Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Bekerteam ESG Nosbo <1900 haalt finale

Geen moment is de zege op Assen in gevaar geweest. Hoewel onze tegenstanders gemiddeld genomen over een hogere rating beschikken en ook op elk individueel bord hoger gerankt zijn, komt niemand van ons in problemen. Overal staan we gelijk of beter.

Kopman Jan is als eerste klaar. Zijn partij is niet uit de remisemarge geweest. Veel en snel is er geruild. Zelf zegt hij ergens een vergissing te hebben begaan. Ik noem het controle. Vakkundig remise in de wacht gesleept.

Het spelbeeld bij Willem oogt interessanter. Meer verwikkelingen op een bord dat lang vol gevuld blijft, slechts een pion ontbreekt aan beide zijden. Willem heeft meer ruimte, enig initiatief en meer tijd op de klok. Dat laatste blijft zo tot het einde. De voordeeltjes omzetten in winst lukt niet, beide spelers zijn hegemoniaal op een kleur, Willem op wit, de ander op zwart, als ik me dat goed herinner (anders is het andersom ;-). Dit staat garant voor remise.

Dan kom ik aan de beurt. Vanuit de opening sta ik prettig tot gewonnen. Soms geef ik groot voordeel uit handen, maar toch blijf ik de hele partij voordeel behouden. Het levert me een pion, een stuk en de partij op.

Douwe is dan nog bezig. Hij worstelt zich door een taaie opening naar een gelijkwaardige stelling, waarin hij zijn tegenstander voorbeeldig de pas af snijdt. Er wordt flink geruild, zodat een overzichtelijke stelling ontstaat. De Assenaar moet winnen, zijn team staat immers achter, en daarom overdrijft hij zijn pogingen. De stelling die daaruit ontstaat, geeft Douwe zelfs winstkansen, zoals Sergei op onze club app terecht concludeert. Na 75 zetten biedt zijn opponent remise aan. Douwe antwoordt met: “Het staat 2-1 voor ons, hè”. Dan een tijdje niks. Gevolgd door het uitvoeren van een zet. “That’s the spirit”, merkt de Assenaar op. En Douwe brengt de partij bekwaam naar winst.

Daarmee is een plaats in de finale een feit. Dan zal SISSA <1900 onze sterke tegenstander zijn.


Assen
RatingESGRatingRonde 3
Wierenga, J. (Jaël)1888Os van, J.C. (Jan)1870½ – ½
Smit, H. (Hans)1903Boontje, W. (Willem)1886½ – ½
Houtsma, S.H. (Sybrand)1834Többen, D.Y. (Douwe)17460 – 1
Elsinga, B. (Brian)1795Selten, A.W.M. (Ton)16760 – 1
Gemiddelde Rating:1855Gemiddelde Rating:17951-3

2 reacties op “Bekerteam ESG Nosbo <1900 haalt finale

 1. schaakjan
  maart 25, 2023

  Mooi verslag Ton

  Verzonden vanaf Outlook voor Androidhttps://aka.ms/AAb9ysg ________________________________

 2. Rob
  maart 25, 2023

  …Gevolgd door het uitvoeren van een zet. Kicken! … Bravo Douwe!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 25, 2023 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: