Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG-1 wint van Het Kasteel

Ons vlaggeschip wist in de zevende ronde van de competitie te winnen van Het Kasteel uit Coevorden. Dat moest natuurlijk ook gezien het ratingverschil, maar iedereen weet dat ratingverschillen soms niks zeggen over de uitslag. Dit seizoen doen wij het goed tegen de teams die meer rating hebben en hebben we het lastig tegen teams die minder rating hebben. Daar ESG 3 en 2 deze week hun wedstrijd al verrassend gewonnen hadden moest het eerste wel wat laten zien, anders zouden ze maandag wat te horen krijgen.

Het leek de hele avond al richting overwinning te gaan als ik mijn gekrabbel mag geloven, maar ook dit keer werden de meeste echte punten gemaakt in de tijdnoodfase. In volgorde van binnenkomst zal ik de partijen bespreken, waarbij u natuurlijk wel moet onthouden dat de beste stuurlui aan wal staan. Of bij schaken aan de kant. Aan de kant is ook leuk want je kan de stellingen van verschillende zijden bekijken en als de heren en de nekele dame dan ook nog een mooie pot spelen dan is het ook leuk om aan de kant te staan. Nu deze avond ben ik goed aan mijn trekken gekomen. De Kasteelheren zijn natuurlijk oude bekenden en de wedstrijdleider was ons oud lid Willem Schepers. Van onze kant hebben Peter en Arie ooit bij Het Kasteel gespeeld en Peter is zelfs een van de oprichters in mijn onbetrouwbare geheugen.
De eerste partij die uit was was de partij tussen de wedstrijdleider van Het Kasteel en de non-playing captain van ESG. Willem daagde Jan uit, maar toen hij na tien minuten een stuk en een toren achter stond na een volkomen mislukte opening besloot Willem de rest van de avond de theorieboeken te bestuderen. Ik mag hopen dat het ging over openingen die hij ook speelt, want dat heeft hij wel nodig.

Bij de echte wedstrijd was Evert het eerste klaar. Evert had een partij waarbij de dames vroeg werden geruild en waarbij beide koningen niet veilig achter pionnen in de hoek stonden. Het werd een eindspel waarbij Evert twee dubbelpionnen op de b- en g-lijn kreeg, maar had wel een loper had tegen een vijandelijk paard. Uiteindelijk bleek de koning van de tegenstander sterker te zijn dan die van Evert. Het eindspel werd niet op zijn best gespeeld. De tegenstander kreeg de dame iets eerder dan Evert. Dat wil zeggen Evert wou geen dame hebben. Kan ik begrijpen, hij heeft er al één thuis en een goede ook. Zonder dame spelen tegen iemand met dame gaat niet goed. Het is tenslotte twee tegen een en hoewel dat onsportief is komt het bij schaken toch wel regelmatig voor. Evert verloor dus, zijn vormcrisis is nog niet voorbij. Als troost mocht hij lang analyseren en zo te horen was dat ook leuker dan de partij zelf.
Een halve minuut na het verlies van Evert stond het weer gelijk. Onze jeugdige lid Marcel zettte eindelijk weer eens een goede partij neer zonder in tijdnood te geraken. Zijn tegenspeler de Arjen Robben van Het Kasteel vergat de lessen van de topscoorde van Munchen en dat is aanvallen en onrust stoken in de verdediging van de tegenstander. Lange tijd bleef hij van afstand kijken naar de verdediging van Marcel zonder tot een aanval te komen. Toen Marcel met zijn zwarte stukken uit de verdediging kon komen was hij direkt gevaarlijk. g- en h-pionnen rukten op en de Torens en dame kwamen via de h-lijn bij de vijandelijke koning op bezoek. Het leverde de verovering van een mooi Coevorder kasteel op. Via een mooie combinatie werd deze veroverd waarbij en-passant ook nog even de dames werden geruild zodat elke tegenkans in de kiem werd gesmoord. Vanavond dus hulde voor Marcel.
Hulde was er ook voor Leo. Leo had een spaanse vakantie vanavond waarbij hij zijn pion op e5 mocht zetten. Als een echte torero speelde hij zijn stukken in de aanval en zonder een rode lap te gebruiken werd een stuk veroverd die een toren werd toen de tegenstander zich niet bij stukverlies wou neerleggen. Later leverde Leo zijn dame in tegen een paar stukken omdat het zo mooi was. En ja ook Leo heeft al een geweldige dame thuis. Dat betekende een voorsprong voor de onzen.
Arie zorgde voor een nog grotere voorsprong doordat zijn tegenstander vond dat Arie de overwinning verdiende en besloot Arie niet langer te laten zwoegen en wat materiaal aan Arie overhandigde. Arie had de hele partij zijn tegenstander in de verdrukking gezet waarbij de stukken van de tegenstander op een kluitje stonden zonde veel bewegingsvrijheid. Arie kon d5 spelen met oa de verschrikkelijke dreiging van dame vangst. Stel je voor dat je d6 kunt spelen om met die pion een vijandelijke dame te vangen, dat zou geweldig zijn. Uw verslaggever had het zeker gedaan, maar Arie dacht dat kan ik nog altijd doen. Laat ik hem eerst nog maar wat masseren. Tja en dan komt de tegenstander wat los en moet je nog gaan nadenken ook, met steeds in je achterhoofd “Waarom heb ik d5 niet gespeeld toen het kon?”. Zo melde hij zich na een remiseaanbod bij de teamleider met de mededeling: “ik heb het wat verprutst, maar ik blijf voor de winst gaan”. Achter hem aanlopend wou ik de stelling aanschouwen, maar ik kon Arie direkt de hand schudden. De tegenstander had opgegeven. Arie, dat moet je elke keer doen. Remise afwijzen om een minuut later te winnen.
Het Kasteel kwam een tikkie dichterbij doordat Herman Voss een stukoffer om zijn oren kreeg die helaas voor ons ook nog eens direkt beslissend was. Herman knokte natuurlijk lang door, maar een toreneindspel met twee pionnen minder is natuurlijk onmogelijk te keepen. En zeker niet tegen Maarten die ook in Enschede bij Max Euwe aan een carriere is begonnen. Maarten ik weet niet of je dit leest voordat je om 13.00 uur uitkomt voor Max Euwe, maar zoja dan succes vanmiddag.
Hierna werd de overwinning veiliggesteld. Eerst door Herman Snelders die al snel een pionnetje won en deze aan het eind van de avond naar de overkant wist te lozen. Een verschrikkelijk avond voor Stephan die de hele avond tegen een verloren stelling aankeek en toch nog probeerde er een remise uit te slepen. En dan komen je teamleden ook nog steds meewarig kijken naar je steling en die ESG-ers die wat beschmurkt kijken en nog net niet in lachen uitbarsten. Een compliment aan Stephan lijkt me dan ook wel op zijn plaats. Een grotere compliment van onze kant gaat uiteraard naar Herman die kalm en geduldig alle tegenkansen er uit haalde en het eindspel met loper tegen paard langzaam maar zeker wist uit te spelen. 2-4 voor en de overige twee partijen minimaal remise.
Peter haalde de winst met een klap binnen. In een toreneindspel met Peter een toren en twee pionnen tegen een toren en één pion nam de tegenstander een wel heel giftige pion. Zo giftig dat de toren van hem er aan overleed en in het kistje naast het bord zijn treurzang kon zingen. Hieraan was een geweldige strijd aan vooraf gegaan. Peter speelde een scherpe gambiet die hij vroeger ook wel eens tegen Han Kuik had gespeeld. Voor de min-vijtigers onder ons, Han Kuik speelde vroeger zowel bij ons als bij Het Kasteel en ook bij Hardenberg. Allemaal clubs waar ook Peter weleens vertoefde. Kortom dat was lang geldeden en Peter heeft de laatste jaren niet zo scherp gespeeld. Het geheugen was niet meer helemaal op orde en het was steeds lang zoeken naar de juiste zetten. Het werd 12 minuten voor 22 zetten, waarbij Peter nog steeds zijn pion achterstond. De 40 zetten werden net of eigenlijk royaal gehaald. Omdat onbekend was of de zetten gehaald waren speelden beide heren snel door naar zet 46 om pas daarna rust te nemen in een stelling die goed was voor Peter. In de tijdnoodfase had hij een snelle winst gemist en kwam daardoor in het eerder genoemde toreneindspel terecht. In de tweede tijdnoodfase bleef Peter op winst spelen en dit werd beloond met een toch wel verdiende overwinning.
Bleef over Ruud. Ruud had een geweldige koningsaanval opgezet. Zg er geweldig uit maar blek net iets te vroeg opgezet. Wat ontwikkelingszetten en dan f5 was warschijnlijk beter geweest. Zoals het nu ging kwam Ruud terecht in een paarden eindspel met een pion minder. Ruud blokkeerde de boel goed en toen de tegenstander toch wat probeerde kon Ruud zijn pionachterstand weer goedmaken. Beide heren bleven doorspelen en doorspelen en doorspelen. Nadat Ruud in de laatste minuten w.s. de winst had gemist werd hij door de vlag gejaagd. Dat hoort bij het spel. De tegenstander probeerde te winnen en had tenslotte ook een eindspel van paard met pion tegen paard bereikt. Ruud dacht te lang na en kon vervolgens niet meer snel genoeg zetten. Hij ‘vergat’ ook remise te claimen wat mag in de laatste twee minuten van de partij. Nadat de vlag is gevallen mag het uiteraard niet meer. Vlag eindigt de partij.

Met elkaar een mooie overwinning die ons definitief in veiligheid heeft gebracht met nog twee wedstrijden te gaan.

Ik wens iedereen die nog op is een geweldige nachtrust. slaap zacht

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 30, 2012 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: