Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 3 verliest op 3koningen

ESG 3 heeft op 6 januari op 3koningen verloren van Rochade uit Nieuwe Pekela. Men gaf weliswaar géén drie koningen weg, maar de twee die ze wel gaven was voldoende voor het kleinst mogelijke verlies, want Rochade 1 gar maar 1 koning weg. (2,5-3,5).

ESG 3 - Rochade borden 6 - 4

ESG 3 – Rochade borden 6 – 4

De eerste twee uitslagen waren allebei een remise.

Reint met zwart won in de opening een pion. Ik weet niet of het een gambiet van de tegenstander was, maar de compensatie voor de pion kon ik niet echt ontdekken. Wit had het loperpaar, maar daar ging weinig dreiging van uit. Het was wel lastig voor Reint om een winstplan te vinden. Op een gegeven moment leek de tegenstander de pion terug te winnen.  Dat kon Reint nog verhinderen maar het gevolg was dat de stelling op slot ging met remise als logisch gevolg.

Ook Jan Reinink speelde een remise. Hij kwam in een dubbele toreneindspel terecht met voor Jan nog een paard en voor zijn tegenstander een loper. Jan had de betere pionnenstructuur en de wat aktievere (aanvallende) torens. Ik had als toekijker hoop dat het misschien net won, maar zoals het ging won het net niet. Toch een goede partij van Jan.

De duim van Hans werkte, Marcelis won.

De duim van Hans werkte, Marcelis won.

Marcelis kreeg een omhoog gestoken duim van teamleider Hans en die duim werkte wonderwel. Lang was de stelling van Marcelis gelijk met als enige risico dat zijn lopers voor de eigen koningsstelling stonden. Uiteindelijk wist Marcelis zijn partij te winnen. Door mijn zware strijd met Leo heb ik helaas gemist hoe hij die prestatie wist te bereiken. Toen we (Leo en ik) eindelijk klaar waren was Marcelis en tegenstander al vertrokken.

Klaas kreeg een stelling op het bord waarbij de witte tegenstander (geen huidskleur bedoeld, maar de witte stukken) vier rijen bezette en Klaas met de zwarte stukken drie rijen. Die onbezette rij er tussen zorgde ervoor dat er een duidelijke witte kamp en een duidelijke zwart kamp was. Volgens mij is de remisestand nergens overschreden en dan wordt het vanzelf een keer remise.

ESG 3- Rochade borden 3-1

ESG 3- Rochade borden 3-1

Willem aan bord 1 kan verrassen, zowel positief als negatief. Het begin van de partij was duidelijk voor zwarte Willem. Hij stond goed en had na afruil van zowat alle stukken de vrije e lijn tot zijn beschikking. Het vijandelijk paard kon niet weg vanwege mat. Het paard ging weg en Willem speelde niet Te1 schaak om na de enige zet van wit Lf1 via Lh3 mat te geven, neen hij ging met de toren naar het nutteloze veld a8. En dat terwijl Willem juist op die mat hoopte. Dat zag hij daarna ook om vervolgens in de wandelgangen zijn treurnis en verbijstering aan iedereen mede te delen. Na zo’n gemiste kans moet je je herpakken en dat lukte Willem niet helemaal, of beter gezegd helemaal niet. De tegenstander pakte zijn kans wel en wist het eindspel door goed spel te winnen.

Tenslotte teamleider Hans. Hij zwoegde en zuchtte achter het bord en dat is meestal een goed teken. Het was ook geen makkelijke stelling. Op de damevleugel hadden beide spelers een kapotgeslagen pionnenformatie en dat is oppassen geblazen. Hans deed dat één keer niet en zag een toren van hem van het bord verdwijnen. Zelfs na ettelijke biertjes was het verdriet er nog. En dat is logisch, je moet alcohol drinken als je vrolijk bent, dan wordt je nog vrolijker. En ondanks de spreuk dat je je verdriet moet verdrinken is het meestal niet verstandig te drinken als je een hekel aan je zelf hebt. Gelukkig wist Hans zich wat dat betreft te beheersen. Hij sloeg zelfs een biertje van mij af en de hekel aan zichzelf dat was hij kwijt toen hij naar huis ging.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op januari 7, 2014 door in Externe Competitie 3e Team en getagd als , , .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: