Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 wint van Het Kasteel

ESG 2 begon de wedstrijd met een achterstand. Willem Boontje speelt vandaag in Wijk aan Zee (een remise) en speelde daarom afgelopen vrijdag vooruit. Volgens de kijkers stond Willem beter/gewonnen. Twee pionnen voor met zeer weinig compensatie voor de tegenstander. Later dreigde er een eeuwig schaak die alleen voorkomen kon worden door het teruggeven van de pluspionnen. Er werd nog remise aangeboden door Kasteelridder Jeffrey, maar Willem houdt niet van remise. Aannemen was echter wel verstandig geweest, want nu had Jeffrey de oppositie en kon het pionneneindspel daarom winnen.

Drie kasteelridders en freule Lisanne aan de onderste vier borden

Drie kasteelridders met freule Lisanne aan de onderste vier borden

Het was al snel gelijk. Douwe won in 16 zetten van Stephan Broertjes. Waar men normaal a6 speelt, speelt Douwe zijn hele leven al c5 en dat verraste de tegenstander volkomen. Die probeerde een koningsaanval op te zetten, maar zag zijn eigen koning in een matnet verzeild raken.

Fred speelde een remise tegen Arnold Hoogeveen en dat was alles wat ik er van kan zeggen. Ouderdom komt tenslotte met gebreken en dat merk ik soms. Vraag me om een partij van eind jaren zestig dan weet ik nog veel, maar van een rustige remisepartij dezelfde avond, dat wordt lastiger.

Marcel zorgde vervolgens voor een voorsprong door zijn tegenstander in het eindspel te overvleugelen. Het was lang een remisestelling, maar dan moet elke verdedigende zet wel goed zijn. In de praktijk win je zo’n stelling meestal omdat er vanzelf een keer een foutje wordt gemaakt. (2,5 – 1,5)

Het werd gelijk doordat Almar een betere tot gewonnen stelling uit zijn handen liet glippen. Hij kwam een pion voor te staan, maar vond geen verdediging tegen de beide vijandelijke toren op de h-lijn. Een lesje verdedigen is dus aan te raden. Het moet wel gezegd worden dat tegenstandster freule Lisanne het goed afmaakte. (2,5-2,5).

Op dat moment kon de wedstrijd nog alle kanten op. Ton stond gelijk tegen de sterkste Kasteelheer Paul, maar er stond nog veel op het bord. Jan Plante stond goed tot gewonnen, maar moest het nog wel afmaken. Geert stond er op dat moment niet geweldig voor en zou wel eens kunnen verliezen.

 

Jan Plante stond de hele partij goed en had steeds het initiatief. We rekende op winst, maar die moest hij wel vinden. In de tijdnoodfase ging de tegenstander met zijn toren naar de achterste rij waar hij beter in de verdediging had kunnen gaan staan. Door afwezigheid van de vijandelijke toren kon Jan naar hartelust de vijandelijke stelling ontdoen van een aantal pionnen en zodoende de winst binnen halen. (3,5-2,5).

De bovenste borden (4-2)

De bovenste borden (4-2)

Vervolgens waren de twee laatste partijen plotseling uit:

Ton besloot remise aan te bieden. Hij stond weliswaar een kwaliteit voor, maar in de bereikte stelling had hij daar niet zoveel aan. In de veronderstelling de 4-4 gemaakt te hebben werd Ton blij verrast door de mededeling dat we gewonnen hadden. Wat bleek:

Geert had uit nood geboren met zijn toren en dame tegelijkertijd een verdedigende en aanvallende stelling ingenomen. De vijandelijke toren had wat pionnetjes gesnoept maat stond daardoor afzijdig. De vijandelijke dame moest daarom in zijn eentje de strijd aan met de toren en dame van Geert. En dat ging niet goed waardoor Geert alsnog won. Een partij met steeds wisselende kanten derhalve. Eerst beter voor Geert, toen beter voor de kasteelridder, en uiteindelijk toch de winst voor Geert.

Totaaluitslag 5-3 voor ESG 2 en daardoor blijven we koploper Assen 2 op één wedstrijdpunt volgen. Laten we dit volhouden tot het einde, want in de laatste ronde moeten we tegen Assen 2.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 13, 2014 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: