Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 1 onderuit tegen Zevenaar

We wisten van te voren het word een eind rijden en het word een zware wedstrijd. De tegenstander stond er goed voor en ze hadden een duidelijk voordeel in rating betreft.

Gelukkig was de dooi van de week begonnen dus de wegen gaven geen problemen en we kwamen mooi op tijd aan in Zevenaar, maar toen waren we op het laatste stuk en was de weg afgesloten en de volgende 1 richtings verkeer en na doorrijden was de weg niet voor auto’s toegankelijk en toen hadden we zo langzaam het rondje rond. Dan maar parkeren en op de voet verder.

Wat bleek? De Zevenaarse schaakclub zit midden in het centrum van Zevenaar en dat is natuurlijk alleen voetgangers verkeer. Nouja gelukkig geen groot centrum zoals in Emmen dus we vonden het toch nog makkelijk.

eenmaal daar even een kopje koffie en toen gingen de meesten al snel achter het schaakbord zitten.

Bij de openingen gebeurde niet veel behalve bij Marcel en Herman. Marcel speelde weens maar de tegenstander week blijkbaar af want Marcel moest lang nadenken en ook de toeschouwers vroegen zich af wat de beste weg was.

Herman leek slecht uit de opening te komen. Hij had niet echt onmiddelijke problemen maar stond nog erg gedrongen en was achter in ontwikkeling. De tegenstander van Herman aan de andere kant had een ongebruikelijke pionnen structuur die er om vroeg om doelwit te worden. het was wachten hoe dit zich zou ontwikkelen.

Toen maar een rondje Zevenaar met Hans. Het centrum van Zevenaar ziet er erg leuk uit en we zeiden al dat het zeker in de zomer de bankjes goed gebruikt konden worden met het mooie uitzicht dat er meestal was.

Terug was er nog niet zo heel veel veranderd. Er waren nog geen vier zetten gespeeld om Marcel zijn in de tussen tijd en Herman stond nog steeds gedrongen maar het was nu al wel duidelijk dat hij zich had kunen ontwikkelen en tegen drukpunten kon creeëren maar echt vat op de pionnen structuur leek hij nog niet te hebben.

Op de andere borden ging het toen nog gelijk op maar Christiaan leek al snel het initiatief te nemen en de partij van Leo leek erg interessant te worden.

Na nog een kop koffie en wat rondlopen en de stelling te bekijken begonnen er al eerste tekenen te komen van hoe de strijd zou verlopen. Marcel kwam steeds beter te staan en de tegenstander leek hem zelfs te helpen met een afruil.

Ruud kwam slechter te staan en kreeg een dubbelpion zonder echt compensatie en later voelde de zijn pionnestructuur al redelijk onhoudbaar aan.

Wim kwam de kwaliteit achter te staan maar had een ijzersterk paard die zeker nog kansen bood, maar was snel daarna toch klaar want hij maakte een fout en gaf hierdoor een toren weg.

Arie kwam slechter te staan met en had problemen met zijn koning die veels te open kwam te staan. Dit was op een gegeven moment niet meer te houden en teleurgesteld moest Arie de handoek in de ring gooien.

Dus we stonden al weer 2 punten achter maar de hoop was er bij ons nog wel want Osama kwam de kwaliteit voor te staan, Christiaan stond nog steeds iets beter en Marcel stond een pion voor in de betere stelling.

Maar dan de tijdnoodsfase wat bij ESG nogwel eens in ons nadeel werkt.

Ruud en Herman knokten zich weer terug maar bij Ruud was het niet genoeg. Op het eind gaf de tegenstander een pion terug in een eindspel te komen dat voor hem goed was en Ruud werd toen helaas als een waarschijnlijk verlies ingetaxeerd

Herman aan de andere kant kwam zelfs beter te staan en in het eindspel stond hij zelfs een pion voor met het vooruitzicht van meer.

Marcel had weer vliegende tijdnood, maar dit keer was het geluk aan zijn kant en maakte zijn tegenstander, die ook in tijdnood zat) dodelijke fouten. Hij had Marcel al meerdere keren geholpen door af te ruilen en Marcel stond al beter maar na de tijdnood stond marcel in een toren eindspel mat 4 pionnen tegen 2 met 1 pion die op veroveren stond waardoor hij gewoon drie pionnen voor kwam te staan.

Dit was uiteindelijk ons enige winstpuntje en dit maakt Marcel zelfs gedeelt topscoorder van het eerste.

Osama in tijdnood moest erg opletten op het sterke paarden paar van de tegenstander. Een duidelijk paardenpersoon werd er aan de bar gezegd. Helaas zag hij over het hoofd dat het  niet helemaal liep zoals hij had verwacht en zwart kan een vrijpion creeëren die ijzersterk werd. uiteindelijk moest Osama genoegen nemen met herhaling van stelling want hij zag de winst niet meer.

Christiaan die eerst nog beter stond kwam in een verkeerde afwikkeling terecht e de pionnen van de tegenstander waren toen duidelijk sterker en ook hij moest toen teleurgesteld de handoek in de ring gooien.

Toen waren nog bezig Leo, Ruud,Herman en Marcel

Herman kreeg een eindspel op het bord met loper tegen het paard met 4 pionnen tegen twee pionnen. De tegenstander speelde het paard zeet goed en wist de stelling zeer vast te zetten en Hermand koning weg te houden van de cruciale velden. Herman heeft het nog lang geprobeerd maar kon de winst niet vinden alhoewel in analyse later bleek dat deze er wel in zat.

Leo speelde zoals hij normaal speelt en het was zeker interessant en kwam een pion voor te staan wat voldoende bleek voor de winst.

Marcel zoals gezegd haalde de winst binnen dus was alleen Ruud nog aan het spelen. Ruud probeerde nog een remise er uit te slepen maar een vrij pion werd te sterk en Ruud kon zijn pionnen niet vasthouden en tegelijkertijd de vrij pion tegenhouden en gaf met een zucht op.

Slechts twee en een halve punt maar we zijn zeker niet weggespeeld wat je zou verwachten gezien het rating verschil, maar op het eind kwam dat verschil bij de meeste partijen toch naar boven en sloeg de eindstand in hun voordeel.

In de stand staan we er niet zo goed voor. Zowel Pallas als Lonneker hebben al gezorgd voor een verrassing tegen een team hoger in de huidige stand en wij nog niet. We hebben nog wel het voordeel dat we egen Pallas moeten maar dat is pas in de laatste ronde. Als we deze winnen houden we ze onder ons en zijn we veilig maar een verrassing tegen Staunton of Doetinchem daarvoor zou natuurlijk goed uitkomen.

Bastiaan van Os

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 1, 2010 door in Externe Competitie 1e Team en getagd als , .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: