Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

De kop is eraf!!

Ons eerste team trad vandaag aan tegen DSG Pallas, een partij waarbij niets te  verliezen was omdat deze tegenstander getipt wordt om kampioen te worden. ESG is gepromoveerd en speelt in de eerste plaats voor lijfsbehoud. Herman Snelders die dit jaar helaas moest passen werd gemist, maar kwam wel even kijken. Ruud Winkel zit vermoedelijk nog op vacantie en Marcel Struik mocht voor hem invallen. Voor Herman speelt Bastiaan van Os dit jaar mee. Aan de jonge honden was te zien dat ze een beetje zenuwachtig waren, dit in contrast met Leo die ontspannen en vrolijk was. Arie vond het wat koud in de zaal, waar ik het wel mee eens was. Aan het eind van de dag was het echter warm genoeg en ik vermoed dat Arie dat ook vond. De tegenstander was iets te laat waardoor we om 13.15 de klokken indrukten.

Men ging zonder brokken uit de startblokken en de opening was voor de meesten geen struikelblok. Na drie uur schaken waren er twee partijen klaar en waren de eerste contouren van een nederlaag te zien.

Marcel had met zwart een Slavische pionnenstructuur op het bord, de tegenstander had het voor elkaar gekregen dat daar tegenover pionnen op F4,E5,C5 en B4. Marcel had geen lucht meer en besloot een paard te offeren voor C5 en B4. Het leek potentie te hebben, maar de tegenstander zette meteen druk op de koningsvleugel en met F5 en F6 was het snel klaar. 0-1

Jan had een partij waar er geen pionnen op de rijen 4 en 5 werden opgespeeld. Er leken interessante combinaties in te zitten, maar volgens Ton lukten ze net niet. En toen was het opeens remise… Volgens de  toeschouwers op dat moment gezien de andere borden een een vreemde uitkomst. Het leek erop dat er nog genoeg was om voor te spelen. 1/2 – 1 1/2

Herman Voss kwam in een eindspel terecht met een witte loper tegen een paard. Al Hermans pionnen stonden ook op wit en een ervan was een geïsoleerde. Vermoedelijk was het remise te houden door een grootmeester, echter Herman verloor de partij. Eerder had hij wel kansen gehad op een betere voortzetting, helaas werden deze gevonden in de analyse. 1/2 – 2 1/2

Evert verloor nadat hij een mooie stelling had gehad. Gedekte paarden op E5 en C5. Het pakken van een pion op A6 bleek helaas niet goed uit te pakken, de C-lijn kwam open en er moest een kwaliteit voor twee pionnen worden gegeven. In het eindspel was het paard te zwak om de stelling te houden tegen een toren. 1/2 – 3 1/2

Bastiaan had een doorschuiffrans waar niet werd geruild. Nadat de damesvleugel dicht werd geschoven ging ook de koningsvleugel dicht. Alle pionnen nog op het bord, een paar paarden was het enige wat in de doos zat. Zowel de invaller van DSG als Bastiaan waren tevreden over dit resultaat en daar sluit ik mij bij aan. 1 – 4

Peter speelde een solide partij en kwam in een eindspel met een paard tegen een loper terecht. Dit leek niet remise te houden door de kenners, er was een vrijpion op de C-lijn. Na flink wat zweten in tijdnood sleepte hij er een keurige remise uit. (men was op dit moment een beetje bang voor een 1- 7 nederlaag op dit moment) 1 1/2 – 4 1/2

Arie stond er op een gegeven moment goed voor loperpaar met torens tegen paardenpaar met torens. Twee pionnen stoomden naar voren en Ik denk dat Frits er een dikke plus voor zou geven. Echter liet Arie een paard toe op G3. Hij leek onschuldig, maar je voelde nattigheid. De stomende pionnen gingen te snel en er werd op ingeslagen. Deze afruil pakte ongunstig uit en men had de partij al als verloren genoteerd. Arie speelt (gelukkig) altijd door zolang er nog ook maar iets in zit. Helaas leverde dit nu niets op. 1 1/2 – 5 1/2

Leo was het langst bezig en had denk ik ook het meeste plezier in de partij. Na een fantasie opening ontstond met vertraging een doorschuifvariant van het frans op het bord. Na een gevecht op de damevleugel waar Leo verloor en een pion achter kwam te staan begon hij aan een pionnenwals op de koningsvleugel. Dit leverde meer op. In een echte Leopartij waar alles kriskras door elkaar staat alles in staat en tegelijk gedekt? Haalde hij er een eindspel met toren loper tegen loperpaar en twee pionnen uit. Na het offeren van de toren op de loper was het remise. ongelijke lopers op het bord.

eindstand 2 -6, Waarmee denk ik beide partijen het gevoel hadden dat dit een goede afspiegeling was van de middag

uw scheidsrechter,

Willem B.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op september 21, 2013 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: