Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG2 wint weer!

Gister wou ik er eigenlijk al aan beginnen maar het lukte toch niet gezien de overwinning nog te zoet was om het te verpesten met al te veel denken aan hoe de wedstrijd verlopen was.

Was het dan zo erg vraagt u? Ja het was wel redelijk erg schaaktechnisch gezien. Een spektakel zeker en zeer het bekijken waard lijkt me zo maar slechts weinig partijen om al te trots op te zijn.

Eerst nogmaals het goede nieuws. ESG2 heeft gewonnen met 4.5 tegen 3.5 en over degradatie na promotie word al niet meer gesproken. Sommigen kijken zelfs al naar een volgende promotie. We hebben nu dan ook twee teams verslagen die getipt waren als sterk en alleen Hoogeveen blijft nog over en die krijgen we al weer snel.

Maar goed de wedstrijd.

Het begon al goed. De tegenstander van Gerard deed hem een stuk kado en dan moet je natuurlijk altijd uitkijken dat je niet te snel probeert te winnen. Gerard probeerde een dameruil af te dwingen om zijn voorsprong te consolideren maar zag over het hoofd dat hij niet terug kan slaan omdat hij anders mat ging door een toren die gedekt op de onderste rij zou komen. Dit betekende dus helaas dat hij de dame weer terug kado ging en al snel naar huis ging.

Toch leek het voor ons niet slecht te gaan. Op meerdere borden stonden we beter en op gee enkel bord echt slechter.

Hoe de volgorde precies ging kan ik me niet meer herinneren maar al snel hadden we er drie punten bij.

Jan van Os had een partij maar ook hier was sinterklaas in de lucht. Een mooie aanval eiste de aandacht van mijn vader. Zo mooi dat de tegenstander al opgaf voordat mijn vader gezien had dat er ook nog een toren op vallen stond.

Jan Peek had een mooie partij met fel spel waarbij een pion verloor in het begin maar optimaal gebruik maakte van de compensatie die hij hier voor kreeg. Nou weten we allemaal dat Jan er wel van houd om vanuit een comeback positie te spelen en de tegenstander kreeg een opgesloten toren en een slechte loper en in een toren eindspel wist hij zijn pion die hij nu zelfs voorstond mooi met ondersteuning naar de overkant te leiden.

Ikzelf kreeg itiliaans op het bord maar zonder c3 dus het begon redelijk passief op een gegeven moment stond ik voor de keus hoe ik verder moest gaan en kon de lopers afruilen en daarmee twee dubbelpionnen te creëren. Mijn inschatting was dat op de korte termijn dat het spel lastiger voor mij maakte maar op de lange termijn daar wat uit te halen moest zijn. veel gedreig en aanvallen over en weer kwam ik langzaam beter te staan en de tegenstander voede de druk en besloot tot een offer. Ik was er al bang voor dat hij een paard ging offeren voor twee pionnen maar de tegenstander koos een toren!! te offeren. Dit bleek totaal verkeerd te gaan en al snel hierna verloor hij ook nog het paard en kon hij opgeven.

Helaas stopte daar het goede nieuws. Geert die eerst beter stond had helaas sinterklaas ook uitgenodigt en gaf op vrij simpele manier zijn dame weg tegen een toren. Hij heeft het toen nog geprobeerd natuurlijk maar de schade was toen te groot en we moesten een verlies noteren met Ton die slechter stond maar Evert en Douwe stonden nog steeds beter.

De tijdnood kwam en ging en helaas is dit toch nog altijd een extra tegenstander voor Douwe. Ook deze maal gaf hij veel van zijn voorsprong weg en kwam het eindspel in met een pion meer met loper tegen paard.

Ton hielt goed stand maar leek toch op een verlies af te lopen maar de tegenstander zag het niet en een remise aanbod kwam op tafel. Eerst maar eens kijken naar die andere borden dan en Ton liep een paar minuten rond maar nam het remise aanbod aan omdat er toch echt geen winst voor hem inzat.

Evert helaas kon zijn betere stelling niet uitbuiten in het eindspel. Velen hadden graag zijn stelling overgenomen maar in het eindspel kreeg de tegenstander een vrijpion die te sterk bleek te zijn. Ook hier was een torenoffer maar nu van onze kant en helaas was het ook hier niet genoeg.

En daar zit je dan met zijn allen te kijken naar de laatste wedstrijd te kijken met de stand weer gelijk. En jahoor de stand was zelfs nog remise geworden. Er moet gezegd worden dat de tegenstandester van Douwe deed goed speelde en de pionnen mooi vastzette, maar toen werd ze te gretig. Had ze heen en weer gesprongen met het paard dan was het gelijkspel geworden maar ze zag de winst. Helaas voor haar zag ze het verkeerd en kon Douwe nu breken waardoor hij achter elkaar kon winnen.

Het had dus zoveel anders kunnen lopen. We hadden dik kunnen winnen maar een gelijkstand was eigenlijk al verwacht op het eind. Verlies zat er niet echt in gezien de drie punten al snel binnen waren maar die anderhalve punt waren toch moeilijk binnen te krijgen.

Bastiaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 1, 2010 door in Externe Competitie 2e Team en getagd als , .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: