Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG1 boekt eerste overwinning

ESG begon de wedstrijd goed. We waren wat krap vertroken maar kwamen mooi op tijd aan en de tegenstander van Arie vond dat zo aardig dat hij gelijk maar Arie pionnen kado ging doen. Het enige waar Arie echt voor op moest passen met zijn aanval was een dame en een paard die wat ongemakkelijk stonden maar de tegenstander was blijkbaar zo van slag dat hij het Arie ook niet meer moerilijk maakte en gewoon een dameruil toeliet zodat hij toen eigenlijk al kon opgeven.

Wim heeft duidelijk het wedstrijdritme nog niet te pakken en maakte een te haastige zet in de opening waardoor zijn paard opeens op het verkeerde veld stond. Toen moest hij alle zeilen bijzetten maar kwam toen weer goed te staan maar naar eigen zeggen zag hij het allmaal niet meer en bood remise aan dat na zwaar tobben aangenomen werd. In de analyse bleek dat ook de tegenstander van Wim het totaal niet meer wist dus een terechte uitslag lijkt me.

Wim sprong toen bij Arie de auto in en onze twee snelle spelers gingen weer op huis aan terwijl de rest nog door moest zwoegen.

Bij Herman ging het niet goed alhoewel hij wel weer “zijn” opening op het bord kreeg had zijn tegenstander het zeer diep bestudeerd en kwam hij slechter te staan en al snel zelfs een pion achter. Herman speelde nog een poos door maar de tegenstander wist het goed af te maken en toen stond de score weer gelijk

Christiaan begon niet helemaal lekker maar zijn tegenstander wist niet echt hoe hij zijn voordeel uit moest buiten en Christiaan kon de kansen laten keren en uiteindelijk vlak voor de tijdscontrole had Christiaan gewonen en had hij ons weer in het vordeels getrokken.

Leo speelde tegen ee bekende van ieder die in Hoogeveen heeft gespeeld in d herfstvakantie. De wedstrijdleider van de amateurgroep 1 ging deze keer namelijk eens een keer zelf spelen. Leo speelde mooi met een aanval op de koningsstelling die toch wel typisch Leo’s stijl is. Toen de tijd een rol begon te spelen Kon Leo hier mooi zijn voordeel mee doen en kwam de kwaliteit voor te staan en won hierna met een geslaagde mataanval.

En toen stonden we op drie en een halve punt tegen anderhalve punt na de tijdscontrole en had iedereen er weer een uur bedenktijd bij. Natuurlijk begonnen we hoop te koesteren, maar op de overige borden was het nog niet gedaan.

Marcel kwam wat defensief uit de opening. Zijn tegenstander had duidelijk het initiatief, maar de stelling werd redelijk vastgezet door beide spelers en de aanval vond plaats over slechts twee lijnen. Marcel offerde toen de kwaliteit om het helemaal vast te zetten en alhoewel de tegenstander erg lang doorspeelde omdat hij natuurlijk geen remise kon aanbieden met de stand kon hij blijkbaar geen goed tegenoffer vinden wat de enige manier was geweest om nog door te breken. Terecht een remise.

Osama had een opening die er gewoon niet goed uitzag maar waar hij wel een compensatie had met een aanval op de koningsstlling en het loperpaar tegen een paardenpaar van de tagenstander. Nou weten velen dat Osama wel van aanvallend spel houd en dat was deze partij ook wel te merken. Je zat gewoon te wachten tot zwart de aanval zou afslaan met een afruil bijvoorbeeld en dan een pion voor zou komen te staan maar Osama liet zijn tegenstander geen keus en zat te loeren op pionnenoffers en torenoffers. Zover is het niet gekomen en in de tijdnood wist Osama zelfs een pion voorsprong te krijgen en daarna werd met afruilen een toreneinspel met een pion meer maar helaas was het niet genoeg en moest Osama genoeg nemen met remise.

Het langst bezig was Ruud. Hij stond het grootste deel van de partij gewoon beter en won al snel een pion. Zelfs een tweede pion kwam zijn kant op maar die gaf hij terug om af te wikkelen naar een goed eindspel. Zwart had nog een tegenkans die Ruud mogelijk onderschat had maar toen de tegenstander er niet volledig gebruik van maakte strafte Ruud het jammer genoeg niet hard genoeg af enkwam de partij toch tot een remise omdat de laaste pion niet tot de overkant kon komen.

ASV3 – ESG 1: 3-5
C Sep (1981)  – O Sadallah (2119) 0,5 – 0,5
P Gerlich (1899)  – A van Wageningen (2089) 0  –  1
J Woestenburg (2094)  – C Mol (1964) 0  –  1
J M Boeke (1937) – H Voss (1988) 1  –  0
B Plomp (1967) – L Roos (1898) 0  –  1
G Hendriks (1955) – W Fokkens (1897) 0,5 – 0,5
P de Freytas (1938) – R Winkel (1827) 0,5 – 0,5
M van Alphen (1830) – M Struik (1688) 0,5 – 0,5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 1, 2010 door in Externe Competitie 1e Team en getagd als , .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: