Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 3 voldoet aan opdracht met Reint als de grote held

ESG-3 moest een gelijkspel halen tegen Delfzijl-Appingedam-Combinatie (DAC). Bij DAC speelt ons oud-lid Verhoog die bij ESG honderden snelschaakpartijtjes gespeeld heeft tegen Jan van Os. Meestal voordat de partijen begonnen moesten beide heren minsten 4 snelschaakpartijtjes spelen. Vele onderlinge duellen werden snel remise gegeven om vervolgens de rest van de avond te gaan snelschaken.
Op papier was DAC natuurlijk favoriet, maar het derde team heeft dit seizoen al een paar geweldige wedstrijde gespeeld. Zou het vanavond ook zo gaan? Het begon goed. Ton Selten had zich erg verheugd om tegen Verhoog te spelen en de indeling bracht hem ook tegenover Verhoog. Ton kreeg al vlot een stuk kado omdat Verhoog vergat dat er een stuk in stond. Verhoog is geen speler om dan de hele avond in de verdediging te gaan, neen die gaat gewoon aanvallen. In dit geval betekende het alleen dat Ton alle ruimte kreeg om meer materiaal te veroveren en met mat te dreigen. Kortom Verhoog kon al snel tegen Jan gaan snelschaken.
Willem kreeg met zwart de franse ruilvariant tegenover zich en dacht dat als de tegenstander remise wil dan kan hij het krijgen. Tja de ruilvariant staat nu eenmaal bekend als de remisevariant.
DAC kwam weer gelijk doordat Jan Peek zijn stelling wat overschatte en de tegenstander dit haarfijn wist aan te tonen. Tja, hij is niet voor niets topscoorder van DAC. Hierna volgde er een evenwichtige remise van Klaas. Op dat moment stonden Jan Reinink en Marcelis slecht, Hans geweldig en Reint ietsjes beter. U snapt het de meegereisde supporters (Jan, Bastiaan, Geert) hielden hun hart vast. Zouden we dan toch nog net verliezen? Hans won inderdaad. Zijn tegenstander positioneerde zijn stukken dusdanig dat er een drietal buitenspel stonden. Hans had al zijn stukken gericht op de vijandelijke koning en combineerde zich fraai naar winst. offers, een pion die doorloopt, alles zat er in de stelling. Zoveel mogelijke mooie winsten wil er nog wel eens toe leiden dat de aanval in schoonheid dooft. Dit keer niet. Hans maakte het fraai af. Het werd weer gelijk doordat Jan Reinink mat werd gezet. Jan had een loper die opgesloten zat achter zijn pionnen en dus niet mee kon verdedigen. Daar Jan zijn koning heel open stond kon de tegenstander een mataanval uitvoeren.
Marcelis baalde vanavond. Het was een mooie partij, maar hij kon het niet afmaken. En toen moest hij lang knokken met een stuk achter tegen een pion, maar de uitslag werd er niet anders van. Hierdoor moest Reint winnen. Reint had een model partij gespeeld en kwam in een dame eindspel terecht met beide zes pionnen. Reint zijn pionnen stonden beter, maar eeuwig schaak is een groot gevaar in dame-eindspelen. Reint wist langzaam wat pionnen te ruilen en een vrij-pion te creeëren. De tegenstander wist dit middels dameruil ook te doen, maar dat was een gedekte vrijpion. We hielden ons hart vast. De tegenstander speelde de koning niet goed en toen kon Reint middels de goed gevonden breekzet c6 een gewonnen stelling te bereiken. Toen waren de heren al een tijdje als enige bezig. .De publieke belangstelling was dan ook groot. Reint wist het eindspel vervolgens goed te spelen en de partij te winnen. En daar het een ingewikkeld pionnen eindspel was werd er lang nagetafeld met vele varianten. Een geweldige prestatie van Reint die toch wel degene is die de meeste progressie dit jaar heeft geboekt. Over een paar jaar zal hij het eerste wel bereiken.

Door dit gelijkspel is de degradatie ontlopen en dat terwijl wij op papier het zwakste team hadden. De teamgeest was echter geweldig en dat zorgde voor genoeg hoogtepunten om te kunnen zeggen dat het seizoen zeer geslaagd is.

ESG 3 (1522) – DAC (1651) : 4-4
1. Boontje,W.(Willem) 1782 Steenhuizen,A.P. 1825 ½ – ½
2. Selten,A.W.M.(Ton) 1686 Verhoog,A.C. 1762 1 – 0
3. Peek,J.C.(Jan) 1517 Bagavac,S. 1744 0 – 1
4. Hut,J.J.(Hans) 1395 Molenhuis,T.(Ties) 1640 1 – 0
5. Reinink,J.(Jan) 1501 Vos,W.P.(Wiert) 1514 0 – 1
6. Holst van,M.(Marcelis) 1359 Kuiper,B.H. 1637 0 – 1
7. Harkink,R.(Reint) Till van,B.T.(Bert) 1588 1 – 0
8. Tiemens,K.(Klaas) 1411 Klein,P. 1499 ½ – ½

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op mei 9, 2012 door in Externe Competitie 3e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: