Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG2 zet kampioensaspiraties in de ijskast

Veendam – ESG 2: 4,5-3,5

Moeten we makkelijk kunnen winnen dachten we toen we ons in ons hoofd voorbereiden op deze wedstrijd. Hoogeveen is onze echte tegenstander dachten we en natuurlijk baalden we nog steeds dat die toch redelijk makkelijk bij ons zijn weggekomen. Misschien dat dat nog steeds aan het spoken was want op ons best spelen deden we niet.

Het begon goed. Bij de meeste partijen ging het gelijk op en we kwamen zelfs wat beter te staan. Ton en Douwe stonden redelijk snel toch beter naar de mening van de meesten maar goed Douwe had een zware tegenstander wisten we.

Mijn vader kreeg het Damesgambiet tegenover zich en dit verzande al snel in een remiseachtige stelling. Toen maakten ze er al snel remise van,misschien wel erg snel want de andere partijen waren nog maar net de opening voorbij toen deze partij eindigde. Te snel gespeeld? Te makkelijk meegegaan in de remisevariant? Vraag het mijn vader komende zaterdag. Wat de oorzaak ook was tevreden was hij er zeker niet mee.

Toen ging het bij de eerste mis. Jan Peek dacht een mooie aanval te zien en ging daarbij een pionnen afruil in maar zach over het hoofd dat slaan niet verplicht is en dat de pion van de tegenstander ook naar voren kon om een eigen pion ook nog eens te dekken. hierdoor kwam Jan eigenlijk al een pion achter te staan en dit kon hij de rest van de partij niet meer goedmaken en Jan zag het ook niet echt meer en kon al vroeg de witte vlag uithangen.

Toen kreeg ik een offer op mijn dak dat bijna nog goed was ook. de tegenstander had er zeker meer uit kunnen halen. Door het offer stond mijn koning ver naar voren maar mijn tegenstander maakte de fout met zijn loper van de lijn af te halen om te dreigen dat zijn dame ook binnen kwam en mij zelfs mat zette maar hierdoor kon ik snel mijn eigen loper ertussen zetten tegelijk zijn dame aanvallend en tegelijkertijd vrijwel alle matdreigingen eruit te halen.Hierna was het nog even uitkijkenmaar ik stond nu natuurlijk het geofferde stuk voor en ruilde dan ook rustig af en sleepte een punt binnen.

Dus we stonden weer gelijk en ik had wel vertrouwen in de anderen. Douwe, Geert en Gerard stonden wel lekker en Ton en Evert zeker beter.

Maar vrouwe geluk was niet met ons deze dag en Gerard dacht dat hij de winst zag en offerde een stuk om de partij feitelijk te beëindigen dacht hij. Helaas zag hij een zet over het hoofd en hierdoor kon de tegenstander het matnet voorkomen en alhoewel Gerard het nog probeerde koste dit feitelijk de partij. En we stonden weer achter.

Evert had een geweldige partij. Ik kon helaas alleen het laatste stuk zien maar met geweldig paardenspel had de tegenstnder weinig kans en Evert zorgde ervoor dat we weer gelijk kwamen te staan.

Geert had een vrij gewone partij die op een gegeven moment gewoon vast zat en moest genoegen nemen met remise.

Ton stond gewonnen in het middenspel. Ging de gewonnen afruil in. Stond gewonnen in het eindspel en heeft toch niet gewonnen om Ton te paraphrasen. Ton kwam in een toren eindspel en maakte een fout waardoor zijn pion voorsprong niet tot de winst leidde maar tot de eindstand van koning en dame tegen koning en dame. Remise was toen nog de enige uitslag mogelijk.

Dus toen stonden we bij Douwes bord met de stand 3,5  3,5. Douwe stond nog steeds iets beter maar was (zoas we van hem gewend zijn kunnen we wel zeggen) in tijdnood en kon het niet bijelkaar houden. Een dreigende vrijpion en een aanval op de koningsstelling, het werd gewoon te veel om allemaal te berekenen en Douwe ging danook door de vlag maar toen stond het al verloren.

3,5 – 4,5 dus. Tja blij zijn we er zeker niet mee. gedeprimeerd gingen we huiswaarts want onze kampioensdromen zijn nu geheel in duigen. Nouja OK dat verwachten we natuurlijk al niet meer na het verlies van Hoogeveen maar toch gezien het rating verschil hadden we gewoon moeten winnen.

Bastiaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 1, 2010 door in Externe Competitie 2e Team en getagd als , .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: