Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG stelt eerste doel veilig

De wedstrijd tegen van de Linde begon wat moeizaam. Ruud kreeg met een wegafsluiting te maken en moest een heel eind omrijden om in het vijandelijke clublokaal te komen. Dus begonnen we met zijn zevenen, gelukkig hadden we non-playing of toch misschien nog playing captain Bastiaan mee zodat er van een reglementaire nul in ieder geval sowieso geen sprake kon zijn.

Het was er wel behoorlijk koud dus kon ik bij de verwarming staande niet alleen mijn stelling een beetje overzien maar ook de rest van de partijen die zich aan mijn kant bevonden. Bastiaan ging bij de verwarming aan de andere kant van de zaal zitten, dus heeft waarschijnlijk de onderste 4 borden beter kunnen volgen.

Arie stond in een Grünfeld gelijk al luxe, loperpaar en een lekker centrum. Gezien de enorme fantastische score die onze topscoorder, en ook die van de Nosbo promotieklasse dit jaar, neerzet had ik daar weinig twijfel over de uitslag meer. Als de nieuwe ratings bekend worden gaat Arie door het plafond, want ook in de beker scoort hij het ene punt na het andere.

Peter kreeg een systeempje tegen zich waar hij met nauwkeurige zetten met zwart het witte openingsvoordeel kon neutraliseren, maar de stelling vereenvoudigde wat en wit had dan weliswaar hangende pionnetjes maar ook het loperpaar. Ook stonden al Peters stukken op goede velden en die van zijn tegenstander niet zo. Niet zo makkelijk om daar wat van te maken dacht ik, juist in dit soort dingen is Peter erg goed.

Herman Voss op bord 3 kreeg het Gurgenidze-systeem tegen. Daar gaat het er om of zwart de zaak op de koningsvleugel kan blokkeren, of dat wit g4 kan doorzetten onder goede omstandigheden. De kans op het laatste leek mij vrij groot.

Zelf kreeg ik op bord 4 een tam systeem tegen waartegen ik al meerdere opzetten geprobeerd heb maar tot nu toe niets goed beviel. Nu kwam er een Konings-Indiër op het bord met c5 en e5, en meestal heeft wit dan een klein maar langdurig voordeeltje. Zo ook hier.

Leo aan bord 5 speelde geen e4, maar iets anders. Bastiaan doet over de openingen nooit mededlingen waar een volgende tegenstander voordeel mee kan doen, en het is te hopen dat Jan nu dan ook geen foto’s gaat plaatsen waar je die opening daarna toch prima kan zien!

Leo blijkt echter voor deze opening een erg goed gevoel te hebben en de stelling zag er gezond en spannend uit.

Evert had zich erg goed voorbereid tegen iemand waar hij vorig jaar ook speelde, en ofschoon de dames geruild werden en de beide pionnenstellingen in puin lagen lag er een zware strategische strijd voor de boeg en daarin sla ik Evert hoog aan.

Jan van Os aan 7 speelde een variant die ik hem wel vaker had zien doen. Zwart speelde orgineel door zijn gefianchetteerde loper van g7 via een ruil op d4 op b6 te parkeren. Ik had echter wel mijn twijfels of het een gezond idee was.

Gelukkig was Ruud toch nog voor kwart over acht binnen, kon Bastiaan ontspannen aan de koffie en Ruud gestresst achter het bord. De eerste zetten kwamen er snel uit en hij liep zijn tijdsachterstand snel in. De stelling was ongeveer gelijk.

Ondertussen was ik wat opgewarmd en door wat stukken te ruilen had ik inmiddels een gelijke stelling. Wit had zijn paard op een mooi stopveld op e4 en ik kon dat wel ruilen maar wel ten koste van mijn goede loper en het loperpaar. Wit had inmiddels een dubbelpion waardoor ik eigenlijk op de damevleugel een pion meer had.

Bij Arie ontwikkelde zich alles volgens plan. Zijn stukken konden makkelijker goede velden vinden dan die van zijn tegenstander, dus dat zat wel snor.

De tegenstander van Peter begon kleine foutjes te maken. Ook op de klok waren er geen problemen.

Herman Voss was inmiddels duidelijk op weg de blokkade te breken.

Bij Leo was er nog niet veel veranderd, alle stukken nog op het bord en die van Leo leken wat beter te staan. Evert was aan het drukken op een zwakke pion op e2 en kunstige manoeuvres met zijn koning aan het uitvoeren en leek alles goed onder controle te hebben. Wordt vast remise dacht ik.

Jan was bezig zijn ontwikkelingsachterstand in te halen die hij met het ontpennen van de f-pion had opgelopen. Bij Ruud dreigden de dames geruild te gaan worden, misschien was de zwarte stelling OK, maar die van wit was makkelijker speelbaar en ik vond de witspeler ook goed spelen.

Zelf speelde ik mijn loper van g7 om naar e7. Wit had die kunnen ruilen en in een soort beiderzijdse meerslag een pion verloren. Dan was echter wel een eindspel met ongelijke lopers overgebleven dat denk ik gewoon remise was geweest. Nu begonnen er geniepige trucjes in te komen en was ik tamelijk optimistisch.

Nog maar eens een rondje. Eerst maar eens bij Ruud kijken, hé, die is een pion kwijt.

Ook Jan bleek met een combinatie een pionnetje te zijn kwijtgeraakt en keek tegen een slecht toreneindspel aan.

Bij Evert was het meer remise-achtig geworden. Leo leek mij beter te staan, maar had nog niets concreets. Bij Arie die zo goed stond kreeg ik de schrik om het hart, daar waren de kansen volledig gekeerd. Peter nog steeds kleine voordeeltjes aan het verzamelen en dat hoopte aardig op, gelukkig. Herman Voss had de blokkade inmiddels gebroken en stond erg lekker.

Ik taxeerde zelf in ieder geval alle zeilen bij te moeten zetten om te winnen, dit kon wel eens verkeerd gaan, 4-4 of erger. Mijn tegenstander ruilde te torens en dame om te voorkomen dat zwart de f-lijn definitief in bezit zou krijgen. Daarbij moest hij wel het stopveld e4 opgeven en mijn loper kwam binnen en om geen pionnen te verliezen moest wit zijn stukken laten binden. Dat leek mij makkelijker speelbaar dan op aanval met Dc2 wat er ook erg goed uit zag. Na de tijdnoodfase kwamen we in een stelling waar wit nog wel zou gaan spartelen maar zwart gewonnen moest staan met zijn loperpaar, betere pionnenstelling en actievere koning.

Een rondje langs de andere borden bracht wat meer duidelijkheid. Ruud had inmiddels verloren, de witte centrumpionnen marcheerden ongehinderd op. Jammer, maar Ruud, ik zou er nu gelijk voor tekenen en als ik op jouw leeftijd nog zo geweldig kan schaken en het superbelangrijke winstpunt van jou tegen HSP is wel 2 machtpunten waard geweest!

Jan stond nog steeds even moeilijk, bij Evert waren de remise-onderhandelingen geopend en Leo had gewonnen. Hoe weet ik niet, want dat heeft hij stiekem gedaan terwijl ik niet keek.

Hulde aan Leo, die helemaal aan een goed extern seizoen bezig is en al menig puntje heeft gescoord.

Als Arie nu maar niet gaat verliezen, dacht ik, en toen ik bij zijn bord kwam was ik er vrijwel zeker van dat hij dat remise kon en ging houden. Ervaring leert dat Arie ALTIJD op winst blijft spelen en daarbij snel geweldige zetten kan doen, maar minimaal remise leek mij erg belangrijk.

Peter had zijn tegenstander inmiddels de afgrond ingeduwd en de zaak aan het afronden. Ook bij het bord van Herman Voss ging het goed, wit ontwikkelde een geweldige aanval en dat zijn stellingen waarin Herman tot de allerbesten behoort.

Dan maar weer even terug naar mijn bord. In zijn ellende zag wit stukverlies over het hoofd, en kon opgeven, maar deed het nog niet zoekend naar een niet aanwezige uitweg.

Een teamgenoot kwam melden dat Peter had gewonnen, Herman “offerde” op f8 en het was gelijk uit.

De tegenstander van Arie die het materieel niet spaarde zag iets lulligs over het hoofd en ging alsnog de pottenbak in.

Daarmee was het duidelijk dat het toch nog een ruime overwinning zou worden. De partij van Evert was inmiddels remise gegeven omdat het duidelijk was dat dit niet meer uitmaakte.

Dat liet alleen Jan over, de stelling leek mij niet goed tot verloren, maar het blijft altijd Jan, en als er iemand uit allerlei stellingen remise weet te maken, dan is het Jan wel. Helaas lukte het deze keer niet.

In een ronde waarin de bovensten tegen de ondersten geen fouten mochten maken hadden wij dus in ieder geval geen steekje laten vallen.

HSP eerder wel al, 4-4 tegen hekkensluiter Kasteel.

We dachten, als Unitas nou een puntje verliest tegen het niet te onderschatten Haren, dan zijn we 100% zeker dat we promoveren.

Thuis bleek Unitas zelfs met 7-1 verloren te hebben. Vandaag heb ik nog vaak de Nosbosite bezocht, want ik dacht dat moet vast andersom zijn. Gewoon een foutje bij het doorgeven op de uitslagenserver. Maar het blijkt echt waar!

Uiteraard komt alle hulde bij ESG niet alleen de spelers toe, maar zeker en vooral ook onze coach/teamleider. Dank Bastiaan!

Vrijdag deden de bovenste borden het weer, maar tegen HSP lieten die het afweten en kwam het van de onderste borden. Echt iedereen heeft op kritieke momenten zijn steentje bijgedragen.

Een gelijk spel tegen Oostermoer (niet onderschattten want daar zitten ook een stel leuke spelers en we hebben er al eens van verloren) kan het kampioenschap worden binnengehaald.

Het is een thuiswedstrijd, dus de penningmeester moet voor die tijd maar even kijken of er ruimte is in de begroting voor een rondje…

Herman S

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 3, 2013 door in Externe Competitie 1e Team en getagd als , .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: