Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Spannende bekerwedstrijd

ESG-2 moest in de kwartfinale van de bekercompetitie tegen het een klasse hoger spelende Sissa 3. Sissa 3 staat derdes in de Promtieklasse dus we wisten dat het geen makkie zou worden. Het team bestond uit Willem B, Marcel, Ton en Fred. ESG 2 haalde de kwartfinale o.a. door van promotieklasser van der Linde te winnen.

De wedstrijd werd gespeeld in Assen. Assen had aangeboden om alle kwartfinales gelijktijdig te laten spelen in Assen, gelijk met Assen 2 tegen Hoogeveen. Alleen Sissa en ESG gingen op het aanbod in. Beter in een gezellige ruimte met meer spelers en toeschouwers van de interne dan met vier tegen vier in een verder leeg denksportcentrum.  De toeschouwers waaronder uw verslaggever vonden het ook prettig. Immers er waren acht ipv vier borden te genieten (+ een flink aantal in de interne van Assen) en veel meer bekenden om een praatje mee te maken. Want als de schakers in de beslissende fase in de denktank gaan dan ga je als toeschouwer graag een kopje koffie met kletskoeken halen. Het kletsen regel je zelf, maar dan moeten er wel mensen zijn met wie je kunt kletsen.

Willem zit al klaar

Willem zit al klaar

Bij beker wordt geloot om de kleur, en jawel hoor Willem heeft net als in de andere bekerwedstrijden wit geloot. Dat betekent dat Ton ook wit heeft en Marcel en Fred zwart. De tegenstander had een sterk team op de been gebracht. Gemiddeld 130 punten meer per bord. Willem kreeg daarvan het merendeel voor de kiezen. Zijn tegenstander heeft 2011 tegen de 1754 van Willem.

Tja hoe vertel ik iets over de opening zonder onze geheime varianten te vertellen. Bij Fred kan ik daarover praten, want zijn partij staat op de site van Sissa (http://www.jsvsissa.nl/) Zie de link hieronder. Fred kreeg al snel een standaardaanval over zich heen, Zo’n aanval die meestal voor veel ellende zorgt. Ton had zijn opening rustig opgezet, daarmee de gevaarlijke varianten ontlopend. Vaak verstandig als je vermoedt dat je tegenstander er wel eens veel van af kon weten. Bij Marcel en Willem kwam dezelfde opening op het bord, maar wel met verwisselende kleuren uiteraard. Je kunt dus rustig zeggen dat ze in de opening het in ieder geval niet fout deden.

http://chess.tuxtown.net/game-replayer.php?id=52fec327697607e393afcc8615c8e7846a9e8221095bedbea0ef4

Het hele team: Willem, Marcel, Ton en Fred. Teamlijder Bastiaan op de achtergrond.

Het hele team: Willem, Marcel, Ton en Fred. Teamlijder Bastiaan op de achtergrond.

Na een uur kwam er wat tekening in de strijd, maar kwamen ook de denkpauzes. Je weet wel, je maakt als toeschouwer je rondje, drinkt een kopje koffie bij de bar, speelt een snelschaakpartijtje met een andere toeschouwer en als je weer een rondje maakt is er op elke bord maar één zet door beide heren/vrouwen gespeeld. Zorgt meestal voor een snel rondje en de volgende snelschaakpartij. Fred moest wel in de denktank, want hoe los je de problemen op die veroorzaakt worden door het witte f5???? Ton ziet zwarts aanvalsplannen onder ogen als deze c4 speelt. Marcel heeft een opening waarin hij g6 heeft gespeeld, maar waar de zwarte lopers van beide spelers van het bord zijn verdwenen. Lijkt trouwens wel een beetje op de opstelling van afgelopen maandag tegen Jan van Os waarin Marcel wit had. Marcel weet dus waarom het draait in deze opening. Willem is bij zet 11 en lijkt moeite te hebben om het juiste plan te verzinnen. Lijkt, want ik mag hem dat niet vragen, zeker niet als hij achter het bord zit. Doet me toch verlangen naar die partijen op de duitse tv waarin de spelers na elke zet kwamen uitleggen waarom ze die zet hebben gespeeld. Voor een verslaggever natuurlijk veel beter dan het gebazel achteraf wat je vaak moet verduren.

De volgende ronde blijkt Fred een kwaliteit tegen een pion achter te staan, maar erger is dat de stukken van de tegenstander kunnen samenwerken en kunnen aanvallen. Bij Ton staan zowel de witte als de zwarte stukken op een kluitje alsof het bord geen 64 velden heeft. Bij Marcel en Willem is het wachten op de uitvoering van de slimme plannen die de heren hebben bedacht. Voorlopig houd ik het er op dat de stellingen gelijk zijn en dat men bezig is de stukken goed neer te zetten om daarna de stelling van de tegenstander te ondergraven.

Eerst de wand maken en dan pas graven. Bij schaken eerst je stukken goed zetten en dan pas aanvallen

Eerst de wand maken en dan pas graven.
Bij schaken eerst je stukken goed zetten en dan pas  de stelling van je tegenstander ondergraven.

Dan komt toch nog plotseling de eerste uitslag. Ton’s e5 wordt beantwoordt met L*f3 en leidt tot een afruil van heel wat stukken waaronder mijn favoriet de dame. Zonder dames is het leven een stuk onaangenamer, in dit geval leidt het tot een doodse stelling. Als één van beide partijen besluit om niets anders te doen dan te gaan staan, dan kan de ander niet winnen. Dat zagen beide spelers ook en twee zetten na de grote afruil besloten ze tot remise. Op dat moment staat Fred beroerd, Willem gelijk en Marcel beter. Het is nog te vroeg om de eindstand in te vullen, maar het is in ieder geval spannender dan bij de buren Assen 2 tegen Hoogeveen. Daar lijkt Hoogeveen een makkelijke overwinning te halen.

Bij een volgende ronde staat de tegenstander van Willem voor de keuze hoe terug te nemen op c4. Kan door de pion op b5 of door de pion op d5. Elk heb zijn voordeel en elk heb zijn nadeel. Met weinig nadenken wordt de pion teruggenomen door de pion op b5. Blijkbaar is daar al veel eerder over nagedacht. Bij het schaken is het natuurlijk wel eens verstandig om verder te kijken dan één zet. Casper heeft ruimtvoordeel, maar de stelling van Willem ziet er gezond uit. Marcel heeft intussen de kwaliteit gewonnen. De tegenstander was zo flauw van zijn stelling dat hij liever snel dan langzaam verloor en een kwaliteit offerde. De rommelkansen waarop hij hoopte zag ik echter niet. Marcel moet wel opletten op paardoffers op zijn koningstelling. Daar staan namelijk wat weinig van zijn eigen stukken, eigenlijk geen enkele. Fred is nog steeds bezig zich te verdedigen en ziet zijn tegenstander een beetje nerveus worden.

Eindstelling bij Marcel. Laatste zet Td8 van zwart.

Eindstelling bij Marcel. Laatste zet Td8 van zwart.

Marcel zet ons zowaar op een voorsprong. Zoals je in bovenstaande stelling kunt zien is het afgelopen met de aanvalskansen van wit en wit verliest minimaal een pion en kan dameruil niet meer ontwijken. Tijd om de vlag te strijken. Hoewel, dat is bij het schaken natuurlijk een rare opmerking. Betekent dit dat je de klok doordraait zodat de vlag valt en je verloren hebt???? Lijkt me dan wel lastig met die elektronische klokken.

De hopeloze stelling van Fred.

De hopeloze stelling van Fred.

Wij hopen dus op minimaal een gelijkspel. Fred blijft verdedigen, de tegenstander wordt zenuwachtig en heeft moeite met de snelste weg naar winst. Hij kiest voor een langzame weg langs toeristische plaatsen. Fred kan alleen maar afwachten en dat betekent dat Maarten rustig heen en weer kan spelen in afwachting van het ultieme idee. Helaas voor Fred gaat het lampje bij Maarten branden en met een eureka-gevoel geeft Maarten de kwaliteit terug om een gewonnen eindspel te bereiken. Fred blijft vechten. Hij vergeet te noteren als Maarten het ook niet meer doet en mag van de wedstrijdleider zijn notatie bijwerken inclusief de 10 zetten die beide spelers niet meer voor de geest kunnen halen. Beide spelers voelen de spanning. Fred ziet dat Maarten een zet voor hem kan promoveren en ziet dat dan na dameruil de volgende pion van wit kan doorlopen naar zijn doel de achterste lijn. Fred geeft daarom maar op, dan is de spanning in ieder geval voorbij. Op het forum van Sissa geeft Maarten aan dat hij zelf nog had doorgespeeld gezien zijn eigen tijdnood. Daaruit spreekt een zekere mate van zelfkennis. Maarten weet dat hij doodzenuwachtig wordt in de laatste vijf minuten, maar dat wist Fred niet. Die dacht terecht dat 4,5 minuut meer dan voldoende was om het af te maken.

Blijft over Willem tegen Casper Rupert. Dat was een partij zeg. De partij op zich was een partij waarin zwart probeerde wit te breken maar het niet voor elkaar kreeg. Maar toen kwamen de laatste minuten en plotseling gebeurde er van alles. Willem deed iets doms. Met 3.50 minuten tegen 3 minuten ging hij te lang nadenken waar een paar vlotte zetten de tegenstander nog meer in het nauw had gebracht. Willem was tevreden met remise, terwijl de tegenstander wou winnen. Willems stelling stond goed en Willem kon dus rustig afwachten wat de tegenstander van plan was. Door het nadenken van Willem kreeg Willem echter een tijdsachterstand en moest hij oppassen om niet op tijd te gaan verliezen. Dat koste echter een pion.  Willem koos vervolgens voor de radicale oplossing. Offer mijn laatste twee stukken tegen de laatste twee pionnen van zwart en laat hem maar proberen om met paard en loper mat te zetten. Dat was nog niet eens zo slecht strijdplan, want zwart wist het niet. Kreeg van Willem zelfs nog twee keer twee minuten er bij (wegens onreglementaire zetten). De koning werd van h4 naar de verkeerde hoek h8 gejaagd,  (Uitleg:Verkeerde hoek is de hoek met de andere kleur dan de loper.) Vervolgens moet de koning dan op a8 mat gezet worden. Dat gebeurde dus niet. De koning werd de goede kant op gejaagd, moest weer terug, en liep vervolgens via c7 naar de andere verkeerde hoek a1. Willem claimde remise omdat de tegenstander niet wist hoe hij mat moest zetten. (uitleg: bij versneld eindigen van een partij kan men remise claimen als de tegenstander niet probeert te winnen en alleen op de klok speelt). Casper probeerde echter wel te winnen, maar wist niet hoe. De wedstrijdleider wees de claim af. Later claimde Willem nog remise op grond van de 50 zetten regel, maar de wedstrijdleider had niet genoteerd en ook geen streepjes gezet. En zonder bewijs geen toewijzing van de claim. Ik denk ook dat het er geen 50 zijn geweest, hoewel het er wel zo’n 40 zijn geweest. Een paar zetten later ging Willem door de vlag. Casper zei nog dat de eindstelling bekend was en tot mat leidde, maar dat was de stelling vanaf de zet dat hij paard en loper tegen koning had. Op de oude matwijze jaag je de koning eerst uit het centrum, vervolgens in de verkeerde hoek om hem daarna naar de goede hoek te jagen en hem daar mat te zetten. Toen de koning op h8 stond waren twee van de drie stappen voltooid en uiteraard is dat een zeer bekende stelling.

Een wat nare manier om te verliezen, maar zoals boven al gezegd, Willem heeft dat voor een deel ook aan zichzelf te danken. Blijft over het goede gevoel dat we ver zijn gekomen en niet weggespeeld zijn. Helaas geen 2-2 wat vooral de toeschouwers op hoopten, want dan wordt er gesnelschaakt. En dat geeft altijd sensatie te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 15, 2014 door in Externe Competitie 2e Team, NOSBO Beker.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: