Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 wint van Veendam

Na het goede voorbeeld van het derde heeft ook het tweede gewonnen en wel van Veendam. Op papier een iets sterkere tegenstander. Het ging geheel volgens de vooraf afgesproken taktiek. Bovenin niet verliezen en onderin de punten pakken. De eerste uitslagen van de familie van Os. Eerst Jan die met wit niks wist te bereiken, maar ook de tegenstander geen kans gaf om er iets van te maken. remise dderhalve na 18 zetten en twee uur spelen. Bastiaan volgde een minuut later, maar zijn partij verliep anders. Eerst moest Bastiaan met zwart een aanval verhinderen en toen hij de aanval wou overnemen schoof de tegenstander de stelling dicht. Het was duidelijk dat wie de stelling zou breken ook zou verliezen. Twee remises, toch goed voor 300 ratingpunten verschil weggewerkt.
Hierna duurde het een tijd voordat de volgende uitslag bekend werd. Rian probeerde steeds weer in de aanval te winnen, maar de tegenstander kon elke keer nog net een verdediging vinden. Uiteindelijk ging deze echter toch in de fout en kon Rian ons aan de leiding brengen. Deze werd uitgebreid door Peter die optimaal gebruik maakte van de beheersing van de enige vrije lijn en van een opgesloten loper op f8. Met een schijn kwaliteitsoffer won Peter een pion en direkt daarna een tweede. Dit was voldoende voor de winst.
Veendam deed daarna wat terug doordat eerst Jan Plante in tijdnood zijn verdediging niet op orde kon houden. Daarna verloor Geert die al in de opening een stuk offerde voor een pion, hoewel weggeven een betere benaming is. Geert kwam nog ver, maar de ervaren tegenstander liet zien warom hij 200 ratingpunten meer heeft. Hierdoor was het gelijk 3-3 met twee partijen te gaan.
Douwe speelde een gambiet opening waarbij de tegenstander een minder gebruikelijke voortzetting koos. Dat kostte Douwe tijd, maar niet zoveel als in zijn andere partijen. Het leek of de tegenstander het kon houden, maar toen deze verrast werd door een mataanval op g7 kon Douwe een belangrijke pion winnen. Met een pluspion en betere torens werd eerst nog een tweede pion veroverd en vervolgens de stukken geruild. Twee verbonden vrijpionnen gingen op weg naar de overkant, maar dat hoefde Douwe niet meer te bewijzen. Gerard had in de opening het betere spel en dacht te winnen met een damevangst. Hij zag te laat dat dan ook zijn eigen dame gevangen zou worden waardoor hij een stuk achter kwam te staan tegen wat pionnen. Gerard liep echter met zijn koning naar b8 en probeerde zijn b-pion te laten promoveren. De tegenstander vond niet de beste verdediging en moest zijn stuk weer teruggeven (of te wel met goed spel van Gerard werd het stuk veroverd). Het pionneneindspel met elk een toren herbergde nog veel geheimen die de spelers niet allemaal doorgronden, maar Gerard speelde het wat beter dan zijn tegenstander en kon een verdiende overwinning bijschrijven.
Hiermede werd de einduitslag 3-5 voor ons. Toch raar dat we tegen de betere teams wel scoren, terwijl we tegen de lagere teams veel meer moeite hebben. We staan op de derde plek.

Veendam (1767)- ESG (1718)3-5
1. Riksten,P.H.(Peter) 2094 – Os van,J.C.(Jan) 1889 ½ – ½
2. Cliteur,O.P.(Olaf) 1970 – Hietbrink ten,G.F.(Geert) 1761 1 – 0
3. Pals,H.(Harm) 1794 – Tobben,D.Y.(Douwe) 1805 0 – 1
4. Mooijman,T.C.M.(Theo)1877- Os van,B.(Bastiaan) 1758 ½ – ½
5. Bos,G.H. 1664 – Schuitema,P.(Peter) 1671 0 – 1
6. Laan van der,J.J.(Jan)1592-Plante,J.C.(Jan) 1764 1 – 0
7. Voet,W.(Wim) 1641 – Dijkstra,G.(Gerard) 1687 0 – 1
8. Smit,W.F.(Wim) 1506 – Katoen,R.M.(Rian) 1407 0 – 1

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 27, 2012 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën