Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG maakt het niet af

In de derde ronde van de KNSB-competitie verloor ESG in Enschede met 5,5 – 2,5 van ESG-MaxEuwe 3. Werd er in de eerste twee ronden zonder kansen verloren, in deze wedstrijd heeft ESG wel degelijk de kansen gehad, maar het ontbrak aan de scherpte bij het afmaken.

Onze witborden Arie, Herman, Jan (op de wc) en Ruud (tegenstander nog niet aanwezig)

Onze witborden Arie, Herman, Jan (op de wc) en Ruud (tegenstander nog niet aanwezig)

Arie gaf het goede voorbeeld door aan het eerste bord te winnen van Ton Ellenbroek. Arie bereikt al gauw een mooie stelling en gaf zijn tegenstander daarna geen kansen meer. Dat is de Arie zoals wij hem graag tegen externen zien spelen.

Peter speelde zeer scherp (moest van Evert in het verslag komen) en zeer ingewikkeld. Zijn commentaar: het was me een partijtje wel. Fritz geeft op een gegeven moment 1.4 in voordeel voor wit, dus toen stond ik wel echt slecht…..  En later mis ik een paar keer mat. Eén keer was in 18, een keer (toen ik al helemaal was afgeweken) nog eentje in 14, en later weer eentje in 17. Kortom, voor een gewoon mens niet zo makkelijk…. en voor mij te moeilijk!!  Voor uw commentator blijkbaar ook te moeilijk, want ik rekende op winst. En nee die matten in 18, 17 en 14 heb ik niet gezien. Het werd uiteindelijk een toreneindspel die remise werd gegeven.

Herman had al snel veel van het bord af, moest even nauwkeurig spelen vanwege wat matdreigingen, won vervolgens een pion en leek op de winst af te stuiven. Helaas, daarna ging het niet zoals Herman het wilde. Een vijandelijke pion rukte op naar het promotieveld en dat koste gewoon te veel materiaal. Een kater voor Herman derhalve.

Onze zwart borden: Peter, Leo (aan de wandel) Evert en Bastiaan.

Onze zwart borden: Peter, Leo (aan de wandel) Evert en Bastiaan.

Leo speelde de opening weer eens op zijn eigen wijze. Had het loperpaar gegeven voor een open lijn, maar kon niks vinden om die open lijn beslissend te laten zijn. Hij kwam beroerd te staan en de tegenstander had geen moeite om daar optimaal gebruik van te maken. Een harde les voor Leo.

Jan had af en toe last van schaakblindheid. Dacht in de opening een pion te kunnen winnen, maar zag op tijd dat dat niet kon. De stukken stonden toen echter niet geweldig meer. Jan liet bewust toe dat d5 gespeeld werd door de tegenstander. Hij dacht dat het niet kon, maar het kon wel. Fritz vind dat het op dat moment slechts een klein minnetje, maar Jan zag al een moeizame verdediging van een slechte pion op zich afkomen. Dus aktief spelen. Dat kostte echter twee pionnen en min 3,5 op de schaal van Fritz. Dan maar aktief rommelen en voorwaar de tegenstander raakt wat van slag. Een torenruil kost hem al de helft van zijn voordeel en de loper minder aktief op h5 zetten maakt dat de partij weer binnen de remisegrenzen komt. Fritz komt zelfs weer tot een klein plusje voor Jan, niet genoeg om te winnen. De eindstelling van toren en drie pionnen tegen toren en twee pionnen is een bekende remisestelling.

Dat was het enige gelukje deze middag voor ESG. Evert had een ongelijke lopereinspel op het bord en dat leek remise te worden. Beide spelers wouden winnen, gingen beide herhaling van stelling uit de weg, maar de tegenstandster lette beter op dan Evert. Evert overzag een tussenzetje en kon opgeven.

De tegenstander van Ruud is er ook

De tegenstander van Ruud is er ook

Ruud kreeg een obscuur gambietje tegenover zich en strafte dat hardhandig af. Er ontstond een dubbele toreneindspel met twee pluspionnen voor Ruud. Die kon de winst niet vinden en herhaalde de zetten om wat tijd te winnen (je krijgt er 30 seconden per zet bij). Helaas werd er te vaak herhaald en de claim van de tegenstander dat het drie keer dezelfde stelling was werd door de wedstrijdleider bevestigd. remise derhalve in plaats van de verdiende overwinning.

Ruud als laatste bezig

Ruud als laatste bezig

Als laatste Bastiaan. Die speelde de opening wat passief en toen hij dat wilde verhelpen door aktief een pion op te spelen koste dat gewoon een pion. En een passieve stelling met een pion minder spelen is meestal niet remise te houden. Ook dit keer niet.

Beperkte analyse ruimte voor 4 wedstrijden

Beperkte analyse ruimte voor 4 wedstrijden

Een dikke nederlaag dus en dit keer was het niet nodig geweest. Enig pluspuntje: Arie laat zien dat we partijen kunnen winnen.

Eén reactie op “ESG maakt het niet af

  1. Pingback: De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 7, 2013 door in Externe Competitie 1e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: