Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 start met grote zege

ESG-2 is het seizoen gestart met een grote zegen op het tweede van de combinatie HSP en Veendam. Het werd in Veendam 1,5 – 6,5. Enigszins geflatteerd, maar de zege is geen moment in gevaar geweest..

Zowel HSP/Veendam 2 als 3 spelen in de Eerste klassen en net als bij ons de vorige seizoenen spelen een aantal sterke spelers liever aan de bovenste borden van het derde dan onderin het tweede. De gemiddelde rating van hun derde is slechts 20 punten lager dan die van het tweede. Onze gemiddelde rating is niet veel hoger, maar dat komt vooral door de lage rating van Willem S.  Die zorgt er voor dat onze gemiddelde rating zo’n 40 punten lager is dan eigenlijk zou moeten. Willem kan echter veel beter spelen dan zijn rating en soms laat hij dat zelfs zien.

Het laatste bord was het eerste klaar. En dat op zich is niet zo verrassend, maar gezien de wild-west taferelen op het bord wel. Willem verdedigde zich met zwart eens op een andere manier en dat pakte niet geweldig uit. De tegenstander wist een dijk van een vrijpion te creëren en die rukte op naar het promotieveld. Ondanks de ingewikkelde stelling bleven beide spelers redelijk snel spelen. Voor de niet-schakende toeschouwers een geweldig gezicht. Aan de gezichtsuitdrukkingen was veel af te lezen. Met grote tevredenheid de doodsklap uitvoeren en dan verrast worden door een zet die niet gezien was. Uiteindelijk resteerde er een eindspel met loper en twee pionnen tegen vier pionnen. Dat werd zonder problemen remise geschoven. Daar mocht onze Willem het meest tevreden zijn. Ta8 ipv van Th8 had geleid tot verlies.

Daarna kwam Ton een onverwachte wint melden. Ton had alle risico gelopen om maar te mogen aanvallen. De tegenstanders aanval was echter sterker en iedereen zag het somber in voor Ton. Die zat exhter al een tijd te loeren naar het veld b2. De tegenstander dacht met het terughalen van zijn loper van g6 naar e4 te winnen. Ton had geen verdediging meer tegen verschillende mataanvallen en hij stond al een toren achter. Echter de beste verdediging is de aanval. Ton nam de pion op b2 met schaak en wist zijn tegenstander met paard en dame en als laatste een loper mat te zetten. Had de tegenstander de loper naar c2 teruggetrokken dan had Ton verloren. B2 valt dan namelijk niet met schaak en dan was Ton mat gezet.

Fred was de volgende die de winst kwam melden. Fred kwam met zijn efgh-pionnen oprukken, terwijl zijn koning op de damevleugel veilig stond. De tegenstander probeerde op de damevleugel tegenkansen te creëren, maar dit leide alleen tot het verlies an een handvol pionnen. De vraag daarna was alleen hoe Fred ging winnen.

Ook Jan stond goed. Beheerste vier rijen tegen de tegenstander slechts drie. Die verdedigde zich echter bekwaam en Jan kwam er gewoon niet door.  En dan wordt het remise en dat werd het ook.

Geert zorgde er voor dat we minimaal met één wedstrijdpunt naar huis zouden gaan. Geert kreeg met wit eveneens een drierijen opstelling tegenover zich. De zwarte koning bleef echter in het midden staan en dat is vaak niet zo verstandig. De koning staat dan vaak de samenwerking van zijn stukken letterlijk in de weg.  En als het centrum dan open gebroken wordt dan kun je meestal snel de koning omleggen. Zo ook deze keer.

De laatste drie borden besloten vervolgens er een lange avond van te maken. Wie vorig jaar opgelet heeft weet dat zowel Douwe, Marcel als Willem vaak lang bezig zijn. Ze willen waarschijnlijk het maximale uit hun contributie halen.

Marcel stond eerst goed, toen wat minder en kwam vervolgens in een paardeneindspel terecht. Dat kunnen hele ingewikkelde eindspelen worden, vooral omdat men vaak het paard kan offeren. Beide heren vonden na de eerste tijdscontrole dat ze te weinig tijd hadden om alles uit te rekenen en dat remise ook een mooie uitslag was. Marcel wist natuurlijk dat het 1-4 voor ons was en dat de remise in ieder geval winst voor ESG 2 betekende. Een goede reden om het remiseaanbod aan te nemen, vooral als de stelling toch remise is.

Douwe zorgde voor een nog grotere uitslag. Het middenspel kostte hem weer zeeën van tijd na een voor zijn doen snelle opening. Toen de tegenstander een vergiftigde pion op d5 nam won Douwe een stuk. Vervolgens werd er nog veel afgeruild en was het eindspel zo simpel te spelen dat Douwe makkelijk de tijdscontrole kon halen. Hij maakte het nog spannend door zijn 40e zet uit te voeren met 6 seconden op de klok, maar als het nodig was geweest kon hij wel 10 zetten in 6 seconden doen. De tegenstander gaf hier na vlot op. Het resterende eindspel was gewoon hopeloos.

Bleef Willem B over. Die had een loper tegen paardeindspel met elk 6 pionnen op het bord gekregen. Willem had gevaarlijke pionnen op de damevleugel, maar als die opgepeuzeld zouden worden dan lonkte een nederlaag. Ik heb het eindspel nog niet kunnen naspelen, dus ik weet niet wie er nu beter stond. Willem speelde het uitstekend en wist tenslotte een eindspel van twee tegen één pion te krijgen. Dat werd zeer vakkundig uitgespeeld.

Al met al dus vijf overwinningen en drie remises. Een dikke overwinning.

1. F. Wijbenga (1768)  – Willem B  (1778)     0-1

2. H.Pals  (1797)  – Marcel (1732)                  rem

3. E.Stoel (1662) – Douwe  (1770)                 0-1

4. P.Jongejan (1623) – Ton (1706)                0-1

5. F. de Raad  (1666) – Geert (1701)            0-1

6. G.  Bos  (1608) – Jan  (1725)                       rem

7. W. Smit  (1502)  – Fred  (1640)                 0-1

8. H.Haitsma (1600) – Willem S (1340)       rem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 8, 2013 door in Externe Competitie 2e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: