Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG-2 verliest

Het tweede team heeft zichzelf een slechte dienst bewezen door toch wel tegen de verwachting in te verliezen van Dwingeloo. We hoopten (en rekende toch wel een beetje) op winst. De laatste jaren wonnen we dik van Dwingeloo, vooral in de late uurtjes.
De wedstrijd begon slecht. Geert had helaas moeten afzeggen en de teamleider had geen vervanger gevonden. Dat kwam omdat het derde op hetzelfde moment in Hoogezand moest spelen. Dan begin je dus met een 1-0 achterstand.

De eerste uitslag kwam van onze topscoorder bastiaan. Die speelde met zwart een nieuwe opening en kreeg gelijk een stukoffer om zijn oren. Tja dat wordt dan lastig, maar Bastiaan bleef de verdediging net houden en gaf op het juiste moment het stuk terug en een remise stelling bleef over. Na vier achtereenvolgende winstpartijen is het hem wel vergeven. Jan Plante zorgde voor 1,5 – 1,5 door een gedegen winstpartij. Ik zag de winst al lang van te voren gloren, mar de spelers moeten het zelf doen en dat lukte Jan uitstekend.
We kwamen weer op achterstande doordat Rian verloor. In deze partij trok Rian ten aanval op de damevleugel maar zijn aanval liep vast. Rian mist nog de routine om vervolgens op de koningsvleugel de stelling dicht te houden.
Gerard zorgde voor de 2,5 – 2,5 door een wat beter staand eindspel met fluwelen techniek naar de winst te voeren. Dat was ook verdiend, want de hele tijd stond Gerard beter en hij bepaalde wat er op het bord gebeurde.
De andere Jan stond op dat moment gewonnen en Douwe stond goed terwijl Peter bepaald niet geweldig stond. Douwe heeft dit seizoen erg veel last van tijdnood en ook dit keer had hij er teveel last van. De tip voor Douwe is dan ook: Ga niet lang zoeken naar de beste zet, maar doe gewoon een goede. Douwe verloor op tijd voor de tweede keer op rij.
Ook Peter wist zijn partij niet te redden, ook niet na het offeren van materiaal. De vraag was alleen of hij misschien eeuwig schaak kon houden. Ik heb de hele analyse niet gezien, maar in de varianten die ik zag was het waarschijnlijk wel mogelijk.
Tenslotte uw verslaggever. In een scherpe opening speelden beide spelers op lang geleden opgedane kennis van deze opening. Beide hadden dit echter de laatste tien jaar niet meer serieus bekeken en wisten daarom nog wel wat maar beslist niet alles . Jan zag kans de geofferde pion vast te houden en toen zijn stukken eindelijk ontwikkeld waren kon hij op winst koersen. Langzamerhand werd het twee pionnen, toen drie en uiteindelijk vier. Toen de winst voor Dwingeloo een feit was gaf de tegenstander van Jan op.
Een klein verlies derhalve en daarmee verlaten we de koppositie. Jammer, want zoals u weet hadden we graag de druk bij Hoogeveen gelegd van het moeten winnen. Die wedstrijd is nog niet gelopen, want we hebben onze punten vooral gehaald tegen de sterkere teams.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 10, 2012 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: