Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 wint nipt

ESG 2 moest in de eerste wedstrijd aantreden tegen Lewenborg, een team dat gepromoveerd is door de terugtrekking van een aantal teams. Omdat de klasse dit jaar veel sterker is dan vorig jaar was dit een belangrijke wedstrijd. We willen ons handhaven en naatuurlijk het liefst bovenin blijven meedoen. Daarvoor moest er gewonnen worden van Lewenborg. Nu is dat altijd gemakkelijker gezegd dan gedaan, want moeten winnen is lastig bij een toch niet zo’n groot krachtsverschil.

De eerste twee spelers van dit jaar van Lewenborg speelden vorig jaar niet in het basisteam van Lewenborg. Een versterking aan de top dus. En dat werkt door naar beneden.

De wedstrijd zelf kenmerkte zich door toch wel veel blunders waardoor uitslagen plotseling anders uitvielen dan de verwachting was. Ik zal daarom de borden langs gaan in bordvolgorde en niet in volgorde van uitslag.

Ik zelf speelde aan bord 1 tegen een oude bekende. Die komt normaal te laat en ook dit keer. Het resultaat was conform twee jaar geleden remise. Toen na een spannende pot, nu na een saai potje waar ik mijn klein voordeeltje niet kon uitbuiten /niet heb uitgebuit. Ik was net als donderdag met het eerste als eerste klaar.

Geert op bord twee had wel een spannende partij op het bord staan, die moeilijk was in te schatten. De tegenstander trok echter de dekking van een toren weg, waardoor Geert die toren gratis en voor niets kon nemen.

Douwe was weer op zijn oude niveau aan het spelen. In een gedrongen stelling werd de tegenstander het steeds lastig gemaakt. uiteindelijk leverde dat een pion en later zelfs twee
pionnen op. Douwe kwam in tijdnood, maar leek de tijd te halen in een gewonnen stelling. Douwe maakte toen één fout. Hij voerde zijn 40e zet ietwat te rustig uit, waardoor de vlag viel. Een zware
tegenvaller. Daar we toch wel wonnen, zie ik het positieve in, en dat is dat Douwe weer goed begint te spelen.

Bastiaan had de hele partij minimaal gelijk gestaan. Het was een spannende partij met veel inhoud. Het leek op remise af te stevenen, tot de tegenstander een stuk weggaf. Bastiaan was voldoende alert om dit buitenkansje in winst om te zetten.

Peter had ook al zo’n partij met inhoud. Won op de damevleugel een paar pionnen, maar kreeg wel een koningsaanval over zich heen. De stelling die op het bord kwam kan zo in de lessen van wel/niet mataanval opgenomen worden. Echt zo’n stelling waarbij het handig is als je weet waar de gevaren dreigen, want achter het bord gaat daar veel tijd inzitten. Het werd uiteindelijk eeuwig schaak en remise wat op dat moment wel onze overwinning betekende. In het kort: Peter had kunnen winnen, maar ook verliezen zodat de remise ergens terecht is te noemen.

Jan Plante had een partij waarvan hij de opening beter kan vergeten of beter nooit meer moet spelen (en daarvoor moet je het juist wel herinneren). Liet zo maar een paard met schaak op c7 slaan, waardoor er ook op h8 een toren werd genomen. Eerst speelde de tegenstander het nog redelijk, maar toen Jan de tegenstander naar achteren wist te dringen gloorde er hoop aan de horizon. De spanning liep zienderogen op bij de tegenstander terwijl Jan rustig goede en lastige zetten bleef spelen. De tegenstander ging uiteindelijk onder aan de spanning, zowel op het bord als in het hoofd. Jan won de kwal terug en vervolgens ook nog een stuk en kon toen freewheelend het punt binnenhalen.

Bij Gerard werden de dames snel geruild, maar de overige stukken bleven op het bord. Slechts de c-pionnen gingen van het bord. En die c-lijn werd aan beide kanten geblokkeerd door gedekte paarden. Géén doorkomen aan. Gezien de stand van de wedstrijd ging Gerard akkoord met remise.

Rian maakte zijn debuut (na jaren afwezigheid) voor ESG en direkt in het tweede. Gaf de kwaliteit voor de stelling en wist ondanks de achterstand wel het spel te maken. De tegenstander wou niet echt meewerken en hield zijn stelling verdedigend bij elkaar. Misschien had Rian niks moeten doen, maar dat is uitermate lastig bij het schaken, zeker voor niet ervaren spelers. De stelling kwam open en Rian kreeg de kwal terug, maar moest toen afwikkelen naar eeuwig schaak in zijn laatste minuten. Hij koos hiervoor helaas het verkeerde plan en kon toen opgeven.

Al met al een belangrijke overwinning. De volgende ronde tegen Sissa 3 zal blijken of we naar boven kunnen kijken of dat we ook nog een oogje op achter ons gericht moeten houden.

Trekt u zich niet teveel aan van de gemiddelde rating van de teams. Omdat Rian géén rating heeft worden de ratings van de overige 7 teamleden opgeteld en gedeeld door 7. Als we Rian een rating van 1600 zouden geven, dan gaat de gemiddelde rating direkt 25 punten omlaag.

 

  Lewenborg 1667 - ESG 2 1750 3½ - 4½
 1. Jan Wiebe van Veen 1826 - Jan van Os     1856 ½ - ½
 2. Tjipko Jan Visser 1803 - Geert ten Hietbrink 1769 0 - 1
 3. Roy Bons      1797 - Douwe Tobben    1825 1 - 0
 4. Ramon Middeljans  1773 - Bastiaan van Os   1722 0 - 1
 5. Rudy Frieswijk   1644 - Peter Schuitema   1615 ½ - ½
 6. Rodney Bons    1536 - Jan Plante     1774 0 - 1
 7. Johan Jans     1494 - Gerard Dijkstra   1688 ½ - ½
 8. Henk van Hof    1463 - Rian Katoen       1 - 0

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 5, 2011 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: