Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Marcel verliest, maar blijft koploper

Een drukke avond. 14 borden dat is 28 spelers + één oneven betekent dat er 29 spelers waren terwijl we 31 leden hebben. Toch waren er vier afwezig (Leo, Geert en twee Jannen: Peek en Plante). Dat komt omdat er ook twee gastspelers waren. Onze poolse vriend Maris die komt zolang zijn baas hem in Emmen stationeert. En Pico Teune die lang geleden lid was van ESG kwam ook langs voor een partijtje.

Zoals uit de titel bleek verloor Marcel en wel van Jan van Os. Jan speelde de opening niet geweldig, maar Marcel had moeite om een goed plan te verzinnen. Dat is ook vaak het moeilijkste bij het schaken. Je staat beter, je weet dat je ergens er gebruik van moet kunnen maken, je kunt het echter niet vinden en dan gaat de tijd plotseling een rol spelen. Marcel had nog maar weinig tijd voor veel zetten toen Jan hem dwong om een stuk te offeren. Marcel kreeg wat compensatie met een aantal aanvalsmogelijkheden. Het waren er teveel voor de weinige tijd. 15 zetten in 14 seconden werd niet gehaald en Marcel ging door de vlag op zet 35.
Als Jan dacht dat hij daardoor zou stijgen op de ranglijst, dan kwam hij bedrogen uit. Herman Snelders ging hem voorbij door te winnen van Gerard. Daar de tegenstanders van Herman in eerdere ronden deze ronde beter scoorden dan de tegenstanders van Jan ging Herman Jan met een neuslengte voorbij.

Herman Voss won van Bastiaan. Bastiaan werd langzaam onder druk gezet in een strijd om de losse d-pion van Bastiaan. Ik denk zeer leerzaam. Ook Arie won en wel van Douwe. Douwe haalde de 40e zet nadat hij Arie de hele partij onder druk had gezet. Hoe hij daarna verloor weet ik niet, maar ook hier zal de tijd een rol hebben gespeeld. Arie had nog een uur en een kwartier tegen Douwe slechts een kwartier. Dat is lastig spelen tegen Arie.

De topborden van het derde Willem B en Ton vochten een scherpe partij uit over wie de sterkste is in het derde. Nu Willem heeft die strijd gewonnen hoewel uw reporter toch een mooie h-lijn zag blinken voor Ton. Na vrijdag (willem remise op bord 1 en Ton verloren op bord 2) is nu wel duidelijk wie de sterkste is bij ESG-3.
Evert mocht tegen onze nieuwe oud-lid Fred. En hoewel Fred net als vrijdagavond lang goed speelde brak hem ook dit keer op dat hij 20 jaar niet gespeeld heeft. Reint zette zijn goede spel van de laatste tijd voort door te winnen van Jurjen. Jammer dat hij vrijdagavond niet zag dat hij de dame kon winnen anders was de start van het seizoen helemaal geweldig geweest.

Piet gunde Klaas een eeuwig schaak terwijl hij een stuk voorstond. Volgens Piet was dit niet te voorkomen en we zullen hem maar op zijn woord geloven.
Marcelis won van Paul, maar dat ging toch niet zo gemakkelijk als Marcelis van te voren misschien had gedacht. Welliswaar won hij een pionnetje, maar Paul hield lang zijn verdediging goed op orden. Uiteindelijk kwam er toch een fout en kon marcelis het afmaken.
Wim K had een makkelijke avond tegen Edwin die middels een mat op f7 zich niet van zijn beste kant liet zien. Volgende keer even opletten wat de tegenstander van plan is. De andere Wim Wim A had het niet zo makkelijk. Pico Teune liet zien dat hij het schaken nog niet verleerd is en won verdiend van Wim die naar eigen zeggen deze avond niet bij alle zetten op dreef was.

Jan Reinink had de zware taak om een goede score te maken tegen Ruud en dat lukte niet. Tegen Ruud moet je altijd op je hoede zijn en hoewel Jan lang zijn best deed was een moment van onachtzaamheid voldoende voor Ruud om de winst naar zich toe te trekken.
Hans vond tegen Maris dat materiaal van ondergeschikt belang is, zolang je maar kunt aanvallen. Dat klopt soms, maar dan moet de aanval wel wat opleveren, bv. mat of het materiaal dubbel terug winnen. Het materiaal offeren lukte wel, maar de aanval leverde toch te weinig op. Het gevolg laat zich raden, Hans verloor

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 15, 2012 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: