Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Na het zuur volgt het zoet

Na het zuur volgt het zoet. Niet letterlijk helemaal zo, maar het is wel de globale indruk die je van de schaakwedstrijd tegen HSP/Veendam kreeg. Het begon trouwens allemaal best goed, met overwinningen van Marcel, die de ongebruikelijke opening van zijn tegenstander hardhandig afstrafte door hem eerst de rokade te ontnemen en vervolgens een stuk. Gevolgd door de overwinning van Willem, van wie ik even voor half tien noteerde dat er veel loos was in zijn stelling. Daar is hij vast beter mee omgegaan dan zijn tegenstander want om tien over half tien kon deze opgeven.

Het zuur. Hans kon het niet bolwerken tegen zijn sterke tegenstander, hoe dat precies ging heb ik gemist. Ik zelf stond na de opening best prettig, koos het verkeerde plan, onderschatte de mogelijkheden van de Veendammer en werd netjes naar huis geschaakt. Dan het echte zuur. Rienk, die alles onder controle had, over een kwaliteit en pion meer beschikte en toen te haastig zijn loper ter hand nam terwijl een volle toren op b2 in stond. Hij kon meteen opgeven.

Het zoet. Volgde Stef, die in het begin van zijn partij een stuk won tegen twee pionnen en dat voordeel gestaag kon uitbouwen totdat hij in goede stelling een hele toren voor kwam te staan. Lefert, die de agressieve opzet van zijn tegenstander wist te killen, met remise door zetherhaling als mooi resultaat.

En dan de zoete slagroom op de taart. In een boeiend eindspel dat door velen gevolgd werd, wist zijn tegenstander de nodige vallen in te bouwen, ik meende pat, dolle dame, dameverlies en eeuwig schaak als mogelijkheden voorbij zien komen, mogelijkheden die Jan Willem keurig wist te vermijden. En hoe dat dan gaat, uiteindelijk beging zijn tegenstander een fout die JW in staat stelde de dames te ruilen om een gewonnen pionneneindspel te realiseren. Zijn twee verbonden pionnen stormde door naar de overkant terwijl de overgebleven pion van wit geslagen kon worden. Achteraf stelde de menigte vast dat bij correct spel eeuwig schaak toch niet te vermijden was geweest. Dit als voorlopig oordeel, volgende week zullen we vast horen of dit ook echt zo was.

Plaats een reactie

Informatie

Dit bericht is geplaatst op april 8, 2024 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:45 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Arvid Slump-Hadderingh
Tel: 06-52736676

Externe competitie:
Ton Selten

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:45 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën