Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 3 haalt toch maar even 1,5 punt

ESG 3 begon de competitie tegen huizenhoge titelfavoriet Sissa 2. En dat terwijl ESG 3 op papier de degradatiekandidaat is. Er werd al rekening gehouden met een 8-0 verlies. Dat werd het echter niet. Sissa kwam wel met drie invallers opdraven. Die waren echter gemotiveerd en gaven géén punten af. Tegen de vijf basisspelers wist ESG 3 echter wel 1,5 punt te scoren. Jan Reinink zorgde voor de grootste verrassing door Carl Hoekstra van het bord te meppen. Carl rokeerde tegen de storm in en Jan was gaarne bereid de stelling van Carl omver te blazen en dat deed hij met stormkracht 14 .

Willem Boontje haalde een remise binnen tegen Marcel Pouw. Het was welliswaar de partij met de minste ratingverschil (slechts 128 punten) maar dat geeft alleen maar aan hoe groot het krachtsverschil was. Willem speelde een top partij waarin hij de hele partij een zware aanval over zich heen kreeg, maar wel een kwal voor stond. Aan het eind, met nog 3 minuten over , maakte Willem een einde aan de aanval door zijn kwal terug te geven.  Een zeer goede prestatie van Willem. Voor de toeschouwers die na 12 uur bleven kijken was het wel genieten.

De overige spelers verloren. Dat waren er vijf, want vanwege vakantie was Piet niet tijdig benadert en die had helaas andere afspraken lopen. Erik speelt dit jaar niet meer en Klaas was een weekend weg. Twee uitvallers derhalve en slechts één invaller. Christian wou op een vrijdagavond wel eens ruiken aan het teamschaken. Hij speelde goed, maar in een een zeer taktische stelling won hij welliswaar een kwaliteit, maar kreeg een doorslaande aanval over zich heen. Hij is echter niet weggespeeld en dat zegt heel wat. Het was tenslotte zijn eerste partij met volwassen bedenktijd.

Hans stond goed, maar besloot (tegen beter weten in) een giftige pion te nemen. En voor het gif had Hans géén medicijn genomen en kopen mag niet tijdens de partij. Sommige giffen laten de slachtoffers spartelen. En dit was zo’n gif. Hans spartelde, maar zijn zwaaiende armen raakte de tegenstander niet. Marcelis speelde zijn eigen spel, aktief met één schoonheidsfoutje. En dat foutje was nu net beslissend. En als je dan géén tegenkansen krijgt kun je alleen maar wachten op een blunder van de tegenstander. Die kwamt niet, integendeel de goede zetten kwamen steeds op het bord wat Marcelis ook deed. Jan Peek probeerde aan bord 1 een ratingverschil van 587 punten te overbruggen. Wij vonden dat dat moest kunnen. Jan is tenslotte voorzitter van de Noordelijke schaakbond. In een aangenomen damegambiet nam Jan de pion op c4 niet direct terug, maar Jan had hiervoor een lange termijn strategie ontwikkeld. Zijn stukken kwamen hierdoor wat gedrongen te staan. Dame naar c1 bleek de beslissende fout te zijn. Een paard op a2 werd geslagen en de afruil leidde tot stukverlies en opgave.

Ton had vooruitgespeeld. Toen hij maandag al om half elf op de clubavond verscheen wisten we het al. Verlies. In 23 zetten verloren. Dat had niet gehoeven, maar Ton was een tussenzetje vergeten.

Al met al een 6,5-1,5 verlies en dat is beter dan een flink aantal tegenstanders van Sissa 2 vorig jaar. Kortom geeft zelfs hoop voor de rest van het seizoen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 7, 2011 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: