Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Staunton 3 – ESG 2

Een wedstrijd op de maandag, maar toch mochten we niet thuisblijven. We moesten naar Staunton om daar te strijden en te zien of we de tweede plaats konden veroveren.  Zo gingen we er heen en gezien de geringe ratingverschilen waren we zeker dat het een mooie pot zou gaan worden. En de wedstrijd stelde niet teleur.

Bij de openingen gebeurd nog niet zo heel veel. De witte spelers hadden allemaal een licht initiatief zoals gebruikelijk maar alleen op het bord van Ton kreeg Ton als zwart het echt lastig.

Toen begon de strijd echt met een knal toen Jan Plante met een dameoffer kwam en daarmee de jacht opende op de zwarte koning. Zwart nam het offer aan, maar kon geen antwoord vinden op al die witte stukken die de stelling binnen kwamen wandelen en het eerste punt kon vroeg genoteerd worden.

Willem Boontje stond toen al duidelijk beter. Hij had het initiatief vastgehouden en drukte dapper door totdat zwart al de dreigingen, waaronder de dreiging van een torenwinst, niet meer kon pareren en de witte vlag moest hijsen.

Tegelijkertijd kwam Douwe al snel in een eindspel waar niks meer te halen werd en degene die iet ging proberen zou waarschijnlijk de verliezer worden, dus werd er besloten om de punt te delen.

Twee en een halve punt dus redelijk snel “in the pocket”, maar de andere borden stonden niet allemaal positief. Ton had zich gedeeltelijk uit zijn openingsproblemen geworsteld en kreeg een aanvalspunt op g2, maar wit leek nog steeds iets beter te staan en Geert stond al een pion achter met verscheidene dreigingen op het bord dat een tweede pion ook in het doosje zou gaan verdwijnen. Marcel en Fred stonden iets beter en van Willem Schepers stelling was nog niet veel  te zeggen behalve dat zijn tegenstander het zeker niet zag zitten.

Redelijk positief dus, maar 4-4 kon het nog zeker worden.  Zeker toen Willem een cruciale pion weggaf in het eindspel en daardoor opeens verloren kwam te staan werden we even bezorgd dat het misschie toch nog verkeerd zou gaan.

Gelukkig stond Fred toen al in een gewonnen eindspel. Nouja gewonnen? Het was wel een eindspel van toren tegen loper/paard en Fred moest het nog erg secuur spelen om de winst binnen te halen.  Gelukkig was dit Fred wel toevertrouwd en langzaam maar zeker drukte hij een vrijpion naar voren gesteund door zijn twee stukken en alhoewel de tegenstander nog tegenkansen probeerde te creëren  waren deze niet snel genoeg en met een vorkje op koning en toren waar anders de pion zou promoveren bracht de partij tot een eind.

Drie en een half. Slechter dan 4-4 kan het dus niet meer worden, maar we wouden winnen. 4-4 zou alleen Assen helpen. Geert stond nog steeds slecht en defensief en werd eigenlijk al op verlies in geschat en Willem S was ook slechts nog een formaliteit al deed zijn tegenstander het niet op de meest snele manier de twee pionnen voorsprong hield hij netjes vast en drukte deze naar de overkant zodat Willem wel op moest geven nog steeds balend van die pion die hij weg had gegeven.

Ton dacht toen “Wat Jan Plante kan kan ik ook” en offerde ook een dame in de aanval. Helaas zat de mat er niet in al was de dreiging met de twee lopers en de toren zeker wel aanwezig. Ton moest zich tevreden stellen met de dame weer terug winnen en in een eindspel te komen met de pionnen meerderheid. Ook dit was nog secuur spelen om het af te maken en naar eigen zeggen is dat niet Tons sterkste kant, maar echte tegenkansen had de tegenstander toen niet meer en Ton kon het bevrijdende puntje noteren.

De vier en een half was binnen dus Marcel en Geert konden vrijuit spelen. Geert had tot dan toe goed standgehouden en kreeg de kans op een tegenaanval op de vijandelijke koningsstelling. Een remise aanbod vond hij dan ook terecht, maar de tegenstander wou hem toch nog even aan de tand voelen. Er zat nog een trucje en met een gepende toren en een pion en in de vluchtigheid zag Geert dit over het hoofd. De toren was niet meer te redden en Geert moest het helaas opgeven Misschien terecht kijkend naar de gehele partij, maar in die stelling wel erg sneu.

Marcel stond iets slechter, maar beide hadden nog slechts twee/drie minuten op de klok en kreeg de remise aangeboden. Voor het team maakte het toch niet meer uit en een pion voorsprong verdwijnt snel bij snelschaken was de redenatie . Marcel dacht nog even een minuut na, maar nam toen de remise aan waardoor de stand nog 5-3 werd.

Een mooie winst op een gelijkwaardige ploeg waardoor we de tweede plaats in de poel veroveren. De nummer 1 op het moment is Assen 2 en die krijgen we de laatste ronde. Als we de komende twee rondes geen punten weggeven zou dit dus een rechtstreeks duel kunnen worden om de plaats 1 en 2.

3
5
1.
Kruisinga,B.(Bram)
1820
Boontje,W.(Willem)
1754
0
1
2.
Dijkhuis,P.R.(Poppe)
1791
Tobben,D.Y.(Douwe)
1783
½
½
3.
Brinke ten,G.(Gerrit)
1740
Struik,M.(Marcel)
1765
½
½
4.
Groot,J.J.(Jeroen)
1779
Selten,A.W.M.(Ton)
1733
0
1
5.
Steenis van,H.(Hans)
1667
Plante,J.C.(Jan)
1727
0
1
6.
Hollander,J.(Jan)
1620
Hietbrink ten,G.F.(Geert)
1717
1
0
7.
Meeuwsen,M.(Michiel)
1559
Schepers,W.(Willem)
1384
1
0
8.
Woudsma,H.(Henk)
1427
Leeuwen van,D.F.(Fred)
1651
0
1

Eén reactie op “Staunton 3 – ESG 2

  1. Pingback: Eerste klassen Nosbo | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 4, 2014 door in Externe Competitie 2e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: