Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Herman valt af voor plek 1

In de zevende ronde werd er door de ESG-ers in ieder geval weer lang geknokt. Zelfs Hans begint de smaak te pakken te krijgen. Of wordt het toernooi zo zwaar dat hij achter het bord in slaap valt. Nu het laatste denk ik niet, want hij komt de laatste dagen geweldig voor de dag. Gisteren liet hij zijn tegenstander nog ontsnappen, maar vandaag wist hij wel de vis op het droge te brengen.

Hans zwoegt

Hans zwoegt

Willem wilde na twee achtereenvolgende nederlagen wel weer eens het volle pond. Het pionnen eindspel met elk vijf pionnen was te ingewikkeld in de beperkte bedenktijd die over was. Ter geruststelling de eindstelling is zeer waarschijnlijk ook remise. Een paar zetten daarvoor was er wel een winstvariant, maar die was moeilijk te vinden. Daarvoor hadden de c en d-pion naast elkaar moeten blijven. Willem schoof de d-pion één stapje naar voren en daarna was winst niet meer mogelijk, tenzij natuurlijk de tegenstander wil meewerken.

Willem komt er niet door

Willem komt er niet door

Arie had moed geput uit de remise van gisteren. Na de opening kreeg hij een vrije a-pion die ofwel sterk ofwel zwak zou worden. Het werd een manouvreerpartij. Voor de toeschouwer de vraag wat men aan het doen is. De opmerking dat de spelers de stukken op de goede plekken probeert te krijgen begrijpt men wel, maar men snapt de zetten niet. Na wat geruil waarbij de vrije a-pion tegen de vrije c-pion werd geruild leek remise het logisch gevolg. Arie wou echter winnen, maar werd verrast door de zet Pd3. De dreiging van Pe1 schaak met minimaal eeuwig schaak was een lastig probleem. Arie besloot de kwaliteit te offeren, maar dat pakte niet goed uit. Misschien was remise nog een mogelijkheid, maar Dc7 liet De3 toe wat direkt won voor zwart. Snapt u de zetten niet dan kunt u de partij van Arie naspelen op de site van Univechess  www.univechess.nl

Herman moest winnen, maar speelt remise

Herman moest winnen, maar speelt remise

In de middaggroep hoopten wij op een overwinning van Herman en op puntverlies van de koploper Joop Hummel. Niet dat we Hummel geen kampioenschap gunnen, maar we hebben natuurlijk liever Herman daar staan. Dit scenario lukte niet helemaal. Ten eerste kwam Hummel al gauw gewonnen te staan en won dit vervolgens ook. Als toeschouwer had ik alle vertrouwen in de witte stelling van Herman. Het leek voor mij beter tot gewonnen en dat werd door meer toeschouwers gedeeld.  Echter Herman moest het doen en hij kan niet zoals wij de zetten terugdoen als ze slecht blijken te zijn. Herman stond eerst kwaliteit tegen pion voor en later alleen een pion. De stelling oogde toen al niet meer zo goed. De stukken moesten elkaar verdedigen en kwamen niet los om een aanval op te zetten. En als je niet kunt aanvallen kun je de vijandelijke koning niet mat zetten. Remise was daardoor onontkoombaar.

Het bord naast je kan soms interessant zijn.

Het bord naast je kan soms interessant zijn.

Hierdoor is Hummel niet meer te achterhalen want die heeft 7,5 punt terwijl Herman met drie anderen 6 punten heeft. Daar achter nog een viertal met 5,5 punt. Herman kan morgen nog tweedes worden maar bij verlies kan het ook nog achtste worden. Hij mag morgen tegen een oude bekende, namelijk ons oud-lid Christiaan Mol.

Bastiaan gaat in de opening onderuit

Bastiaan gaat in de opening onderuit

Bastiaan speelde de opening niet goed en liet zijn tegenstander met de d- en e-pion aanvallen. Dat bleek al snel doorslaggevend te zijn. En dat terwijl normaal juist Bastiaans verdediging zo moeilijk te kraken is. Eén zet op de automatische piloot bleek echter al te veel.

Evert verloor

Evert verloor

De opening leek mij goed voor Evert. Ik noteerde zelfs ‘Evert heeft bijna alles’. De vijandelijke loper op c8 stond slecht en de vijandelijke toren op b8 had volgens mij ook geen mooie toekomst. Toen ik na een tijdje terugkwam van het commentaar van Gert Ligterink, bleek Evert in een toreneindspel van 3 tegen 4 pionnen op dezelfde vleugel verzeild geraakt te zijn. Zover ik theorie ken is dat op het randje van wel/geen winst. Volgens de theorie is 2 tegen 3 remise en 4 tegen 5 verloren. Evert kennende zal zijn computer wel vertellen of hij remisekansen had of niet. Zoals het ging kwam hij een tempi te kort voor de remise.

Zowel Txa6 als promoveren van de pion wint

Zowel Txa6 als promoveren van de pion wint

Ruud had in het begin een dubbele f-pion en zijn tegenstander een dubbele c-pion waarbij Ruud met twee paarden streed en de tegenstander het loperpaar had. De eeuwige discussie of loper of paard beter is werd in deze partij niet beslist. Het werd namelijk remise.

Ruud speelt remise

Ruud speelt remise

Blijft over Ton. Ton mocht net als verleden jaar aantreden tegen Carla Bruinenberg, Nederlands dameskampioen van 1982, 1983 en 1984. Ton verloor de eerste keer en ook dit keer lukte het hem niet. Hoewel het offer op zich nog correct was, was het vervolg niet goed. En dan speel je nog een tijdje door met pion tegen stuk. Je hoopt op tegenspel of een fout van je tegenstandster. Die kwamen er niet en dan verlies je.

Ton tegen oud Nederlands dameskampioen Carla Bruinenberg.

Ton tegen oud Nederlands dameskampioen Carla Bruinenberg.

Zaterdag de laatste ronde, dus ik verwacht nog veel ESG-ers als toeschouwer. Commentaar wordt verzorgd door Gert Ligterink en die doet het geweldig goed.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 25, 2013 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: