Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 3 zorgt voor een verrassing

ESG 3 speelt elke wedstrijd beter. Twee weken geleden werd de eerste punten gehaald tegen Hoogeveen 2, gisteravond werd al weer de tweede winst geboekt ten koste van middenmoter Middelstum. De bordpunten van ESG 3 waren achtereenvolgens 1,5 – 1,5 – 3 – 3 – 3,5 – 4,5 – 4,5.
Reint zorgde voor het eerste punt door rustig pionnetjes te veroveren. Toen dat er teveel werden gaf de tegenstander op. Middelstum kwam weer gelijk doordat Jan Peek verloor. Hij kreeg een stukoffer om zijn oren en kwam daardoor in de verdrukking te staan. De grafzet Tg8 maakte mat in twee mogelijk. Klaas zorgde weer voor een voorsprong doordat hij in een remisestelling met dames en ongelijke lopers middels een schaakje de vijandelijke loper wist te veroveren.
Daarna werd het een tijdje stil wat uitslagen betreft. Om elf uur kwam Middelstum gelijk doordat Marcelis zijn achterstand in pionnen niet goed kon maken. Niet zo verwonderlijk tegen iemand met 400 ratingpunten meer. Hans Hut speelde een zwaar bevochten remise. Hij kwam met moeite terecht in een ongelijke lopereindspel met een pion minder die hij remise wist te houden.(2,5-2,5). Jan Reinink verloor na de hele partij in de verdediging gestaan te hebben. Na kwaliteitsverlies bleef de vijandelijke aanval desondaks toch nog doorslaggevend (2,5 – 3,5). toen kwam het op de bovenste twee borden aan. Bij Ton hoopten we op winst, maar bij Willem zag het er toch wel dreigend uit, hoewel Willem de stelling net leek te kunnen houden. In de vliegende eerste tijdnoodfase (3 minuten voor 15 zetten) verloor de tegenstander van Willem echter geheel de controle over het spel en ging in verloren stelling op de 38e zet door de vlag. Hierdoor werd de stand gelijk en was het aan Ton om samen met zijn tegenstander de einduitslag te bepalen. Ton had een stuk geofferd voor een drietal pionnen. De tegenstander wist geen sluitende verdediging te vinden (voor zover die er was) tegen de oprukkende pionnen van Ton. Het stuk werd teruggegeven tegen een pion, maar het resterende pionneneindspel was eenvoudig te winnen door Ton.
We staan nu op vier wedstrijdpunten en laat de overige drie degradatiekandidaten dat eerst maar eens halen.
De laatste ronde lijkt beslissend te worden als de degradatiekandidaten elkaar onderling treffen. Daarvoor eerst nog Haren 2. (Let op: op 20 april, is verplaatst van 27 naar 20 april).

2 reacties op “ESG 3 zorgt voor een verrassing

  1. tonselten1
    maart 28, 2012

    Als altijd een prima verslag Jan. Daaraan toegevoegd: Wat ben ik trots op het derde. Op de Nosbo-site zie je dat onze tegenstanders van Middelstum 1200 ratingpunten meer aan het bord brachten, per bord gemiddeld 150 punten ratingverschil. En dan toch winnen!

  2. tonselten1
    maart 28, 2012

    Wat ben ik trots op het derde! op de Nosbo-site zie ik dat Middelstum 1200 ratingpunten meer aan de borden bracht. dat scheelt gemiddeld 150 punten per bord. En dan toch winnen. Als we zo doorgaan, dan handhaven wij ons nog. Trouwens, bedankt Schaakjan voor jouw als altijd lezenswaardige en rake wedstrijdverslag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 26, 2012 door in Externe Competitie 3e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: