor zijn harde denkwerk. Netjes gedaan Marcel!

Hand & Brain

Naast de puzzels werd er ook lekker geschaakt, maar wel met een paar kleine wijzigingen op de normaal. De eerste variant was Hand & Brain, waarin teams van 2 spelers tegen elkaar spelen. Een speler zegt een stuk, de andere speler in het team moet een zet doen met dat stuk. Klinkt simpel, maar welke van de 8 pionnen bedoeld mijn medespeler? Vooral spelers met verschillende speelstijlen en niveaus kunnen hierdoor elkaar nog wel eens in de weg zitten. Na 2x 10minuten+5seconden bonustijd en een boel gelach verder was het onderdeel ten einde en genoten de meeste ESG’ers van een tompouze. Deze waren door Willem geregeld, net als de heerlijke hapjes waar ook goed werd gegeten. Top geregeld!

Duckchess

Het laatste onderdeel van de avond was een toernooitje Duckchess. Wat is Duckchess?? Ja dat was wel ongeveer de reactie van de aanwezigen. Een korte uitleg van de regels:

Elk bord heeft een rubber eendje. Deze wordt na elke zet verplaatst door de speler naar een nieuw vakje, voordat de klok wordt ingedrukt. Het eendje blokkeerd zicht en beweging van de stukken, waardoor unieke situaties kunnen ontstaan. Tevens zijn er geen schaak- en matregels van toepassing, het doel is het slaan van de koning.

Een klein voorbeeldje:

Uiteraard een onzin stelling, maar het gaat om het idee. Met wit aan zet kan normaal gesproken de zwarte pion op f7 niet worden gepakt. Zwart pakt immers met de dame en krijgt de volgende zet de toren en daarna wordt op a1 een nieuwe dame gemaakt.

In duckchess kan echter wit de pion pakken met de dame, en daarna het eendje op e7 plaatsen, waarbij de zwarte dame niet meer kan terugslaan. Echter, omdat ook de schaak- en matregels niet van toepassing zijn, staat zwart niet mat. Zwart is nu aan zet en kan met de koning de dame slaan, en daarna het eendje bijvoorbeeld op f2 plaatsen, dame gewonnen! Een compleet ander spel, wat gelukkig erg leuk werd meegespeeld door iedereen.

Met een kort toernooi van 17 spelers in een knockout-systeem werd na een uurtje de finale bereikt tussen Willem en Jan Willem. De voorzitter tegen de clubkampioen, die overigens al de meeste ervaring had met duckchess. Het was dan ook zijn toernooi om te verliezen zoals ze dat dan zeggen.

Voor de finale had ondergetekende zijn eigen bord en stukken meegenomen om de finale net wat meer bijzonder te maken, het is tenslotte een finale! De uitgeschakelde spelers hadden blijkbaar hetzelfde idee en iedereen keek toe hoe met (en zonder) precisie het rubberen eendje werd verschoven over het bord. Nadat Willem viel voor een truukje, kort daarna voor hetzelfde truukje… en kort daarna nog een keer, was het voor Willem wel genoeg en kon de eerste Duckchess-kampioen van ESG worden gekroond! Jan Willem deed wat werd verwacht en won de finale-eend voor zichzelf en waarschijnlijk vooral voor zijn zoontje.

Hiermee was het officiele programma ten einde en afgaande op de reacties was het zeer geslaagd.  De harde kern bleef zoals wel vaker nog even zitten voor wat snelschaken, nabespreking van de avond en puzzels en grappen over eendjes.

Arvid

Oplossing puzzels:

Ga naar bv. Stockfish/analysisboard (klik op de link en openen in een nieuw tabblad)
Klik op Resources en dan op Board Editor. Voer de FEN-code in. U kunt het bord draaien door op flip te drukken.

1: Dg6! Hoe je ook de dame pakt, het paard heeft daarna altijd mat op verschillende plekken.
FEN: 5rk1/4np1n/2q1r2p/1p3N1Q/3B2P1/3P3P/P4R1K/8 w

2: c4! Een voorbereidende zet om de lijn met de zwarte koning en dame aan te vallen en mat te dreigen als zwart niet direct reageert.
FEN: 8/3p1p2/B3p3/5p2/4kP2/2P1Pq2/2KP4/7N w

3: Kb3! Een beetje een gemene puzzel aangezien er zoveel gebeurd rond de zwarte koning. De witte koning naar b3 is een zet waarmee voor zwart er geen goede opties overblijven. Bijvoorbeeld h4 is een serieuze dreiging geworden doordat de witte koning compleet veilig is van de diagonaal.
FEN: 3r4/pp1knRp1/4p3/2QpP1q1/8/2P3B1/P1K4P/8 w

Eén reactie op “Jubileumavond

  1. pennywise666
    december 14, 2022

    Mooi verslag, Arvid, zeker met al die fraaie foto’s erbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 14, 2022 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: