Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 bekert verder, ESG 3 niet

Vrijdagavond werden er twee bekerwedstrijden gespeeld. Omdat het dit weekend ging om de GrandPrix voor de jeugd heeft u hiervan nog geen verslag gelezen. Gezien het feit dat een dochter een verjaardagsfeestje gaf besloot pa met zoon naar Leek te gaan om de bekerwedstrijd tussen ESG 2 en Leek 2 te bekijken. Hij had ook naar ESG 3 in Groningen kunnen gaan alwaar ESG 3 aantrad tegen Sissa 4. Bij Leek was ik echter vele jaren niet geweest en bij wedstrijden van Sissa-teams kom ik per jaar meerdere keren. Daarnaast speelt ons oud-lid Johan Scharft bij Leek en ik herinner me met veel plezier onze gezamenlijke autoritjes.

Achteraf ook een goede keus, want behalve de bekerwedstrijd werden er ook twee wedstrijden van Leek – Hoogeveen vooruit gespeeld. Zo speelde Johan tegen Andries Mellema en Pieter Doller tegen Marten Berghuis. En dat waren mooie partijen om te volgen.

overzicht van de strijd

overzicht van de strijd

overzicht van de strijd

bekerwedstrijd Leek 2 – ESG 2

Maar eerst over de ESG-ers. Toen we om half negen binnenkwamen was Willem vol goede moed. “Ik denk dat ik een stuk ga winnen”. Nu dat had hij goed gedacht. De tegenstander dacht een stuk te kunnen offeren, maar dat pakte niet goed uit. Een zwarte paard van Willem kon naar b4 huppen en onderbrak daar de aanval van wit. Pion op a3 kon niet slaan omdat dat de toren op a1 ging kosten. Willem bleef een stuk voor en de vijandelijke koning kwam op de tocht te staan. Die liep vanuit het midden helemaal naar h7 om vervolgens op g6 matgezet te worden. Een mooie partij van Willem en leuk voor de toeschouwers.

Koning op h6 moet nemen op h7 en de rest kunt u zelf.

Koning op h6 moet nemen op h7 en de rest kunt u zelf.

Marcel  speelde een partij waarvan je alleen kunt zeggen dat hij geen kansen kreeg om beslissend aan te vallen. Het leek zo leuk in de opening, maar het bleek niet zo gewonnen te zijn als je zou denken. Ook in de analyse werd de winstweg niet gevonden. En daar de tegenstander geen fouten wou maken is de remise een terechte uitslag.

Marcel in de analyse. Willem en Bastiaan geven goede en minder goede ideeën.

Marcel in de analyse. Willem en Bastiaan geven goede en minder goede ideeën.

Toen moeste we een tijd wachten op de overige twee (Ton en Fred). Die stonden beide steeds remiseachtig, maar kregen wel een enorme tijdsvoorsprong. De vraag was dan ook of de tegenstanders het in de tijdnoodfase de remise konden vasthouden.

Stelling van Ton

Stelling van Ton

Ton had met zwart gekozen voor de hangende d6-opening. Opvallend daarbij was dat de stelling bij Ton op het bord, bijna hetzelfde was als bij Marten Berghuis en Pieter Doller. Net toen dat tot mij doordrong en ik snel twee foto’s ging maken van de stellingen gingen de vier spelers ieder hun eigen weg. Ton had rond half elf nog 54 minuten de tegenstander 14 minuten. Bij het bekeren krijg je twee uur voor de hele partij. Toen de tegenstander nog 17 seconden had speelde Ton volgens eigen zeggen een geweldige mooie krachtzet Te3. Na paard g1 bleek het echter niet duidelijk, integendeel de stelling was verloren. Ton offerde vervolgens zijn toren op h3 en zag zijn tegenstander door de vlag gaan. In de analyses werd lang gezocht of na Pg1 de stelling voor zwart te redden was. Na een tijdje werd er alleen gezocht naar remisemogelijkheden. Die werden helaas voor Ton niet gevonden. De vraag is dan wel of die winstvarianten ook gevonden zouden zijn door de tegenstander. In de analyse met sterke spelers is dat altijd makkelijker te vinden.

Fred in denkhouding

Fred in denkhouding

Fred had vanaf het begin de betere pionnenstructuur en ik noteerde in het begin dat te winnen was als Fred zijn torens goed kon ontwikkelen. Beide spelers hadden hun zwarte loper op de voor hun onderste rij en beide stonden in de weg voor de ontwikkeling van de torens. Torens zijn nu eenmaal sterker als ze kunnen samenwerken en mijn vraag was dan ook wie daarvan gebruik kon maken. Om half elf had Fred nog 47 minuten tegen 21 bij de tegenstander. Kortom die had minder tijd, maar begon pas sneller te spelen met enkele minuten op de klok. Een snelle torenuitval om Fred onder druk te zetten bleek echter een blunder, waarop de tegenstander opgaf. De toren was nodig voor de verdediging en dan moet je niet weglopen.

Een dikke 3,5 – 0,5 overwinning.

bekerwedstrijd: Sissa 4 – ESG 3

Een bekerwedstrijd speel je met viertallen en dat betekent dat een verrassing in een klein hoekje zit. ESG 3 trok daarom met gezond optimisme naar Groningen om Sissa 4 te verslaan. Met Hans en Willem S in het team deden er twee spelers mee die veel beter kunnen spelen dan hun rating doet vermoeden. Dus misschien zouden ze wel onderschat worden. Ik kan alleen herhalen wat ik heb gehoord maandag om 12 uur aan de bar.

Hans heeft gewonnen van Sophie Welling. Met opportunistisch spel bracht hij Sophie in verwarring en die liet zich ook nog eens verrassen door een mataanval. Nadeel was wel dat Sophie maandag vooruit moest spelen tegen het tweede en wou laten zien dat ze geweldig kan schaken. Jan Plante was hiervan het slachtoffer. Daarnaast speelde Willem S remise in een iets slechtere stelling. De remise was voldoende voor Sissa 4 om te winnen. Als echte teamspeler ging Willem nog wel eerst vragen of hij het remiseaanbod mocht aannemen. Gezien de stand van de wedstrijd niet, maar gezien de stelling op het bord had hij geen andere keuze. Had Willem gewonnen dan zou er gesnelschaakt moeten worden. En het team had de snelschakers thuis gelaten.

Bahalve Jan Plante speelden maandag ook Geert en Douwe vooruit. Douwe won en Geert speelde remise tegen de NOSBO-voorzitter. Die was incognito want had zijn pak thuis gelaten. Volgende week vrijdag in Groningen zullen de overige vijf het karwei moeten klaren. Voorlopig staat het 1,5 – 1,5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 19, 2013 door in Externe Competitie 2e Team, Externe Competitie 3e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: