Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

OCHTEND OF MIDDAG: EEN WERELD VAN VERSCHIL

In de zesde ronde van Hoogeveen was er een wereld van verschil tussen de ochtend en de middaggroep. In de ochtendgroep verloren alle esg-ers (Hans en Willem) voor de tweede keer op rij. In de middaggroep wonnen alle esg-ers (Herman, Evert, Marcel Ruud en Bastiaan).

Willem had de pech om na zijn verlies van gisteren vandaag ingedeeld te worden tegen de winnaar van vorig jaar. Deze was wat stroef begonnen, maar is nu weer lekker op stoom gekomen en wint weer al zijn partijen. Ook Willem werd het slachtoffer van de dadendrang van Rob van Dongen die naar eigen zeggen een makkelijke overwinning op Willem boekte.
Ook Hans verloor en wel door een stommiteit. Tja, het is eerder gezegd maar als Hans zijn stommiteiten nou eens zou thuis laten, dan stijgt zijn rating minstens tweehonderd punten. Aan de andere kant als het zoveel voorkomt dat de jeugd al spreekt van ‘een Hans-zet’ dan hoort het bij het schaakleven van Hans. Het geeft in ieder geval kleur aan de analyses.

In de middaggroep had Evert een drie-kwart rustdag. De tegenstander gunde de wat zieke Evert een rustige dag. Evert was snel klaar met een makkelijke overwinning. De overige ESG-ers troffen het in dat opzicht niet. Om tien over zes waren er nog 9 borden bezig, waaronder vier ESG-ers. Van deze vier was Bastiaan het eerste klaar. In een scherpe opening had Bastiaan zijn tegenstander opgescheept met een dubbele c en een dubbele f-pion. Dat was er eigenlijk één teveel, want de tegenstander wist zich tegenkansen te creëren langs de half open g-lijn. Toen bastiaan ook nog een pion weggaf werd gevreesd voor zijn (schaak)leven. Lang werd Bastiaan goed naar achteren gedrongen, maar in tijdnood kwam het toch nog goed. De tegenstander gaf eerst een pion terug en liet vervolgens Bastiaan twee zetten eerder promoveren. Bastiaan liet vervolgens zien hoe een dame een pion tegenhoudt van promotie. OK de pion promveerde uiteindelijk wel, maar dat leidde er alleen toe dat Bastiaan zijn tegenstander mat zette.

Marcel had een partij volgens zijn eigen strijdwijze. Vanuit het achterveld de stelling van de tegenstander bestoken en pas naar voren gaan als hij aanvalskansen ziet. Al snel bleek de pionnenformatie van de tegenstander rijp voor sloop. Dat deed Marcel bekwaam terwijl hij tegelijkertijd alle tegenkansen in de kiem smoorde. Hij veroverde een pion, nog één en ging vervolgens met zijn pionnen naar de overkant. De overwinning was na zet 15 niet meer in gevaar geweest.

Herman speelde tegen een zusje van grootmeester Daan Brandenburg. Deze dame speelt elk jaar sterker en is dit toernooi ook goed op dreef. Herman bleef dit keer drukken tegen de zwakke pionnen van zijn tegenstandster en wist er uiteindelijk één te winnen. Het duurde een hele tijd voordat hij met die pluspion beslissend kon ingrijpen. Dat kwam vooral doordat hij toch ook rekening moest houden met een vijandelijke toren in zijn stelling.  Met goed spel wist Herman echter zijn voordeel te verzilveren. Herman is hiermee wel kampioen lange partijen geworden.

Ruud was het langst bezig, Hij speelde ook al tegen een vrouwelijke deelnemer die een zeer goed toernooi speelt. Ruud wist eveneens een pionnetje te verschalken en speelde dit daarna technisch uit. Dat duurt een tijd, maar de winst blijft in ieder geval in de knip. Dit toernooi heeft Ruud al wat puntjes weggegeven omdat hij het mooi wou doen.

Herman en Evert staan nu op een gedeelde derde plaats met 4,5 uit 6. Daar staan ze wel met zijn achten op, dus er moet gewonnen worden.

Anne Haitsma staat met 5,5 bovenaan. Hij heeft alleen remise gegeven tegen de blinde Jan Boer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 19, 2011 door in Toernooien.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: