Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

De tweede ronde

Ja het lijkt wel meneek cactus, maar het was toch echt de tweede ronde.
Bij een zekere Groninger club die door wil stomen naar het Nederlands kampioenschap is men al blij met acht borden voor de interne competitie. Wij zijn kleiner wat ledenaantal betreft, maar de opkomst bij ons was 12 borden. Dat is toch maar mooi de helft meer. Natuurlijk hebben wij geen sponsor die zorgt voor een mooi vakantietoernooi, daarin zijn zij weer een beetje beter.
Omdat uw verslaggever wel erg vlot klaar was, besloot hij maar eens vroeg naar huis te gaan. De wedstrijdleider sms-te de uitslagen door, maar toen lag ik al op bed. Raar maar waar, een maandagavond waarin ik voor 12 uur op bed lag. Gebeurt normaal alleen als ik ziek ben.
Een aantal partijen waren al uitgespeeld toen ik om tien uur huiswaarts keerde. Marcel en Bastiaan speelden remise door een vorm van eeuwig schaak. Marcel wou persé niet verliezen van de topscoorder van het tweede en greep de eerst beste kans op een veilige haven met beide handen aan. Normaal mag je bij het schaken niet met twee handen spelen, maar de wedstrijdleider had het te zwaar met zijn partij tegen Floris om op te letten.
Paul mocht door zijn overwinning vorige week nu tegen Jan vO. Het ging eerst goed, maar toen hij de lijn voor zijn koning opende was Jan er als de Kippen bij om met penningen groot onheil te stichten. Paul probeerde nog wat materiaal te redden, maar liep daarmee in een matnet.
Douwe wist van Klaas te winnen vooral doordat de loper van Klaas op e7 geen goede velden had. Klaas zijn aard getrouw probeerde vervolgens compensatie te zoeken op de damevleugel. Toen dat niet lukte en de loper wel van het bord verdween gaf Klaas op.
Jurjen was voor het eerst aanwezig en kwam er achter dat Wim K vorige week wel had geoefend en alert achter het bord zat. Ja, tegen Wim moet je geen stukken in de aanbieding doen, want die verdwijnen steevast in het doosje naast het bord.
Willem B schoof Peter v.d.W langzaam maar o zo zeker van het bord. Jan Reinink en Hans deden het rustig aan. Een vlotte remise vonden beide heren wel aantrekkelijk. Vooral van Hans valt dat wat tegen. Nu hij niet meer de jeugd leidt heb ik toch grote verwachtingen voor zijn werklust achter het bord. Kwam er vanavond niet uit.
Er stonden ook een aantal vrienden duels op het programma. Ton en Evert hebben weleens een tweekamp over 100 partijen gespeeld. Die heren kennen elkaar dus door en door. Toch zien ze kans elke keer een andere partij te spelen. Evert viel aan langs de vrije a-lijn, terwijl Ton op de koningsvleugel ten aanval trok. Blijkbaar was Tons aanval sterker, want de uitslag is een zege voor Ton.
Ook Marcelis en Gerard mochten weer eens tegen elkaar. Gerard wint meestal en ook dit keer is dat gebeurd. Hoe vertelt Gerard graag volgende week aan de geïnteresseerde schaker.
Herman V speelde tegen onze poolse gast en stond al redelijk snel een pion voor. Die zal de doorslag hebben gegeven, want Herman weet dit normaal wel uit te buiten. Ook nu stond er een 1 achter zijn naam.
Willem S wist te winnen van Floris. Floris gebruikt in het begin veel tijd en staat dan ook best redelijk. Als de tijd opraakt komt hij echter vaak in de problemen. Of de tijd ook dit keer een rol speelde weet ik niet, maar Willem S wist te winnen.
Reint en Wim A speelden een remise en dat was conform de stand toen ik wegging. Ik denk wel dat er daarna nog van alles is gebeurd. Helaas onze partijen zijn nog niet via internet te volgen (zoals nu wel bij het EK-dammen in Emmen).

De grote klapper vanavond was de partij tussen Leo en Arie. Toen ik wegging was de uitslag niet te voorspellen. Arie had flink wat meer bedenktijd dan Leo, maar de ervaring wijst uit dat hun onderlinge strijd vaak in de laatste minuten wordt beslist. Uit het uitslagen-sms blijkt dat dit keer Leo heeft gewonnen. Arie niet aan kop, daarvoor moeten we lang terug. Na de tweede ronde vorig jaar stond Willem B toen bovenaan, maar vanaf de derde ronde stond Arie bovenaan. alle hulde dus voor Leo.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op september 18, 2012 door in Interne Competitie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: