Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 sluit in stijl af

ESG-2 heeft in de laatste ronde van de Nosbo-competitie met stijl het seizoen afgesloten. Het was wel een ronde met slechte voortekens. Als eerste moest Rian op het laatste moment afzeggen. En dan probeer je om kwart voor zes nog een invaller te regelen. Dat lukte niet o.a. omdat de teamleider niet alle telefoonnummers had. En laten we ook niet vergeten dat het derde woensdag een hele belangrijke wedstrijd moet spelen.
Met zeven man op stap. Toen Jan Wildervank binnenreed dacht hij wat een kabaal. Ja hoor een lekke band. Tijd zat denk je dan en een bandje wisselen we zo, zeker met de ervaren bandenwisselaar Douwe in de auto. Ja dat had je gedacht. Alle moeren los (wat meestal het probleem is), maar de band wil er niet af. Toch maar de ANWB gebeld. Controleren ze je gegevens en melden ze doodleuk dat je afgemeld bent als lid. Na wat zoekwerk blijkt dat te komen doordat je overleden bent. Nou voel ik me af en toe wel een geest, maar doodverklaard is me nog niet eerder overkomen. Na lang gepraat en diverse terugkoppelingen van de melddame wist men eindelijk dat ik tot de levende have van Nederland behoorde en daar de contributie ook was betaald tot februari 2013 mocht de hulpdienst uitrukken. Die kwam redelijk snel en loste het probleem op door met een rubberen hamer met volle kracht op de band te rammen, waardoor die uiteindelijk los kwam.
De nieuwe band er op was daarna een kwestie van twee minuutjes. Als service zorgde de ANWB ook nog voor voldoende lucht in de reserveband en konden we nog op tijd ( d.w.z. voor kwart voor negen) het speellokaal bereikten. Stel je voor dat het na kwart voor negen was geworden. De vier aanwezigen waren dan niet genoeg geweest, want er moeten 5 mensen aanwezig zijn. Hadden we een andere keer naar Staunton gemoeten om de wedstrijd te spelen.
Nu had het drietal Jan, Bastiaan en Douwe ‘slechts’ een half uur minder bedenktijd.

Dan de wedstrijd zelf. We hadden in eerste instantie het bord van Rian (bord 8) niet ingevuld. Dit omdat ik op bord 8 Jan Colly verwachtte die graag zijn 100% score wou halen. En dan zet je hem geen sterkere speler voor zijn neus. Terwijl de teamleider naast zijn auto stond te wachten werd hij gebeld vanuit de speelzaal met de mededeling dat bord 8 toch wel graag wou spelen. Prima was het antwoord dan gaat Jan Plante ipv van op bord 6 op bord 8 spelen en schuiven Bastiaan en Geert ook twee borden lager. Achteraf een zeer verstandige keuze, want bord 2 van de tegenstander kwam om onbekende redenen (want niet gemeld) niet opdagen. De eerste uitslag was dus aan bord 2 namelijk 0-0.

Aan zeven borden brak de strijd wel los. En wie anders dan onze topscoorder Bastiaan was als eerste klaar. Met een mooie overwinning. Lange tijd gelijk op en toen wou de tegenstander wat forceren, offerde een stuk om twee zetten later te merken dat het geen offer was, maar gewoon weggeven. Een penning over het hoofd gezien.
Geert was de volgende die klaar was met een goede en degelijke remise. Jan Plante zorgde voor het tweede volle punt door de topscoorder van Staunton van het bord te spelen. Misschien heeft die nu spijt van het willen spelen. Hoewel het ook geen pretje is om het punt kado te krijgen en een avond lang te moeten wachten of er genoeg mensen, inclusief chauffeur, uitgespeeld zijn om naar huis te mogen en kunnen gaan.
Jan van Os had wel last van het mindere bedenktijd. Vergat in de opening een zet en gaf later zo maar een pion kado. Hoewel het een mooie pot werd, met zeer veel mooie combinaties, werd het uiteindelijk een dikke nul. Tja mooie combinaties in de stelling is inderdaad mooi, maar dan vooral als je ook de gelegenheid krijgt om ze uit te voeren. Dat lukte Jan niet door het degelijke spel van zijn tegenstander.

Maar we hadden dus wel de leiding met 2,5 – 1,5. Dit werd geconsolideerd met twee evenwichtige remises van Douwe en Peter (3,5 – 2,5) waardoor we in ieder geval een punt mee naar huis zouden nemen. En er lonkte meer. Gerard had een remise stelling op het bord van ongelijke lopers en elk vier pionnen. Gezien de stand werd dit nog zeerlang doorgespeeld door de Staunton-speler. Die probeerde uiteraard nog een punt te redden voor Staunton. Gerard gaf echter geen krimp, en uiteindelijk moest de tegenstander wel berusten in remise door zetherhaling. Al het andere zou wel eens tot verlies kunnen leiden.
Eindresultaat een 4-3 overwinning. 4-3 vanwege de 0-0 aan bord 2.
Hiermede heeft het tweede de trend van dit seizoen voortgezet. Tegen teams die wat sterker zijn winnen en tegen de zwakkere teams moeizaam winnen of zelfs verliezen. Uitzondering was natuurlijk Hoogeveen die kampioen werd door alle wedstrijden te winnen. Alleen in deze laatste ronde tegen de nummer laatst leek het op een verlies uit te draaien. Voor Hoogeveen die slechts een half bordpuntje nodig had voor het kampioenschap gaf de ervaring aan het eind toch nog de doorslag. Trouwens door de 0-0 bij ons kon Staunton 2 ze niet meer achterhalen, ook niet als we met 7-0 verloren hadden. Doordat Lewenborg tegen Dwingeloo 4-4 werd heeft ESG 3 in parallel klasse aan een gelijkspel voldoende om degradatie te ontlopen.

En als slot met een gangetje van slechts 80 km per uur naar huis. Die reservebanden van tegenwoordig kunnen ook niks meer verdragen. Hoewel bij mijn vorige auto bleek de reserveband een zogenaamde thuiskomertje te zijn, waarmee je maximaal 50 km kon rijden. En volgens de routeplanner is de afstand van het speellokaal naar mijn huis 50,5 km. En we stonden nog in Wildervank en moesten op de terugweg ook Douwe afzetten in Borger. Kortom, de terugweg ging langzaam, maar we kwamen wel thuis.

Staunton – ESG: 3-4
1. Hebels,A.(Albert) 1974 Os van,J.C.(Jan) 1889 1 – 0
2. NO NO 0 – 0 Regl.
3. Dijk van,H.(Henk) 1879 Tobben,D.Y.(Douwe) 1805 ½ – ½
4. Kruisinga,B.(Bram) 1748 Hietbrink ten,G.F.(Geert) 1761 ½ – ½
5. Brinke ten,G.(Gerrit) 1791 Schuitema,P.(Peter) 1671 ½ – ½
6. Steeg ter,R.J.(Ronald) 1779 Os van,B.(Bastiaan) 1758 0 – 1
7. Groot,J.J.(Jeroen) 1768 Dijkstra,G.(Gerard) 1687 ½ – ½
8. Colly,J.R.(Jan) 1810 Plante,J.C.(Jan) 1764 0 – 1

Advertenties

2 reacties op “ESG 2 sluit in stijl af

 1. cleoroos
  mei 8, 2012

  jan
  Ik heb ademloos je stuk gelezen. Een thriler is er niks bij. Nog spannender dan mijn partij gisteren tegen Herman Snelders.
  Leo

 2. schaakjan
  mei 9, 2012

  Voor alle duidelijkheid. Het gaat niet om de persoon Jan Wildervank, maar om Jan die de plaats Wildervank binnenrijdt.
  Het blijkt dat een aantal westerlingen in onze vereniging de plaats Wildervank niet kennen. Deze ligt voor en tegen Veendam aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op mei 8, 2012 door in Externe Competitie 2e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: