Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG2 begint met winst

Tweede wint eerste wedstrijd:

Ook het tweede is zijn competitie begonnen. Als eerste moesten we naar Unitas 5. Dat team speelt de laatste jaren op de grens van de Promotieklasse/Eerste klasse. Dat wil zeggen of onderin de promotieklasse of bovenin de Eerste klasse.

Een goede graadmeter derhalve voor het tweede. Vorig jaar met zes man gepromoveerd moeten we nu kijken met acht man in de eerste klasse. Betekent dus twee man erbij. Ten opzichte van vorig jaar zijn er wat wijzigingen. Marcel ging naar het eerste en daarvoor kwamen er twee terug, nl. Evert en Douwe. Dat is een goede ruil te noemen. Daarnaast is Ton weer terug na een jaartje vergaderen op de maandagavond. De tweede jeugdspeler van het tweede Rob Jagt is gaan studeren en maakt Groningen onveilig. Of hij nog tijd heeft voor het schaken met al de randverschijnselen die bij sommige studenten hoort is de vraag. Voor Rob in de plaats is de NOSBO-voorzitter Jan Peek gestrikt.

Unitas kiest steeds nadrukkelijker voor de jeugd en dat betekende dat Unitas 5 drie jeugdspelers heeft. En die hebben een lagere rating dan hun werkelijke sterkte. Zo heeft Van Foreest een rating van 1435, maar speelde op het laatste Open Groningen een TPR van 1683. Hij kwam daarmee van 1221 naar 1435.

De eerste uitslagen vielen aan de onderste borden. Geert overspeelde zijn tegenstander en won zoals we van hem gewend zijn. Na drie interne overwinningen (op Evert, Herman S en Bastiaan) nu ook extern. Bastiaan verloor vanuit de opening. De tegenstander maakte goed gebruik van zijn zwakten en toen Bastiaan dat dacht op te lossen bleek het gewoon een stuk te kosten.

Ton stond twee pionnen achter met een klein beetje compensatie. Misschien genoeg voor remise, maar zeker niet voor de winst. De tegenstander besloot echter een handje te helpen en deed een stuk in de aanbieding. Toen Ton deze gretig aanvaarde gaf hij direkt op (binnen 10 tellen). Misschien ietsjes te vroeg, maar zeker begrijpelijk.

Jan Peek speelde vanaf de opening in een betere stelling. In het Italiaans kwam hij een pion voor. De tegenstander probeerde vervolgens met geintjes en aanvallen het heft naar zijn hand te zetten. Jan bleef echter rustig, incasseerde het aangeboden materiaal en won geruisloos.

Aan de bovenste borden ging het niet geheel naar wens. In de eerste wedstrijd van het seizoen voor Douwe miste deze toch een beetje het wedstrijdritme. Van een plusje naar een minnetje en vervolgens er netjes afgeschoven. Evert had al snel een betere stelling en toen hij vervolgens een pionnetje won ging hij vol voor de winst. Het was nog eventjes uitkijken en de goede zetten doen, maar uiteindelijk werd de winst verdiend binnengesleept.

Jan van Os won ook een pionnetje maar hij moest wel goed spelen om deze te houden. Dat deed hij dus niet. De tegenstander kon plotseling met paard en dame binnendringen en dat koste hem een stuk. Jan had daarvoor alleen een pionnetje. De vijandelijke stelling was echter een gatenkaas. Vier losse pionnen (a,c,e en h) en een open koning. Jan dreigde steeds met eeuwig schaak en hield daardoor het vijandelijke plusstuk netjes uit de strijd. Het leek nog goed te gaan toen Jan weer eventjes niet oplette en de tegenstander Jan zijn pionnen kon opruimen. Jan liet de tegenstander lang ploeteren, maar de uitslag lag vanaf toen vast.

Gerard was het langste bezig. Hij had al snel een kwaliteit meer, maar het duurde het lang voordat hij dit voordeel kon omzetten in een winnende aanval. Hoewel remise voldoende was voor de winst van ESG2 was zijn stelling zo mooi dat hij hiermee niet akkoord kon gaan. Toen zijn torens via de h-lijn binnen kon dringen was het pleit beslecht. De tegenstander liep mat.

Een mooie overwinning en een goede start van de competitie. Nu de overige uitslagen en opstellingen bekend zijn, blijken we op papier het tweede team te zijn (na Hoogeveen). Kortom, hoewel handhaving het doel was, moeten we dit misschien aanpassen in proberen kampioen te worden. Na de wedstrijd tegen Groningen 5 zullen we dit opnieuw bekijken.

Unitas 5-ESG2: 3-5
G. Pelikaan (1637) – Douwe Többen (1856) 0-1
J.M.L. Koops (1802) – Evert Hondema (1823) 0-1
M.G.G. Straatman (1712) – Jan van Os (1828) 1-0
R. Loos (1673) – Gerard Dijkstra (1748) 0-1
R. Broekman (1677) – Ton Selten (1694) 0-1
Y.H. Tang (1614) – Geert ten Hietbrink (1738) 0-1
J. van Foreest (1435) – Bastiaan van Os (1713) 1-0
R. Brouwers (1411) – Jan Peek (1582) 0-1

Jan van Os

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 1, 2010 door in Externe Competitie 2e Team en getagd als , .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: