Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Grand Prix zeer geslaagd

De Grand Prix die vandaag gehouden werd is zeer geslaagd te noemen.

Afgelopen zaterdag was er onze jaarlijks Grand Prix Jeugdtoernooi. Normaal deden er zo rond de 50 jeugdschakertjes aan mee, maar nu was het maximum van 70 al meer dan drie weken voor het toernooi gehaald. Jammer voor al die schakertjes die nog mee wouden doen, maar vol is vol. En er waren weinig afmeldingen.

Het uitzoeken van foto’s kost veel tijd en zondag en maandag had uw verslaggever andere (leuke) verplichtingen. Vandaar een wat later verslag dan u van mij gewend bent:

De uitslagen zijn te vinden op https://docs.google.com/…/2PACX…/pubhtml

Reeds voor 12 uur kwamen de eerste deelnemers opdraven. Vanuit Leeuwarden is dat begrijpelijk. Daarnaast stond er op de site van de NOSBO een waarschuwing voor verkeershinder op de N34. Dat bleek mee te vallen. In plaats van buitenom Emmen, moest je nu langs de Dierentuin binnendoor. Dat is kwa kilometers korter, maar als de verkeerslichten tegenzitten een paar minuten langer.

De indeling was zoals gebruikelijk uitstekend verzorgd door Martijn Hardeman en de uitslagen waren thuis te volgen door het goede werk van Bastiaan van Os. En dat werd goed gelezen. Elk foutje werd direct opgemerkt. 🙂

De laagste groepen speelden nog met de oude klokken. Het getik van al die klokken zorgde bij mij voor nostalgische gedachten aan de tijd dat deze gebruikt werden.

Bij sommige klokken kon je zelfs horen wie aan zet was daar de rechter kant anders tikte dan de linker. En de tijdnoodfase waarin geprobeerd mat te zetten met enkele seconden over. Bij de digitale klokken kun je precies zien hoeveel seconden je hebt. Bij de oude klokken wist je nooit zeker wanneer de vlag zou vallen.

Leukste opmerking was dat sommige jeugdspelers niet wisten wat een klok was. Die kenden alleen digitale tijdwijzers met getallen.

De groepen zaten verspreid over drie lokalen zodat ze rustig konden spelen. Alleen het lokaal naast de algemene ruimte had wat last van het lawaai, vooral als de deur open ging. Het was namelijk heel gezellig in die algemene ruimte en dat het gesprek wat luider dan in de speelzaal.

Groep A:

Groep A is een zeskamp waarbij de spelers 20 minuten bedenktijd krijgen i.p.v. 15 minuten.

Sono Folkers was natuurlijk de favoriet, maar je kunt een slechte dag hebben. Het Paardensprong toernooi is daar een voorbeeld van. Vandaag ging het echter van een leien dakje met op het eerste gezicht makkelijke overwinningen. Voor de laatste ronde was hij al niet meer in te halen. In de laatste ronde ging het echter mis. Dat zie je vaker, als de buit al binnen is dan is de concentratie net wat minder. Dylan Roersma was de gelukkige en door zijn overwinning op Sono rukte Dylan op naar de 2e plaats. Op de derde plaats eindigden drie spelers met 2,5 punt. Onderling resultaat gaf geen uitkomst maar op SB werd Dagmar Luijkx derde.

Groep B:

In deze groep was het krachtsverschil niet groot (Het lengteverschil wel). Het werd een felle strijd tussen de clubloze Jesse Janssens, Bram ten Dam uit Ten Boer en Jim de Wit van Philidor Leeuwarden. Jim begon de eerste ronde met winst op Jesse en in ronde twee met winst op Bram. Hij deed zijn voorsprong te niet door in ronde 3 te verliezen van de Hoogevener Besher Mousa. Ronde vijf bleek achteraf de beslissende ronde te zijn. Jesse wist te winnen van Bram en Jim kwam niet verder dan remise tegen Elisa Oostinga. Hierdoor kwam Jesse een halfje voor op Jim en een vol punt op Bram.

In de laatste twee ronden kwam daar geen verandering meer in. Alle drie wonnen ze hun partijen.

Groep C

Hier was Simon Kolijn van De Paardensprong heer en meester. Hij kwam wat traag op gang met een remise in de eerste ronde tegen Lútzen Kempenaar, maar daarna won hij al zijn partijen.

Deen van der Kolk volgde op ruime achterstand en werd met 5 punten tweedes en dat was net genoeg om de andere Simon (Botter) van Philidor achter zich te laten. De laatste werd dus derdes.

Groep D

Hier was er geen speler die er boven uit stak. Er werd fel gevochten om de punten. Mart Veldhuis uit Gorredijk was degene die bovenaan kwam te staan. In de laatste ronde speelde hij remise met Gideon de Jong (Paardensprong). De laatste had met winst nog gelijk kunnen komen met Mart. Nena Bruins uit Hoogeveen wrong zich er nog tussen door in de laatste ronde te winnen van Oliver Chiu.

Groep E

Merijn de Haas uit Ten Boer nam hier vlot de leiding en won zijn eerste zes partijen en was daardoor niet meer in te halen. Ook hier ging het in de laatste ronde mis. Hij verloor van clubgenoot Daniel Medendorp. Yildert Kempenaar kon daardoor op een half puntje komen en werd tweedes. Yildert had in de eerste ronde remise gespeeld tegen Alhassan Moneer en dat bleek een duur halfje te zijn. Een halfje achter Yildert eindigden Daniel en Emmenaar Deniz Yildrim. De laatste had het onderling duel gewonnen en mocht de derde prijs in ontvangst nemen.

Groep F

Hier waren er drie die vochten om de eerste plaats. Melvin Roersma (Philidor) won zijn eerste vier partijen, maar kwam in ronde 5 Emmenaar Rens Stokman tegen. De laatste won en daardoor waren er drie koplopers (Melvin, Rens en Noa Greven van Ten Boer). Rens viel af doordat hij in ronde zes verloor. In de laatste ronde stond het topduel tussen Melvin en Noa op het programma. De winnaar zou eerste worden. Dit duel werd gewonnen Melvin die daardoor eerste werd. Noa eindigde met Rens op plaats twee. Doordat Noa gewonnen had van Rens werd zij tweedes en Rens derdes.

Groep G

Lieke Koolaard uit Ten Boer verloor haar eerste partij maar kwam daarna geweldig opzetten. Door daarna al haar partijen te winnen wist ze alsnog eerste te worden. Op een punt volgden haar clubgenoot Timo Kuipers en de Assenaar Wessel Dijkstra. De laatste werd op onderling resultaat tweedes.

Groep H

Hier viel Benthe Hagen is en ze begon direct met twee overwinningen. Helaas voor haar kwam er daarna de klad in. Emmenaar Artoer Shahnazaryan nam daardoor samen met Lucas Medendorp (Ten Boer) vanaf ronde vier de kop over. De beslissing viel pas in de laatste ronde. Ryan Borgman hielp zijn clubgenoot door Lucas te verslaan terwijl Artoer in een spannende pot met moeite wist te winnen van Benthe. Lucas werd tweedes. Emmenaren Ryan Borgman en Flin Vogelaar eindigden met 4 punten. Flin werd op onderling resultaat derdes.

Groep I

Hier ging de strijd tussen maar liefst vier spelers die ook in de eindstand vlak bij elkaar kwamen te staan. Uiteindelijk ging Joost Meijers (Het Anker) met de eer strijken ondanks een verlies in ronde 6 tegen schoolgenoot Timon Wijbenga. Drie spelers eindigden op vijf punten. Omdat Nils Schuls gewonnen had van zijn beide concurrenten werd hij tweedes. Nynke Heikamp (De Twee Kastelen) werd derdes en Timon Wijbenga was de ongelukkige die net naast het podium greep.

De ESG-ers

Natuurlijk bent u hierboven al een aantal namen tegen gekomen, maar ik ga ze toch allemaal nog even noemen.

In groep C zaten Hao Wu en Michiel de Vries.

Een eerste toernooi is toch wel lastig. In het begin ging het goed met beide. Michiel begon met 2 uit drie, maar daarna volgden er vier nullen. Toch de spanning. Ook Hao had daar last van. De start met 2 uit vier was redelijk, maar de laatste drie partijen gingen verloren. Beide eindigden daardoor gebroederlijk met 2 punten op plaats 6.

In groep E zat Deniz Yildrim en die is wat ervarener wat toernooien betreft dan de andere esg-ers. Hij eindigde met 5 punten op de gedeelde derde plaats, maar kreeg de beker op onderling resultaat. Het mat zetten ging echter moeizamer dan we van hem gewend zijn.

In groep F zat Rens Stokman. Die haalde ook een derde plaats met 5 punten, maar was niet tevreden want er had meer in gezeten. Af en toe wordt er te snel gezet, maar een beker in je eerste toernooi is natuurlijk niet slecht.

Groep H kende een grote groep esg-ers. Artoer Shahnazaryan werd hier eerste en dat had ik ook zo ingeschat. Het spel was echter nog niet om over naar huis te schrijven. Ook Flin Vogelaar wist een prijs te halen. Hij eindigde gelijk met Ryan Borgman maar op basis van onderling resultaat kreeg hij de derde plaats en viel Ryan net buiten het podium. Flin was de enige die van Artoer won.

In groep I kon Stefan nog geen potten breken, maar hij wist wel een partij te winnen. De twee spelers van school Het Anker (Rietlanden) wisten wel een rol van betekenis te spelen. Joost Meijers won met 6 punten. Zijn schoolgenoot Timon Wijbenga had pech. Hij won als enige van Joost en eindigde op 5 punten. Echter samen met twee anderen en hij werd de ongelukkige die naast het podium viel. Toch een goede oefening voor het Drents basisscholenkampioenschap.

Hieronder een link naar een aantal foto’s. Deels genomen met de fotocamera en deels met mijn mobiel.

De uitslagen zijn te vinden op https://docs.google.com/…/2PACX…/pubhtml

Foto’s:

Rest mij nog om al degene te bedanken die hebben meegeholpen. Bastiaan achter de computer, Almar, Marcel, Willem en Sergei als tafelhoofden/arbiter en natuurlijk vooral Raymond. Die heeft niet alleen voor een goede bar gezorgd, maar ook alle tafels en stoelen klaar gezet en weer terug gezet. Tenslotte moeten de kinderen maandagmorgen wel hun tafeltje op de juiste plek vinden. Daarnaast heeft hij ook nog al het schaakmateriaal gehaald en teruggebracht. Met zulke vrijwilligers is het organiseren van een toernooi een makkie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 4, 2023 door in Jeugd, Toernooien en getagd als .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: